0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

PERSONĀLSDARBA TIESĪBASLM aicina izteikt viedokli par minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu

LM aicina izteikt viedokli par minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu

Labklājības ministrija (LM) plāno izstrādāt jaunus Ministru kabineta noteikumus, kas paredz no 2015.gada izmaiņas minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanā. LM aicina ikvienu interesentu no 26.marta līdz 28.aprīlim elektroniski izteikt viedokli un priekšlikumus par piedāvātajām minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanas formulām. Šobrīd diskutējams ir jautājums par šādām LM izstrādātām trīs minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanas formulām: par strādāšanu normālā darba laika ietvaros (piecu darba dienu nedēļa, 40 stundas nedēļā vai astoņas stundas dienā); par pusaudžiem un darbiniekiem, kuri pakļauti īpašam riskam un kuriem normālais darba laiks ir septiņas stundas dienā vai 35 stundas nedēļā; par strādāšanu normālā darba laika ietvaros (sešu…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Labklājības ministrijaLabklājības ministrija (LM) plāno izstrādāt jaunus Ministru kabineta noteikumus, kas paredz no 2015.gada izmaiņas minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanā. LM aicina ikvienu interesentu no 26.marta līdz 28.aprīlim elektroniski izteikt viedokli un priekšlikumus par piedāvātajām minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanas formulām. Šobrīd diskutējams ir jautājums par šādām LM izstrādātām trīs minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanas formulām:
  • par strādāšanu normālā darba laika ietvaros (piecu darba dienu nedēļa, 40 stundas nedēļā vai astoņas stundas dienā);
  • par pusaudžiem un darbiniekiem, kuri pakļauti īpašam riskam un kuriem normālais darba laiks ir septiņas stundas dienā vai 35 stundas nedēļā;
  • par strādāšanu normālā darba laika ietvaros (sešu dienu darba nedēļa, 40 stundas nedēļā vai septiņas stundas darba dienā un piecas stundas sestdienā).
Attiecībā uz darbiniekiem, kuriem noteikta summētā darba laika uzskaites sistēma un kuri nostrādājuši visu mēnesī noteikto darba laiku (stundas), minimālo stundas tarifa likmes aprēķināšanai LM piedāvā piemērot normālā darba laika (piecu darba dienu nedēļa, 40 stundas nedēļā vai astoņas stundas dienā) ietvaros noteikto darba dienu skaitu mēnesī. Ar izmaiņu projektu var iepazīties LM interneta vietnē http://www.lm.gov.lv/news/id/5524. LM informē, ka minimālās stundas tarifa likmes apmērs ir aprēķināmais rādītājs un tas ir atkarīgs no darba laika kalendāra, kas katru gadu un katru mēnesi mainās, kā arī no minimālās mēneša darba algas apmēra. Saistībā ar iepriekšminēto LM paredzējusi izveidot formulas un iekļaut tās Ministru kabineta noteikumos. Tādējādi katru mēnesi varēs aprēķināt minimālo stundas tarifa likmi, kas būs taisnīga un aprēķināta atbilstoši mēnesī noteiktām darba stundām, nevis vidēji uz gadu (pašreizējais aprēķins). Plānots, ka jaunā sistēma būs taisnīga attiecībā pret darba devējiem un darba ņēmējiem, jo nevajadzēs darbiniekiem (kuriem darba alga noteikta minimālās mēneša darba algas apmērā) piemaksāt iztrūkstošo darba algas daļu mēnesī, kad darba stundu skaits mēnesī ir mazāks par gada vidējo darba stundu skaitu mēnesī un - pārmaksāt, kad darba stundu skaits mēnesī ir lielāks par gada vidējo darba stundu skaitu mēnesī. Turklāt nevajadzēs grozīt Ministru kabineta noteikumus arī gadījumā, ja minimālā mēneša darba alga nākamajā gadā nemainās. Tas attiecīgi samazinās normatīvo aktu skaitu apriti. Ja šāda sistēma būs ieviesta, tad darba devējiem būs jāgroza darba līgumi tiem darbiniekiem, kuriem darba samaksa ir noteikta minimālās stundas tarifa likmes apmērā (piemēram, 1,933 eiro). Tas nozīmē, ka darbiniekam darba laika sistēma un minimālā stundas tarifa likme katru mēnesi būs noteikta saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem. Savukārt, atvieglojot šīs jaunās normas pielietošanu katru gadu, Labklājības ministrija aprēķinās minimālās stundas tarifa likmes apmērus par nākamā gada mēnešiem un publicēs tos Labklājības ministrijas interneta vietnēhttp://www.lm.gov.lv/text/2525. Izmaiņas paredzētas saskaņā ar grozījumiem Darba likuma 61.panta otrā daļā, izsakot to šādā redakcijā: „Minimālās mēneša darba algas apmēru normālā darba laika ietvaros, kā arī minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu nosaka Ministru kabinets.”