0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

NODOKĻIKā tiks īstenots nodokļu atbalsta pasākums?

Kā tiks īstenots nodokļu atbalsta pasākums?

Jau ziņojām, ka Saeima 26. jūlijā trešajā galīgajā lasījumā pieņēma Nodokļu atbalsta pasākuma likumu, kas atvieglos nodokļu maksātājiem ekonomiskās krīzes rezultātā radušos nodokļu parādu slogu. Nodokļu atbalsta pasākumu varēs izmantot tie uzņēmumi, kuriem parādi radušies līdz 2011. gada 1.septembrim. Jāpiebilst, ka likums neparedz nepieciešamību īpaši pierādīt un pamatot nodokļu parāda, kas veidojies līdz 2011. gada 1. septembrim, izveidošanās saistību ar ekonomikas krīzes ietekmi. Nodokļu atbalsta pasākuma likums paredz noteikt, ka tiem nodokļu maksātājiem, kuri būs samaksājuši nodokļu pamatparādu un soda naudu 10 procentu apmērā līdz noteiktajam datumam, būs iespēja dzēst visu nokavējuma naudu un soda naudu 90 procentu apmērā, ja…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Jau ziņojām, ka Saeima 26. jūlijā trešajā galīgajā lasījumā pieņēma Nodokļu atbalsta pasākuma likumu, kas atvieglos nodokļu maksātājiem ekonomiskās krīzes rezultātā radušos nodokļu parādu slogu. Nodokļu atbalsta pasākumu varēs izmantot tie uzņēmumi, kuriem parādi radušies līdz 2011. gada 1.septembrim. Jāpiebilst, ka likums neparedz nepieciešamību īpaši pierādīt un pamatot nodokļu parāda, kas veidojies līdz 2011. gada 1. septembrim, izveidošanās saistību ar ekonomikas krīzes ietekmi. Nodokļu atbalsta pasākuma likums paredz noteikt, ka tiem nodokļu maksātājiem, kuri būs samaksājuši nodokļu pamatparādu un soda naudu 10 procentu apmērā līdz noteiktajam datumam, būs iespēja dzēst visu nokavējuma naudu un soda naudu 90 procentu apmērā, ja tāda nodokļu maksātājam tikusi aprēķināta. Tāpat likums paredz nodokļa parāda samaksas termiņu pagarināt līdz pat 60 mēnešiem atkarībā no nodokļu parāda summas. Nodokļu maksātāju atbalsta pasākumi attiecas uz iedzīvotāju ienākuma nodokli, uzņēmumu ienākuma nodokli, pievienotās vērtības nodokli, akcīzes nodokli, muitas nodokļiem, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, dabas resursu nodokli un nekustamā īpašuma nodokli. Atbalsta pasākumu nav attiecināms uz izložu un azartspēļu nodokli, vieglo automobiļu un motociklu nodokli, elektroenerģijas nodokli un  mikrouzņēmumu nodokli. Tāpat nodokļu atbalsta pasākumu nav plānots attiecināt uz citiem valsts noteikto obligāto maksājumu veidiem, ko administrē Valsts ieņēmumu dienests, piemēram, uzņēmējdarbības riska valsts nodeva, dividendes vai citi maksājumi par valsts kapitāla izmantošanu, Eiropas Savienības dalībvalstu nodokļu prasījumi utt. Nodokļu atbalsta pasākums ietver:
  • - nodokļu parāda samaksas termiņa pagarināšanu, apturot nokavējuma naudas aprēķināšanu pagarinātajam parādam;
  • - nokavēto nodokļu maksājumu piedziņas apturēšanu nodokļu atbalsta pasākuma ietvaros pagarinātajam parādam un uz to attiecināmajai nokavējuma naudai un soda naudai;
  • - nokavējuma naudas dzēšanu attiecībā uz nodokļu atbalsta pasākuma maksājumu un 90 procentu soda naudas, ja tāda ir aprēķināta, dzēšanu attiecībā uz nodokļu atbalsta pasākuma maksājumu, ja ir izpildīts piešķirtais samaksas termiņa pagarinājums.
Nodokļu atbalsta pasākuma laikā nodokļu maksātājam pilnā apmērā un laikus jāveic kārtējie nodokļu maksājumi. Dalība nodokļu atbalsta pasākumā nesniedz aizsardzību pret citiem kreditoriem, līdz ar to jāapsver iespēja izmantot tiesisko aizsardzību, jo atbalstam varēs pieteikties arī tie uzņēmumi, kuriem ir pasludināts ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process vai ierosināts tiesiskās aizsardzības process. Savukārt nodokļu maksātājam nebūs tiesību piedalīties nodokļu atbalsta pasākumā, ja tiesa ir pieņēmusi lēmumu par maksātnespējas procesa pasludināšanu. Ja nodokļu maksātājam ir nodokļu parāds, kas dod tiesības pretendēt uz piedalīšanos nodokļu atbalsta pasākumā,  nodokļu maksātājam jāiesniedz nodokļu administrācijā iesniegums par piedalīšanos nodokļu atbalsta pasākumā, lūdzot nodokļu atbalsta pasākuma maksājuma samaksas termiņa pagarinājuma piešķiršanu. Nodokļu atbalsta pasākuma ietvaros nodokļu administrācijai ir tiesības piešķirt samaksas termiņa pagarinājumu atbilstoši šādiem ierobežojumiem:
  • -  nodokļu atbalsta pasākuma maksājums sadalāms vienādās daļās, un tas maksājams reizi mēnesī;
  • - nodokļu atbalsta pasākuma maksājuma samaksas termiņš var tikt pagarināts līdz 60 mēnešiem;
  • - nodokļu atbalsta pasākuma mēneša maksājums ir vismaz 50 latu katrā nodokļu veidā.
Nodokļu maksātājam savā iesniegumā jāpiedāvā vēlamais samaksas termiņa pagarinājums, ņemot vērā likumā noteiktos ierobežojumus. Nodokļu atbalsta pasākuma likums paredz, ka pēc iesnieguma par piedalīšanos nodokļu atbalsta pasākumā iesniegšanas nodokļu administrācijai nodokļu maksātājam nav tiesību iesniegt deklarāciju precizējumus, kuri attiecināmi uz nodokļu atbalsta pasākuma pamatparāda rašanās periodu. Apstāklis, ka nodokļu maksātāja nodokļu parāds nodokļu atbalsta pasākuma uzsākšanas dienā ir vienāds vai pat lielāks par nodokļu parāda apmēru 2011. gada 1. septembrī, nenozīmēs, ka attiecīgā summa arī likuma izpratnē ir uzskatāma par nodokļu atbalsta pasākuma pamatparādu. Nokavējuma naudas un 90 procentu sodas naudas dzēšana ir paredzēta tikai tādā gadījumā, ja nodokļu atbalsta maksājums tiek samaksāts pilnā apmērā  noteiktajā laikā. Ja nodokļu maksātājs neveiks nodokļu atbalsta pasākuma lēmumā noteiktos maksājumus trīs reizes vai neveiks kārtējos nodokļu maksājumus noteiktajos termiņos, neveiks nodokļu maksājumus, kuru samaksas termiņš pagarināts likuma “Par nodokļiem un nodevām” 24. pantā noteiktajā kārtībā pirms nodokļu atbalsta pasākuma uzsākšanas, nodokļu administrācija var atcelt lēmumu par nodokļu atbalsta pasākuma piemērošanu. Šādā gadījumā nodokļu atbalsta pasākuma pamatparāda atlikumam tiks atjaunota nokavējuma nauda pilnā apmērā no nodokļu atbalsta pasākuma pamatparāda rašanās dienas. Tiks saglabāta arī soda nauda pilnā apmērā, ja tāda ir aprēķināta. Vairāk par Nodokļu atbalsta pasākuma īstenošanas nosacījumiem varēsit lasīt Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes direktora vietnieces Santas Garančas sagatavotajā rakstā žurnāla „Bilance” augusta numurā (iznāk 3. augustā).