0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

NODOKĻIVID: Pienākums atlīdzināt nokavētos nodokļu maksājumus neskars godprātīgos kapitālsabiedrību valdes locekļus

VID: Pienākums atlīdzināt nokavētos nodokļu maksājumus neskars godprātīgos kapitālsabiedrību valdes locekļus

Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk - VID) vērš uzmanību, ka priekšlikums konkrētos gadījumos noteikt uzņēmuma valdes loceklim personisko atbildību par kapitālsabiedrības nokavētajiem nodokļu maksājumiem ir vērsts tikai pret tiem negodprātīgajiem komersantiem, kam reģistrējot savu saimniecisko darbību, nav bijis nodoms nodarboties ar godīgu komercdarbību, bet gan apzināti uzkrāt nodokļu parādus un pēc tam pamest savas komercsabiedrības, vai kuru mērķis jau sākotnēji ir bijis iesaistīties vai atbalstīt noziedzīgus nodarījumus valsts ieņēmumu jomā, piemēram, pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanā no valsts budžeta. VID priekšlikums nekādā veidā neskars godprātīgos nodokļu maksātājus, kuri pat nodokļu parādu rašanās gadījumā sadarbojas ar VID un izrāda vēlmi atrisināt situāciju, izmantojot…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk - VID) vērš uzmanību, ka priekšlikums konkrētos gadījumos noteikt uzņēmuma valdes loceklim personisko atbildību par kapitālsabiedrības nokavētajiem nodokļu maksājumiem ir vērsts tikai pret tiem negodprātīgajiem komersantiem, kam reģistrējot savu saimniecisko darbību, nav bijis nodoms nodarboties ar godīgu komercdarbību, bet gan apzināti uzkrāt nodokļu parādus un pēc tam pamest savas komercsabiedrības, vai kuru mērķis jau sākotnēji ir bijis iesaistīties vai atbalstīt noziedzīgus nodarījumus valsts ieņēmumu jomā, piemēram, pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanā no valsts budžeta. VID priekšlikums nekādā veidā neskars godprātīgos nodokļu maksātājus, kuri pat nodokļu parādu rašanās gadījumā sadarbojas ar VID un izrāda vēlmi atrisināt situāciju, izmantojot kādu no normatīvajos aktos paredzētajām iespējām. Tas ir vērsts tikai pret tiem negodprātīgajiem uzņēmējiem, kuri nodokļu parādu gadījumos izvēlas nerisināt to nomaksu ar valsti, bet gan pamest savas komercsabiedrības un izvairīties no atbildības, tādējādi kropļojot uzņēmējdarbības vidi kopumā. Šie negodprātīgie komersanti īsā laikā izveido parādu virs 16 000 eiro un neveic nekādas darbības tā samaksai. Nodokļu parādu piedziņa šādiem uzņēmējiem ir nerezultatīva, jo jau pēc parāda izveides tie atsavina uzņēmuma aktīvus ieinteresētajām personām (pašiem valdes locekļiem vai sabiedrības dalībniekiem, viņu radiniekiem, vai arī citām juridiskajām personām, kas atrodas valdes locekļu vai sabiedrības dalībnieku kontrolē), pie tam ar acīmredzamu darījumu neatbilstību ekonomiskajai būtībai, kā arī nereaģē uz VID brīdinājumiem un situācijas risināšanai neizmanto nevienu no normatīvajos aktos paredzētajām iespējām. Šā gada oktobrī VID uzskaitē bija 23 000 kapitālsabiedrību parādnieki, kuriem ir konstatēta mantas neesamība, un kuru kopējais parāds ir 800 miljoni eiro, kas ir 58% no kopējā valsts budžeta parāda. VID uzskata, ka valdes locekļa personīgās atbildības noteikšana būtu efektīvs rīks, lai vērstos pret tiem negodprātīgajiem uzņēmējiem, kas nodokļu parādu uzkrāšanu un uzņēmumu pamešanu ir izvēlējušies kā apzinātu biznesa modeli. Būtiski, ka VID var uzsākt procesu par nokavētu maksājumu atlīdzību no valdes locekļa tikai gadījumos, kad vienlaikus izpildās šādi kritēriji:
  • nokavēto nodokļu maksājumu summa pārsniedz 50 (piecdesmit) Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu kopsummu;
  • lēmums par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu ir paziņots nodokļu maksātājam;
  • ir konstatēts, ka pēc nodokļu parāda izveidošanas nodokļu maksātājs ir atsavinājis aktīvus ieinteresētajai personai;
  • ir sastādīts akts par piedziņas neiespējamību;
  • nodokļu maksātājs, kas veic saimniecisko darbību, nav izpildījis Maksātnespējas likumā noteikto pienākumu iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu.
Turklāt VID nepieprasīs valdes loceklim segt kapitālsabiedrības nokavēto nodokļu maksājumu saistības, ja valdes loceklis pierādīs, ka ir pastāvējuši objektīvi apstākļi maksātnespējas procesa pieteikuma neiesniegšanai. Savukārt, ja lēmums no valdes locekļa puses tiks pārsūdzēts, lēmuma darbība tiks apturēta līdz tiesas nolēmumam. Vienlaikus VID atgādina, ka kopš 2014.gada 1.oktobra ir būtiski paplašinātas un uzlabotas grūtībās nonākušu nodokļu maksātāju iespējas risināt nodokļu parādu nomaksu - nodokļu kontroles rezultātā papildus aprēķinātos maksājumus iespējams sadalīt termiņos līdz pieciem gadiem; ja parāds izveidojies saistībā ar Krievijas embargo, arī var prasīt to sadalīt vai atlikt līdz pieciem gadiem. Savukārt, nodokļu parādus, attiecībā uz kuriem ir uzsākta piedziņa, vienojoties ar VID, iespējams samaksāt termiņā līdz trim gadiem. Tāpat var izmantot tiesiskās aizsardzības procesa sniegtās iespējas vai arī ierosināt maksātnespējas procesu. VID uzskata, ka valdes locekļa personīgās atbildības noteikšana būtu efektīvs rīks, lai vērstos pret tiem negodprātīgajiem uzņēmējiem, kas nodokļu parādu uzkrāšanu un uzņēmumu pamešanu ir izvēlējušies kā apzinātu biznesa modeli. Izstrādājot šo priekšlikumu, VID aktīvi sadarbojās ar lielākajām uzņēmējus pārstāvošajām organizācijām - Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Latvijas Nodokļu konsultantu asociāciju un Latvijas Darba devēju konfederāciju. Līdzīga atbildība valdes locekļiem noteikta arī tādās nodokļu nomaksas jomā sakārtotās valstīs kā Lielbritānija, Nīderlande, Dānija, Zviedrija un Igaunija. VID cer, ka šāda tiesību norma jau preventīvi mudinās valdes locekļus rīkoties kā rūpīgiem uzņēmuma saimniekiem, lai nepieļautu komercsabiedrību parādu izveidošanos, bet gadījumos, ja tomēr nodokļu saistību izpildes grūtības rodas - savlaicīgi uzsākt to risināšanu, izmantojot kādu no normatīvajos aktos paredzētajām iespējām.