0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

BIZNESSAktuāli jautājumi par dalībnieku reģistra nodalījumu

Aktuāli jautājumi par dalībnieku reģistra nodalījumu

Uzņēmumu reģistrs vēlreiz skaidro jautājumus saistībā ar dalībnieku reģistra pirmā nodalījuma iesniegšanu. 1. Kāpēc mainīta līdzšinējā kārtība? Diemžēl reiderisms jeb, citiem vārdiem sakot, pretlikumīga uzņēmumu pārņemšana mēdz būt realitāte arī Latvijā, tāpēc, lai to ierobežotu un aizstāvētu Latvijas uzņēmēju tiesības, tika pieņemti Komerclikuma grozījumi, paredzot, ka turpmāk visām SIA Uzņēmumu reģistrā (UR) būs jāiesniedz dalībnieku reģistra nodalījums. 2. Kas ir dalībnieku reģistra nodalījums? Nodalījums ir dokuments, kuru veido vienā reizē izdarīto ierakstu kopums, kas atspoguļo pilnu aktuālo uzņēmuma dalībnieku sastāvu, savukārt dalībnieku reģistrs ir šo dokumentu kopums. Dalībnieku reģistrs tiek papildināts ar jaunu nodalījumu ik reizi, kad ir notikušas izmaiņas…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

dokumenti2Uzņēmumu reģistrs vēlreiz skaidro jautājumus saistībā ar dalībnieku reģistra pirmā nodalījuma iesniegšanu.

1. Kāpēc mainīta līdzšinējā kārtība?

Diemžēl reiderisms jeb, citiem vārdiem sakot, pretlikumīga uzņēmumu pārņemšana mēdz būt realitāte arī Latvijā, tāpēc, lai to ierobežotu un aizstāvētu Latvijas uzņēmēju tiesības, tika pieņemti Komerclikuma grozījumi, paredzot, ka turpmāk visām SIA Uzņēmumu reģistrā (UR) būs jāiesniedz dalībnieku reģistra nodalījums.

2. Kas ir dalībnieku reģistra nodalījums?

Nodalījums ir dokuments, kuru veido vienā reizē izdarīto ierakstu kopums, kas atspoguļo pilnu aktuālo uzņēmuma dalībnieku sastāvu, savukārt dalībnieku reģistrs ir šo dokumentu kopums. Dalībnieku reģistrs tiek papildināts ar jaunu nodalījumu ik reizi, kad ir notikušas izmaiņas dalībnieku sastāvā, piemēram, daļas tikušas atsavinātas, palielināts / samazināts pamatkapitāls, mainījušās ziņas par dalībniekiem.

3. Kad jāiesniedz pirmais dalībnieku reģistra nodalījums?

Visām divu vai vairāku īpašnieku SIA pirmais dalībnieku reģistra nodalījums ir jāiesniedz līdz 30.jūnijam! Prasību izpilde šobrīd gan ir vienkāršota viena īpašnieka SIA, nosakot, ka viņiem termiņš - 2015.gada 30.jūnijs - nav saistošs. Līdz ar to SIA, kurās ir viens dalībnieks, dalībnieku reģistra nodalījumu iesniedz vienlaikus ar citām izmaiņām, kas skar daļu pāreju vai izmaiņas pamatkapitālā.

4. Kādi dokumenti jāiesniedz?

Lai iesniegtu dalībnieku reģistra pirmo nodalījumu, jums jāsagatavo šādi dokumenti: aizpildīts dalībnieku reģistra nodalījums, kuru paraksta ar drošu elektronisko parakstu un laika zīmogu vai arī parakstu apliecina notariāli; pieteikums izmaiņām dalībnieku reģistrā - 18.veidlapa (šīs abas veidlapas pieejamas www.sakartopapirus.ur.gov.lv); kvīts, tās kopija, internetbankas maksājuma izdruka vai informācija par valsts nodevas apmaksu

5. Kā veidojas nodalījuma kārtas numuri?

Nodalījuma kārtas numuri ir secīgi. Tas nozīmē, ka, dibinot uzņēmumu, vai pirmo reizi iesniedzot dalībnieku reģistra nodalījumu, tiks sagatavots nodalījums Nr. 1, par nākamajām izmaiņām - nodalījums Nr. 2 un tā tālāk. Piemēram, ja līdz šim neesat iesniedzis dalībnieku reģistra nodalījumu, jums jāizveido un jāiesniedz Nodalījums Nr.1

6. Kas ir ieraksta kārtas numurs?

Ieraksta kārtas numurs veidojas, veicot ierakstus un izmantojot tam secīgu numerāciju.

Tas ir vienkārši - ja pirmajā reģistra nodalījumā ir divi ieraksti, tad otrajā reģistrā, ko pildīsiet kādreiz nākotnē, numerācija tiks sākta no cipara 3. Tātad, ja aizpildāt nodalījumu pirmo reizi, numerācija sāksies no skaitļa 1. Ieraksts būs jāveic par katru dalībnieku, tāpēc ierakstu skaitam jāsakrīt ar dalībnieku skaitu jūsu uzņēmumā.

7. Kas ir daļu kārtas numuri?

Daļu kārtas numuri domāti, lai nodrošinātu iespēju turpmāk izsekot dalībnieku reģistrā

veiktajām izmaiņām, piemēram, daļu pārejai no vienas personas pie otras. Ja, pārrēķinot pamatkapitālu uz eiro, radušās jaunas daļas, tās nepieciešams sadalīt dalībniekiem proporcionāli jau piederošajām daļām. Ja pirms pārreģistrācijas jau esat iesniedzis dalībnieku reģistra nodalījumu, radušās jaunās daļas nepieciešams sadalīt dalībniekiem proporcionāli jau piederošajām, pievienojot tās atsevišķi. Piemēram, ja uzņēmumā ir divi dalībnieki un līdz šim personai A piederēja no 1-100 daļai, bet B no 101-200, tad tagad viņiem jāsadala arī jaunās 2 daļas. Pareizi: A daļu kārtas numuri: 1-100 un 201; B: 101-200 un 202

8. Ko darīt, ja vienam no īpašniekiem nav Latvijas personas koda?

Ja nav Latvijas personas koda, tad ailītē jānorāda dzimšanas datums, personu apliecinoša dokumenta numurs, izdošanas datums, valsts un institūcija, kas dokumentu izdevusi, adrese.

9. Kas jānorāda ailītē “daļu apmaksas stāvoklis”?

Te ir jānorāda pamatkapitāla apmaksas datums, ja iesniedzat pirmo reģistra nodalījumu. Ja iesniedzat jau otro vai trešo nodalījumu vai jau iepriekš ir iesniegts dalībnieku reģistrs, kurā jau ir norādīts daļu apmaksas datums, tad norādiet „apmaksāts”. Ja pamatkapitāla apmaksu vēl neesat veicis, norādiet apmaksas termiņu.

10. Kas paraksta dalībnieku reģistra nodalījumu?

Dalībnieku reģistra nodalījumu var parakstīt sabiedrības valdes priekšsēdētājs vai valdes pilnvarots valdes loceklis (noteikti jāpievieno pilnvara), vai visi valdes locekļi.

11. Vai paraksti uz dalībnieku reģistra nodalījuma ir jāapstiprina?

Ja iesniegtais dalībnieku reģistra nodalījums ir Jūsu pārstāvētās sabiedrības pirmais dalībnieku reģistra nodalījums, ko iesniedzat UR, paraksti uz šī dokumenta jāapliecina notariāli! Parakstu apliecināšana var notikt: pie zvērināta notāra, pie Uzņēmumu reģistra valsts notāra vai, sastādot dokumentu elektroniski un parakstot ar drošu elektronisko parakstu un laika zīmogu.

12. Ar kādām izmaksām jārēķinās, iesniedzot pirmo dalībnieku reģistra nodalījumu?

Iesniedzot pirmo dalībnieku reģistra nodalījumu, dalībnieku paraksti notariāli jāapliecina un jāmaksā valsts nodeva 14.23 euro, taču, ja vienlaikus Uzņēmumu reģistrā veiksiet sava uzņēmuma pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro, valsts nodeva nav jāmaksā. Finanšu resursus ietaupīsiet, ja izvēlēsieties dokumentus iesniegt elektroniski - vienas e-parakstīšanās reizes cena ir vien 0,41 EUR,

13. Kā ērtāk iesniegt dokumentus UR?

Lai izvairītos no rindām un lieka laika patēriņa, aizpildiet un iesniedziet veidlapu elektroniski. Bet dokumentus var iesniegt arī klātienē un pa pastu (nosūtot vai, ierodoties tajās reģionālajās nodaļās, kur uzņēmums sākotnēji reģistrēts), kā arī nosūtot uz e pastu: [email protected]

14. Kur meklēt informāciju?

Lai sniegtu atbalstu uzņēmējiem, Uzņēmumu reģistrs izveidojis informatīvo vietni www.sakartopapirus.ur.gov.lv, kur pieejama visa aktuālā informācija saistībā ar prasību izpildi - dokumentu un veidlapu paraugi, informatīvie bukleti, video pamācības u.c.