0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

VISI RAKSTIIzsludināti noteikumi, kas paredz dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamos pakalpojumu sadales kritērijus vai metodiku

Izsludināti noteikumi, kas paredz dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamos pakalpojumu sadales kritērijus vai metodiku

Valsts sekretāru sanāksmē 19. martā izsludināts noteikumu projekts "Noteikumi par dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamās daļas noteikšanu, aprēķināšanu un uzskaitīšanu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem", kas paredz visu Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6.panta otrās daļas 1.punkta „b” apakšpunktā ietverto dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamais pakalpojumu - siltumenerģijas, dabasgāzes, ūdensapgādes un kanalizācijas, sadzīves atkritumu izvešanas pakalpojuma - sadales kritērijus vai metodiku. Kā norādīts noteikumu projekta anotācijā, dzīvojamās mājas īpašnieki var nepiemērot noteikumos minētos sadales kritērijus un metodikas, ja citādiem aprēķinu principiem ir piekrituši dzīvojamās mājas īpašnieki un attiecīgā pakalpojuma sniedzējs. Minētais nosacījums ir ietverts ar mērķi nodrošināt, lai tās praksē esošās, galvenokārt…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
siltumsValsts sekretāru sanāksmē 19. martā izsludināts noteikumu projekts "Noteikumi par dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamās daļas noteikšanu, aprēķināšanu un uzskaitīšanu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem", kas paredz visu Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6.panta otrās daļas 1.punkta „b” apakšpunktā ietverto dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamais pakalpojumu - siltumenerģijas, dabasgāzes, ūdensapgādes un kanalizācijas, sadzīves atkritumu izvešanas pakalpojuma - sadales kritērijus vai metodiku. Kā norādīts noteikumu projekta anotācijā, dzīvojamās mājas īpašnieki var nepiemērot noteikumos minētos sadales kritērijus un metodikas, ja citādiem aprēķinu principiem ir piekrituši dzīvojamās mājas īpašnieki un attiecīgā pakalpojuma sniedzējs. Minētais nosacījums ir ietverts ar mērķi nodrošināt, lai tās praksē esošās, galvenokārt siltumenerģijas sadales aprēķinu metodikas, kas nav apzinātas un attiecīgi ietvertas noteikumu projektā, būtu iespējams izmantot arī pēc projekta spēkā stāšanās. Tomēr, lai šādu, noteikumos neietvertu kritēriju vai metodiku būtu iespējams izmantot, būs nepieciešama arī pakalpojuma sniedzēja, jeb dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamā pakalpojuma līgumā saistītās puses piekrišana dzīvojamās mājas īpašnieku piedāvātajai katra dzīvojamās mājas īpašnieka izpildāmajai saistības daļai. Jebkuru no noteikumu projektā ietvertajām metodikām ir iespējams piemērot tikai tad, jadzīvojamās mājas siltumapgādes sistēma tehniski nodrošina attiecīgā siltumenerģijas patēriņa veida izmantošanu, kā arī ievērojot dzīvojamā mājā esošās siltumenerģijas uzskaites iespējas. Metodikās iekļauti šādi iespējamie siltumenerģijas patēriņa veidi:
  • siltumenerģijas patēriņš apkurei, karstā ūdens sagatavošanai un karstā ūdens cirkulācijas nodrošināšanai;
  • siltumenerģijas patēriņš apkurei un karstā ūdens sagatavošanai;
  • siltumenerģijas patēriņš apkurei.
Siltumenerģija var tikt uzskaitīta ar:
  • siltumenerģijas skaitītāju dzīvojamās mājas ievadā;
  • siltumenerģijas skaitītāju dzīvojamās mājas ievadā un skaitītāju dzīvojamās mājas apkurei patērētās siltumenerģijas uzskaitei;
  • siltumenerģijas skaitītāju dzīvojamās mājas ievadā un alokatoriem dzīvokļos, nedzīvojamās telpās vai mākslinieku darbnīcās.
  • siltumenerģijas skaitītājs dzīvojamās mājas ievadā un siltumenerģijas skaitītājiem dzīvokļos, nedzīvojamās telpās vai mākslinieku darbnīcās.
Tādējādi vadoties no dzīvojamās mājas siltumapgādes sistēmas tehniskajām iespējām, kā arī siltumenerģijas uzskaites veida, dzīvojamās mājas īpašnieki var izvēlēties kādu no trīs attiecināmajām metodikām (izņemot tos gadījumus, kad ir pieejama tikai viena attiecināmā metodika), Tāpat dzīvokļu īpašnieki var neņemt vērā dzīvojamās mājas siltumapgādes sistēmas tehniskās iespējas un siltumenerģijas uzskaites līdzekļus, bet maksājumu par siltumenerģiju sadalīt atbilstoši viena dzīvokļa, nedzīvojamās telpas vai mākslinieku darbnīcas iekštelpu platībai pret visu dzīvojamās mājas dzīvokļu nedzīvojamo telpu un mākslinieku darbnīcu iekštelpu platību. Tām ēkām, kuru tehniskās iespējas paredz siltumenerģijas patēriņu karstā ūdens cirkulācijas nodrošināšanai, metodikas piemērojamo metodiku atšķirība ir siltumenerģijas sadales kritērijā, kas paredz aprēķinu veikšanu:
  • atbilstoši dzīvokļa, mākslinieka darbnīcas vai neapdzīvojamas telpas apkurināmās platībai,
  • atbilstoši dzīvokļu, mākslinieku darbnīcu vai neapdzīvojamo telpu skaitam;
  • karstā ūdens cirkulācija tiek noteikta kā konstants siltumenerģijas daudzums uz katru dzīvokli, mākslinieku darbnīcu vai neapdzīvojamo telpu (0.1 MWh/N).
Gadījumos, kad netiek izmantota konstante karstā ūdens cirkulācijas aprēķināšanai un nav iespējams aprēķināt siltumenerģijas patēriņu karstā ūdens cirkulācijai, tā apkures sezonā tiek pieskaitīta pie apkures patēriņa, un tas tiek sadalīts uz konkrētā dzīvokļa, mākslinieku darbnīcas vai neapdzīvojamo telpu vienu apkurināmās platības kvadrātmetru. Noteikumu projekta metodikas paredz, ka ēkām, kurām uzstādīti alokatori vai atsevišķie siltumenerģijas skaitītāji, kopīpašniekiem iespējams lemt par nedzīvojamo telpu, mākslinieka darbnīcu un dzīvokļu apkures vai apkures/cirkulācijas patēriņa paaugstināšanas koeficientiem un to piemērošanu. Savukārt ēkām, kurām tehniskās iespējas neparedz atsevišķajiem dzīvokļiem, nedzīvojamām telpām un mākslinieku darbnīcām atsevišķu siltumenerģijas uzskaiti, kopīpašniekiem iespējams lemt par nedzīvojamo telpu un mākslinieka darbnīcu apkures patēriņa paaugstināšanas koeficientu piemērošanu. Atsevišķs regulējums paredzēts apmaksājamās siltumenerģijas daļas noteikšanai tiem dzīvokļiem, kas atslēgti no dzīvojamās mājas kopējās siltumapgādes sistēmas. Šajā gadījumā dzīvojamās mājas īpašnieks maksā par patērētās siltumenerģijas daļu, piemēram, koplietošanas vajadzībām patērēto siltumenerģiju apkurei, dzīvoklī, nedzīvojamā telpā vai mākslinieka darbnīcā esošajiem dzīvojamās mājas siltumapgādes sistēmas elementiem, kas ietekmē dzīvokļa, nedzīvojamās telpas vai mākslinieka darbnīca siltumenerģijas patēriņa bilanci. Dzīvojamās mājas īpašnieka apmaksājamo daļu nosaka atbilstoši neatkarīga eksperta ēku energoefektivitātes jomā veiktam aprēķinam. Aprēķins nepieciešams, lai novērstu iespējas, kad atslēgtajam dzīvoklim, mākslinieka darbnīcai vai neapdzīvojami telpai piemēro nepamatoti augstu vai nepamatoti zemu apmaksājamo daļu par patērēto siltumenerģijas daļu. Aprēķinā nepieciešams noteikt apmaksājamās siltumenerģijas daļu norēķina periodos atkarībā no apkures vai vasaras sezonas, vai kā nemainīgu apmaksājamo daļu kalendārā gada griezumā. Noteikumi vēl jāsaskaņo un jāskata valdībā.