0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

PERSONĀLSDARBA TIESĪBASDarba devēji un arodbiedrības turpina diskusijas par Darba likuma grozījumiem

Darba devēji un arodbiedrības turpina diskusijas par Darba likuma grozījumiem

Darba lietu trīspusējās apakšpadomes sēdē 9. maijā tikās Latvijas Brīvo Arodbiedrību Savienības (LBAS), Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un Labklājības ministrijas pārstāvji, lai apspriestu strīdīgos grozījumus Darba likumā, informē LBAS. Visvairāk nesaskaņu pusēm ir par 110. pantu – vai nepieciešama saskaņošana ar arodbiedrību, ja darba devējs grib uzteikt darbu darbiniekam – arodbiedrības biedram. LM saskaņošanas laikā nāca klajā ar priekšlikumu, ka saskaņošana ar arodbiedrību pirms atbrīvošanas no darba nepieciešama tikai vēlētām arodbiedrības amatpersonām, pārējos gadījumos darba devējam būtu nepieciešams tikai konsultēties ar arodbiedrību. LBAS stingri pastāvēja par 110. panta atstāšanu Darba likumā. Pirms sēdes LDDK un LBAS bija vienojušās par Darba…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Darba lietu trīspusējās apakšpadomes sēdē 9. maijā tikās Latvijas Brīvo Arodbiedrību Savienības (LBAS), Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un Labklājības ministrijas pārstāvji, lai apspriestu strīdīgos grozījumus Darba likumā, informē LBAS. Visvairāk nesaskaņu pusēm ir par 110. pantu – vai nepieciešama saskaņošana ar arodbiedrību, ja darba devējs grib uzteikt darbu darbiniekam – arodbiedrības biedram. LM saskaņošanas laikā nāca klajā ar priekšlikumu, ka saskaņošana ar arodbiedrību pirms atbrīvošanas no darba nepieciešama tikai vēlētām arodbiedrības amatpersonām, pārējos gadījumos darba devējam būtu nepieciešams tikai konsultēties ar arodbiedrību. LBAS stingri pastāvēja par 110. panta atstāšanu Darba likumā.
Pirms sēdes LDDK un LBAS bija vienojušās par Darba likuma 68. pantu, ka piemaksas par virsstundu darbu var aizstāt ar kompensējošu atpūtu, ja tā ir paredzēts koplīgumā. Taču sēdes laikā darba devēji šo kompensējošās atpūtas principu vēlējušies paredzēt daudz plašāk jau darba līgumā, kam arodbiedrības nepiekrita. Arī LM nostājās darba devēju pusē, jo koplīgumu pārklājums esot nepietiekams. LBAS savukārt norādīja, ka tas tieši stimulētu jaunu, abām pusēm izdevīgu koplīgumu noslēgšanu. Darba devēji uzstāja uz 50% apmaksu virsstundām, kam LBAS kategoriski nepiekrita, jo tas samazinātu jau tā nelielo reālo darba samaksu. Arodbiedrības pauda viedokli, ka virsstundu apmaksai jāpaliek līdzšinējā – 100% apjomā. Sanāksmē tika nolemts diskusiju par Darba likuma 68. un 110.pantu turpināt nākamajā sadarbības partneru sēdē jūlija sākumā. LM deva uzdevumu darba devēju un darbinieku pusēm līdz tam vienoties par šiem jautājumiem. LM piedāvāja kompromisa variantu 68.panta sakarā – diferencēt piemaksu apmēru, piemēram, par 2 pirmajām stundām maksājot 50%, un par nākamajām virsstundām – maksāt lielāku atlīdzību. Valsts puse vēl piebilda, ka par atlīdzības samazinājumu par virsstundām ir paredzēts diskutēt arī Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas plānā. LBAS priekšsēdētāja vietnieks Egīls Baldzēns: „LBAS pozīcija ir skaidra – nevar skatīt virsstundu apmaksu atrauti no darba ražīguma līmeņa un darbiniekiem augstajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, kas Latvijā ir 11%, bet Lietuvā 3% un Igaunijā 2,8%.”