0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

GRĀMATVEDĪBAVID informē, kā notiks darba ņēmēju vidējās stundas tarifa likmes vērtēšana publiskajos iepirkumos

VID informē, kā notiks darba ņēmēju vidējās stundas tarifa likmes vērtēšana publiskajos iepirkumos

Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgādina, ka jau kopš 2014.gada 2.oktobra ir spēkā grozījumi Publisko iepirkumu likumā, kas paredz, ka no šī gada 1.augusta visiem pretendentiem uz valsts un pašvaldību iepirkumiem būs jānodrošina, ka viņu darbinieku vidējā stundas tarifa likme nav zemāka par 80 % no darba ņēmēju vidējās stundas tarifa likmes attiecīgajā profesiju grupā valstī. No 2015.gada 1.augusta, lai nodrošinātu nodokļu maksātājiem iespēju objektīvi novērtēt savu atbilstību šim kritērijam, VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā būs pieejami jauni pārskati, kuros tiks attēlota vidējā stundu tarifa likme uzņēmumā, vidējā stundu tarifa likme valstī un aprēķinātie 80% no vidējās stundu tarifa likmes valstī salīdzinot…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
VID2015Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgādina, ka jau kopš 2014.gada 2.oktobra ir spēkā grozījumi Publisko iepirkumu likumā, kas paredz, ka no šī gada 1.augusta visiem pretendentiem uz valsts un pašvaldību iepirkumiem būs jānodrošina, ka viņu darbinieku vidējā stundas tarifa likme nav zemāka par 80 % no darba ņēmēju vidējās stundas tarifa likmes attiecīgajā profesiju grupā valstī. No 2015.gada 1.augusta, lai nodrošinātu nodokļu maksātājiem iespēju objektīvi novērtēt savu atbilstību šim kritērijam, VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā būs pieejami jauni pārskati, kuros tiks attēlota vidējā stundu tarifa likme uzņēmumā, vidējā stundu tarifa likme valstī un aprēķinātie 80% no vidējās stundu tarifa likmes valstī salīdzinot un attēlojot rezultātu ar vidējās stundu tarifa likmi uzņēmumā. Savukārt jau tagad VID aicina uzņēmējus sekot līdzi vidējai darba ņēmēju stundu tarifa likmei attiecīgajā profesiju grupā valstī, izmantojot jau šobrīd VID mājaslapā pieejamo informāciju par darba vietām 2015.gada februārī atbilstoši profesiju klasifikatoram. Ar 1. augustu iepirkuma pasūtītājam būs pienākums izvērtēt, vai piedāvājums nav nepamatoti lēts, ja tas konstatē, ka pretendenta vai apakšuzņēmēju darba ņēmēju vidējā stundas tarifa likme kaut vienā no profesiju grupām pirmajos trijos gada ceturkšņos pēdējo četru gada ceturkšņu periodā līdz piedāvājuma iesniegšanas dienai ir mazāka par 80% no darba ņēmēju vidējās stundas tarifa likmes attiecīgajā profesiju grupā valstī minētajā periodā. Pasūtītājam būs jāpieprasa pretendentam iesniegt VID EDS izdrukas par pretendenta un tā apakšuzņēmēju vidējām stundas tarifa likmēm profesiju grupās. Pēc tam iepirkumu komisija pārbaudīs piedāvājumā iesniegtās EDS izdrukas, salīdzinot ar informāciju VID mājaslapā internetā. Ja informācija neatbildīs, pasūtītājs pieprasīs VID atzinumu par likmju atbilstību, un 15 dienu laikā VID veiks uzņēmumā pārbaudi un sagatavos savu atzinumu. VID sniegs atzinumu par likmju atbilstību, balstoties uz darba devēju ziņojumu datu ticamības novērtējumu rezultātiem, kas tiks veikts pēc pasūtītāja pieprasījuma saņemšanas, kurā pasūtītājam jānorāda informācija par pretendenta iesniegtās izziņas sagatavošanas/ izdrukas datumu un periodu, par kuru jāsniedz atzinums. Nodokļu maksātāju vidējā stundas tarifa likme tiks izvērtēta, izmantojot šādu informāciju:
  • nodokļu pārskatos un deklarācijās sniegtos datus;
  • informācija no trešajām pusēm;
  • nodokļu maksātāja papildus sniegto informāciju;
  • citu VID rīcībā esošo informāciju.
Nodokļu maksātāju biežāk uzdotie jautājumi par Publisko iepirkumu likuma normu piemērošanu Vai ir iespējamas situācijas, kad darba samaksas līmenis valstī būs novērtēts neadekvāti augsts dēļ citu nodokļu maksātāju izmaksātājiem pabalstiem, slimības lapām un citiem ar darba laiku nesaistītiem ienākumiem? VID atbilde: Šādu situāciju varbūtība ir ļoti zema, jo, pirmkārt, tiks analizēts relatīvi liels periods – 9 mēneši, kuru laikā darba samaksas līmenis izlīdzināsies, otrkārt, no valsts vidējas darba samaksas aprēķina tiks izņemti dati par īslaicīgiem darbiem ar īpašu augstām vidējām tarifa stundu likmēm. Vai ir iespējamas situācijas, kad uzņēmumam, kuram profesiju vidējai tarifa stundas likmei pārsniedzot 80% no profesijas vidējas tarifa stundas likmes valstī vienlaicīgi neizpildās šīs kritērijs profesiju grupu līmenī? VID atbilde: Šādas situācijas ir iespējamas. Valsts profesiju grupas vidējā stundas tarifa likme tiks aprēķināta, ņemot vērā visas profesijas, kas iekļautas profesiju grupā. Konkrētajam nodokļu maksātājam, visticamāk, būs tikai atsevišķās profesijās nodarbinātie. Līdz ar to, profesiju atalgojuma atbilstība nenosaka automātisku profesiju grupas atalgojuma atbilstību. Šādās situācijās, iespējams, būs nepieciešams arī VID izvērtējums.