0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

NODOKĻIVeselības ministrs aicina palielināt akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem un nepieļaut izņēmumus atsevišķām dzērienu kategorijām

Veselības ministrs aicina palielināt akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem un nepieļaut izņēmumus atsevišķām dzērienu kategorijām

Saeima ceturtdien, 23.aprīlī, konceptuāli atbalstīja akcīzes nodokļa palielināšanu alkoholiskajiem dzērieniem, ko paredz rosinātie grozījumi likumā „Par akcīzes nodokli”. Grozījumi izstrādāti, pamatojoties uz šī gada valsts budžeta likumu, un papildu finansējumu no akcīzes nodokļa ieņēmumiem paredzēts novirzīt izglītības jomai, galvenokārt brīvpusdienu nodrošināšanai 4.klašu skolēniem.  Grozījumi paredz līdzšinējo nodokļa likmi no 3,10 eiro par 100 litriem alus palielināt līdz 4,4 eiro, bet vīnam no 64,03 līdz 78 eiro.  Savukārt attiecībā uz raudzētajiem dzērieniem akcīzes nodokļa likmi paredzēts diferencēt. Dzērieniem ar absolūtā spirta saturu līdz sešiem tilpumprocentiem plānots noteikt likmi 39 eiro, bet ar absolūtā spirta saturu virs sešiem tilpumprocentiem – 78 eiro…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

alkohols

Saeima ceturtdien, 23.aprīlī, konceptuāli atbalstīja akcīzes nodokļa palielināšanu alkoholiskajiem dzērieniem, ko paredz rosinātie grozījumi likumā „Par akcīzes nodokli”.

Grozījumi izstrādāti, pamatojoties uz šī gada valsts budžeta likumu, un papildu finansējumu no akcīzes nodokļa ieņēmumiem paredzēts novirzīt izglītības jomai, galvenokārt brīvpusdienu nodrošināšanai 4.klašu skolēniem.  Grozījumi paredz līdzšinējo nodokļa likmi no 3,10 eiro par 100 litriem alus palielināt līdz 4,4 eiro, bet vīnam no 64,03 līdz 78 eiro.

 Savukārt attiecībā uz raudzētajiem dzērieniem akcīzes nodokļa likmi paredzēts diferencēt. Dzērieniem ar absolūtā spirta saturu līdz sešiem tilpumprocentiem plānots noteikt likmi 39 eiro, bet ar absolūtā spirta saturu virs sešiem tilpumprocentiem – 78 eiro apmērā par 100 litriem. Patlaban nodokļa likme raudzētajiem dzērieniem ir 64,03 eiro par 100 litriem.

Šāda pieeja rosināta, lai akcīzes nodokļa likme vieglajiem raudzētajiem dzērieniem (sidriem) būtu konkurētspējīga Baltijas valstu starpā, kā arī, lai veicinātu šo dzērienu ražošanu no Latvijā audzētiem augļiem un ogām, uzsver likumprojekta autori.

Likumprojektā arī paredzēts nodokļa likmi palielināt starpproduktiem - par 100 litriem dzēriena ar absolūta spirta saturu līdz 15 tilpumprocentiem nodokļa likmi no līdzšinējiem 64,03 eiro plānots palielināt līdz 78 eiro, bet ar spirta saturu virs 15 tilpumprocentiem – no 99,6 līdz 123 eiro.

 Pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem grozījumu autori akcīzes nodokļa likmi rosina palielināt līdz 1385 eiro par 100 litriem absolūtā spirta. Patlaban nodokļa likme ir 1337,50 eiro.

 Akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem plānots palielināt pakāpeniski no šī gada 1.jūlija.

 Saskaņā ar likumu komersantiem būs jāveic inventarizācija par uzskaitē esošajiem alkoholiskajiem dzērieniem, kas ir laisti brīvam apgrozījumam vai nodoti patēriņā pēc tam, kad notiek akcīzes nodokļa likmju maiņa.

Nodokļa likmju palielināšana alkoholiskajiem dzērieniem, tajā skaitā alum, nepieciešama, lai samērojot valsts fiskālos un veselības aizsardzības mērķus, nodrošinātu papildu ieņēmumus pamatbudžetā, norāda likumprojekta autori.

Saeimas plenārsēdē, uzrunājot deputātus par grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli", veselības ministrs Guntis Belēvičs aicināja palielināt akcīzes nodokli visiem alkoholiskajiem dzērieniem un nepieļaut tā samazinājumu sidriem.

Veselības ministrs akcentēja, ka katrs piektais priekšlaicīgi mirušais Latvijā mirst pārmērīgas alkohola lietošanas dēļ; katrs ceturtais nespēj pienācīgi pildīt savus darba pienākumus, jo dzer;  katra otrā pašnāvība notiek alkohola reibumā. Eiropas Savienībā katrs astotais bērns dzīvo ģimenēs, kur pārmērīgi tiek lietots alkohols. Tādēļ alkohola pieejamība ir jāmazina ar pārdomātu akcīzes nodokļa palielinājumu. Guntis Belēvičs uzsvēra, ka nav nekāda pamatojuma samazināt kādai dzērienu grupai akcīzes nodokļa apmēru, turklāt tas būtu pretrunā ar valdības apstiprinātajiem rīcības plāniem alkohola kaitējuma mazināšanai.

" Igaunijai iestājotiesEiropas Savienībā, kaimiņvalsts Somija samazināja akcīzes nodokli alkoholam par 33%. Rezultātā alkohola patēriņš Somijā uz iedzīvotāju pieauga par 12%, pieauga izmaksas arī veselības aprūpes sistēmai. Akcīzes ieņēmumi kritās par trešdaļu. No 2008. līdz 2009.gadam Somija atkal cēla akcīzes nodokli trīs reizes, katru reizi par 10%. Kas notika? Nodokļu ieņēmumi pieauga par trešdaļu, bet kopējais alkohola patēriņš vairs kritās tikai par 3% un zaudētos cilvēkus vairs atgriezt nespēja," norādīja veselības ministrs, aicinot deputātus lemt atbildīgi, un nepieļaut Somijas kļūdu. "Ar nodzērušos tautu mēs Latvijas nacionālajā attīstības plānā postulēto ekonomisko izrāvienu nesasniegsim," uzsvēra Guntis Belēvičs.