0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESSkaidrojums par ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu valsts un pašvaldību institūciju darbiniekiem

Skaidrojums par ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu valsts un pašvaldību institūciju darbiniekiem

Aicinām iepazīties ar Valsts kancelejas skaidrojumu par ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu valsts un pašvaldību institūcijās. Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma (turpmāk – atlīdzības likums) 41.panta pirmā daļa nosaka, ka amatpersonām (darbiniekiem) piešķir ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Šā atvaļinājuma piešķiršanai piemēro Darba likuma normas. Ja ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu izmanto pa daļām, viena no atvaļinājuma daļām nedrīkst būt īsāka par Darba likumā noteikto, bet, atlikušo daļu piešķirot pa daļām, ievēro šādus noteikumus: 1) aizliegts palielināt apmaksājamo darbdienu skaitu; 2) katra daļa nedrīkst būt īsāka par vienu kalendāra nedēļu, izņemot gadījumus, kad institūcija vai amatpersona, kas piešķir ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, atļāvusi…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

1 komentārs

Pierakstīties
Paziņot par
1 Komentārs
jaunākie
vecāki populārakie
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
***
***
11 gadi atpakaļ

Labdien,
Bet kā ir ar uzņēmuma darbinieka atvaļinājumiem? ja darbiniekam ir normālais darba laiks un atvaļinājumā laikā ir šīs divas 23.un 24 svētku dienas, uzrakstot iesniegumu no 11.-24.06 – 10 darba dienas , darbinieks var nenākt darbā arī 25.un 26. Bet vai šis dienas tiek apmaksātas? un ,ja apmaksātas , vai 12 atval. dienas tiek atņemtas no 20 gada atvaļinājuma dienām vai 10 ?

Aicinām iepazīties ar Valsts kancelejas skaidrojumu par ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu valsts un pašvaldību institūcijās. Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma (turpmāk – atlīdzības likums) 41.panta pirmā daļa nosaka, ka amatpersonām (darbiniekiem) piešķir ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Šā atvaļinājuma piešķiršanai piemēro Darba likuma normas. Ja ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu izmanto pa daļām, viena no atvaļinājuma daļām nedrīkst būt īsāka par Darba likumā noteikto, bet, atlikušo daļu piešķirot pa daļām, ievēro šādus noteikumus: 1) aizliegts palielināt apmaksājamo darbdienu skaitu; 2) katra daļa nedrīkst būt īsāka par vienu kalendāra nedēļu, izņemot gadījumus, kad institūcija vai amatpersona, kas piešķir ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, atļāvusi ikgadējā atvaļinājuma attiecīgo daļu izmantot pa dienām, nepalielinot saskaņā ar likumu apmaksājamo darbdienu skaitu. Darba likuma 149.panta pirmā daļa nosaka darbinieka tiesības uz četru kalendāro nedēļu ilgu ikgadējo atvaļinājumu, neskaitot svētku dienas. Četru kalendāro nedēļu ietvaros, ja ir noteikta 5 darba dienu nedēļa, ietilpst 20 darba dienas un 8 atpūtas dienas, kas kopāveido 28 kalendārās dienas. Tādējādi, piešķirot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, ja tas tiek dalīts daļās, darba devējam ir jāseko līdzi, lai kopējais ikgadējā atvaļinājuma piešķirto darba dienu skaits nepārsniegtu 20 darba dienas.Vienlaicīgi jāievēro Darba likuma norma par atvaļinājuma pagarināšanu par svētku dienām (149.panta pirmā daļa). Piemēri par 2012.gadu: - ja amatpersona (darbinieks) dodas ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā 4 nedēļas no 18.jūnija, kura laikā svētku dienas - 23. un 24.jūnijs iekrīt sestdienā un svētdienā, tad atvaļinājums ir attiecīgi pagarināms par divām apmaksājamām dienām. Šajā gadījumā atvaļinājums ir nosakāms no 2012.gada 18.jūnija līdz 2012.gada 17.jūlijam – apmaksājamas 22 darba dienas; -  ja amatpersona (darbinieks) dodas ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā uz vienu nedēļu no 2012.gada 15.novembra, kura laikā ir svētku diena –18.novembris, kas 2012.gadā iekrīt svētdienā, tad atvaļinājums ir nosakāms no 2012.gada 15.novembra līdz 2012.gada 22.novembrim – apmaksājamas 5 darba dienas.