0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

PERSONĀLSDARBA TIESĪBASNeaizmirstiet izmantot papildu atvaļinājuma dienas vecākiem!

Neaizmirstiet izmantot papildu atvaļinājuma dienas vecākiem!

Darbiniekam, kura aprūpē ir viens vai divi bērni līdz 14 gadu vecumam, ir tiesības uz vismaz vienu apmaksātu papildatvaļinājuma dienu gadā, paredz Darba likuma grozījumi, kas stājās spēkā 2015. gada 1. janvārī.  Savukārt jau iepriekš likumā bija noteikts, ka vecākiem, kuru aprūpē ir trīs un vairāk bērnu vecumā līdz 16 gadiem vai bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam, pienākas trīs papildatvaļinājuma dienas. Žurnāla "Bilances Juridiskie Padomi" jūlija numurā būs lasāma intervija ar Andri Lazdiņu, zvērinātu advokātu biroja Kļaviņš Ellex zvērinātu advokātu. Viņš birojā darbojas Strīdu risināšanas grupā un pēdējos gadus ir specializējies tieši darba tiesisko attiecību jomā. Intervijā citastarp advokāts…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

gimeneDarbiniekam, kura aprūpē ir viens vai divi bērni līdz 14 gadu vecumam, ir tiesības uz vismaz vienu apmaksātu papildatvaļinājuma dienu gadā, paredz Darba likuma grozījumi, kas stājās spēkā 2015. gada 1. janvārī.  Savukārt jau iepriekš likumā bija noteikts, ka vecākiem, kuru aprūpē ir trīs un vairāk bērnu vecumā līdz 16 gadiem vai bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam, pienākas trīs papildatvaļinājuma dienas.

Žurnāla "Bilances Juridiskie Padomi" jūlija numurā būs lasāma intervija ar Andri Lazdiņu, zvērinātu advokātu biroja Kļaviņš Ellex zvērinātu advokātu. Viņš birojā darbojas Strīdu risināšanas grupā un pēdējos gadus ir specializējies tieši darba tiesisko attiecību jomā. Intervijā citastarp advokāts min:

"Var rasties jautājums, kas notiek, ja darbinieks šos papildatvaļinājumus neizmanto? Vai tie arī kompensējami? Valsts darba inspekcija nav sniegusi oficiālu instrukciju, taču, atbildot uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušiem jautājumiem, norādījusi, ka papildatvaļinājuma regulējums ir nošķirams no ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma regulējuma, piemēram, jautājumā par neizlietotā papildatvaļinājuma kompensēšanu, izbeidzot darba tiesiskās attiecības.

Darba devējam likums tieši neuzliek pienākumu izmaksāt kompensāciju par neizmantoto papildatvaļinājumu, darba attiecības pārtraucot. Vienīgi, ja darba devējs ir valsts vai pašvaldību iestāde un darbinieks, kam jau ir ar darba devēja rīkojumu piešķirts kārtējais un arī papildatvaļinājums, darba attiecības pārtrauc, darba devēja izdotais rīkojums ir pamatojums arī papildatvaļinājuma dienu kompensācijas apmaksai. Šāda kārtība ir noteikta Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā.

Runājot par papildatvaļinājumiem, jānorāda, ka likums neparedz obligātu papildatvaļinājumu izmantošanas kārtību, piemēram, ka tie būtu izmantojami tikai pēc ikgadējā apmaksātā papildatvaļinājuma izmantošanas. Tāpat jāatgādina, ka papildatvaļinājums pienākas gan bērna mātei, gan tēvam".

Intervijā arī lasāms par izmaiņām atvaļinājumu kompensāciju izmaksā un kā darba devējam rīkoties, ja darbinieks atsakās izmantot kārtējo atvaļinājumu.

Žurnāla jūlija numuru iespējams vēl abonēt šeit.

Tāpat atgādinām, ka no šī gada spēkā stājušies grozījumi paredz elastīgāku regulējumu atvaļinājuma naudas izmaksai. Pēc darbinieka pieprasījuma to var izmaksāt citā laikā, piemēram, kopā ar nākamo algu.

Papildināts arī Darba likuma pants, kas paredz darbiniekam tiesības uz īslaicīgu prombūtni. Laikus paziņojot darba devējam, īslaicīgā prombūtnē var atrasties darbinieks, kura aprūpē ir bērns līdz 18 gadu vecumam, bērna saslimšanas vai nelaimes gadījumā, kā arī, lai piedalītos bērna veselības pārbaudē, ja to nav iespējams veikt ārpus darba laika.