0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

PERSONĀLSDARBA TIESĪBASLBAS: Darba samaksas celšanas rezerves Latvijā ir lielas

LBAS: Darba samaksas celšanas rezerves Latvijā ir lielas

Pirmdien, 1.decembrī Ministru kabinetā notika Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēde, kurā tikās valdības, Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un Latvijas Brīvo Arodbiedrību savienības (LBAS) pārstāvji. Darba kārtībā bija ar vispārējās valdības budžeta plānu 2015.gadam saistīto jautājumu apspriešana. Jau ir pieņemts lēmums no nākamā gada 1. janvāra palielināt minimālo algu no esošajiem 320 eiro uz 360 eiro. Savukārt no 2016. gada paredzēts ieviest diferencēto neapliekamo minimumu. Vērtējot nākamā gada budžeta projektu, LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers pauda vilšanos, ka tas neatbilst solījumiem par ekonomisko izrāvienu: „Uz kopējā optimisma fona un solījumiem par dinamisku izaugsmi, mēs redzam, ka budžets neatbilst iepriekš solītajam.…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Pirmdien, 1.decembrī Ministru kabinetā notika Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēde, kurā tikās valdības, Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un Latvijas Brīvo Arodbiedrību savienības (LBAS) pārstāvji. Darba kārtībā bija ar vispārējās valdības budžeta plānu 2015.gadam saistīto jautājumu apspriešana. Jau ir pieņemts lēmums no nākamā gada 1. janvāra palielināt minimālo algu no esošajiem 320 eiro uz 360 eiro. Savukārt no 2016. gada paredzēts ieviest diferencēto neapliekamo minimumu. Vērtējot nākamā gada budžeta projektu, LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers pauda vilšanos, ka tas neatbilst solījumiem par ekonomisko izrāvienu: „Uz kopējā optimisma fona un solījumiem par dinamisku izaugsmi, mēs redzam, ka budžets neatbilst iepriekš solītajam. Nākamā gada budžets skaidri demonstrē, ka liela attīstība nav gaidāma un labi būs, ja izdosies izpildīt pat tos solījumus, kas iekļauti budžetā.” LBAS priekšsēdētāja vietnieks Egīls Baldzēns norāda: „Minimālās algas paaugstinājums uz 360 eiro pamazām izkustinās visu algas skalu. Protams, pareizāk būtu vienlaikus celt arī kvalificētāko darbinieku darba samaksu, kā arī paaugstināt ar IIN neapliekamo minimumu. 2015.gadā par 1 % tiks samazināta IIN likme - no 24% uz 23%. Un rezerves celt minimālo algu un darba samaksu Latvijā, nezaudējot uzņēmumu konkurētspēju, ir lielas.” P. Krīgers atgādināja, ka valdības sociālie partneri bija iesnieguši vairākus risinājumus budžeta ieņēmumu daļas palielināšanai, un neesot skaidrs, kāpēc tie nav ņemti vērā. Sociālie partneri arī bija piedāvājuši veikt nodokļu auditu, lai saprastu, par kādām pozīcijām tiek maksāts vairāk, par kādām mazāk. Ja tiktu veikts šāds audits, nebūtu diskusiju par budžeta izdevumu daļu. LBAS rosināja valdību:
  • Lūgt Eiropas Komisijai atļauju daļu no 2015.gadā paredzētās aizdevuma atmaksas summas (1,2 miljardi eiro) atmaksāt vēlāk, bet 2015.gadā to izlietot finanšu krīzes radīto seku novēršanai.
  • Paredzēt 33 miljonu eiro pieaugumu, atceļot VSAOI griestus darba samaksai virs 4000 € mēnesī.
  • Palielināt akcīzes nodokli lielā izmēra ( 2 l) alus pudelēm.
  • Pastiprināt cīņu ar „ēnu” ekonomiku un kontrabandu (robežas stiprināšana, nelegālā nodarbinātība un „aplokšņu” algas, krāpnieciskās PVN shēmas).
  • Veicināt nodokļu nomaksu, paredzot, ka uzņēmumiem, kuriem ir nodokļu parādi, kas nav sociāli atbildīgi (nespēj deklarēt vidējās algas apmēru vai arī tās apmēri ir mazāki par vidējo algu nozarē), tiek liegta iespēja piedalīties pašvaldību un valsts izsludinātajos konkursos un iepirkumos.
  • Paredzēt papildu finansējumu darba samaksai pedagogiem no 2015.gada 1.septembra LIZDA prasītajā apmērā, ievērojot jauno darba samaksas modeli.
  • Veselības aprūpes izdevumiem 2015.gadā piešķirt 109 miljonus eiro, atbilstoši Veselības ministrijas pieprasījumam, kas 6. novembrī ir saskaņots ar sociālajiem partneriem VANA sēdē.
  • Pasažieru pārvadājumu dotācijas sabiedriskajam transportam piešķirt likumā paredzētajā apjomā.
  • Lai mazinātu ēnu ekonomiku, no 2016.gada paredzēt nodokļu samazinājumu koplīgumos iekļautajām sociālajām garantijām darbiniekiem.
  • Apsvērt diferencēta neapliekamā minimuma ieviešanu no 2015.gada 1.jūlija, mazinot iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzību u.c.
Precizētajā valsts budžeta plānā gan ieņēmumi, gan izdevumi ir palielināti par 0,6 procentpunktiem, salīdzinot ar 14.oktobrī apstiprināto, tādējādi saglabājot deficītu 1% apmērā no IKP. Dokumentā paredzēts, ka Latvijas IKP pieaugums 2015.gadā būs 2,8%, inflācija - 2,4%. Skaidrojot izaugsmes prognozes, finanšu ministrs Jānis Reirs atgādināja, ka patlaban ir samērā trauksmains periods Krievijas aktivitāšu dēļ, un izaugsmes problēmas ir visā Eiropā. Savukārt daļa no priekšlikumiem par nodokļu izmaiņām tiks iekļauta 2016.gada budžetā, un to izvērtēšana sāksies jau uzreiz jaunajā gadā. Arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma uzsvēra, ka vienā gadā nav iespējams ieviest visus piedāvājumus, taču tie ir darba kārtībā.