0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESKā rīkoties grāmatvedim, ja darbinieku atsauc no atvaļinājuma?

Kā rīkoties grāmatvedim, ja darbinieku atsauc no atvaļinājuma?

Jautājums. Kā pareizi jārīkojas grāmatvedim, ja uzņēmuma vadītājs atsauc sevi no atvaļinājuma (izmantota nedēļa), ja no atvaļinājuma atsauktajam strādniekam nenosaka atvaļinājuma izmantošanas laiku līdz taksācijas gada beigām? Atbildi sagatavoja Mārīte Girne, advokātu biroja Girne & Partneri  zvērināta advokāte Ņemot vērā, ka Darba likumdošana nosaka darba devēja pienākumu piešķirt atvaļinājumu un darbinieka tiesības un pienākumu to saņemt un izmantot, tad atsaucot ar rīkojumu no atvaļinājuma grāmatvedim pārrēķins jāveic nebūtu, bet neizmantotā atvaļinājuma daļa izmantojama tekošā gada laikā, neaprēķinot jaunu atvaļinājuma samaksu.  Saskaņā ar Darba likuma 149.panta nosacījumiem, neizmantotā atvaļinājuma daļa ir pārceļamam uz citu laiku. Pārceltais atvaļinājums ir saskaņojams ar darbinieku,…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

3 KOMENTĀRI

Pierakstīties
Paziņot par
3 Komentāri
jaunākie
vecāki populārakie
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Sandra Kalni
san***@daisotra.lv
11 gadi atpakaļ

Nu ļoti virspusēja atbilde. Darbinieks ir atsaukts, ir aizpildīta tabele: par viņa nostrādāto laiku – aprēķinu neveicam? Atšķiras samaksas aprēķins par nostrādāto un apmaksāto nenostrādāto laiku – korekcijas neveicam? Kā uzrādām periodu VSOA atskaitēs un grāmatvedībā, kad darbinieks izmanto savu neizmantoto atvaļinājumu, par kuru neaprēķinām ne darba samaksu ne atvaļinājuma naudu (tas gan it ka būtu vienkāršākais).

***
***
11 gadi atpakaļ

Jautājums skatīts vairāk no juridiskā viedokļa. No grāmatvedības aspekta lūgsim skaidrojumu šīs jomas speciālistam. Redakcija

***
***
11 gadi atpakaļ

Paldies, tas ko Jūs sakat juridiski skaidrs, bet būtība kā saskaņot ar darbinieku,uzņēmuma vadītāju , kurš arī ir atsaucis sevi no atvaļinājuma ,neizmantotā atvaļinājuma izmantošanu, ja viņš negrib tālāk izmantot atvaļinājumu, bet saņemt darba algu. Par pārējo piekrītu Sandrai.

Jautājums. Kā pareizi jārīkojas grāmatvedim, ja uzņēmuma vadītājs atsauc sevi no atvaļinājuma (izmantota nedēļa), ja no atvaļinājuma atsauktajam strādniekam nenosaka atvaļinājuma izmantošanas laiku līdz taksācijas gada beigām? Atbildi sagatavoja Mārīte Girne, advokātu biroja Girne & Partneri  zvērināta advokāte Ņemot vērā, ka Darba likumdošana nosaka darba devēja pienākumu piešķirt atvaļinājumu un darbinieka tiesības un pienākumu to saņemt un izmantot, tad atsaucot ar rīkojumu no atvaļinājuma grāmatvedim pārrēķins jāveic nebūtu, bet neizmantotā atvaļinājuma daļa izmantojama tekošā gada laikā, neaprēķinot jaunu atvaļinājuma samaksu.  Saskaņā ar Darba likuma 149.panta nosacījumiem, neizmantotā atvaļinājuma daļa ir pārceļamam uz citu laiku. Pārceltais atvaļinājums ir saskaņojams ar darbinieku, ņemot vērā viņa intereses. Ja darba devējs to nedara, darbiniekam ir pašam tiesības pieprasīt noteikt jaunu atvaļinājuma laiku. Tātad izmaksātā atvaļinājuma nauda nav jāpārrēķina, jo izmantojot neizmantoto atvaļinājumu, atvaļinājuma nauda aprēķināta vairs netiek.