0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

GRĀMATVEDĪBAJaunā Gada pārskatu likuma virzība Saeimā iekavējusies

Jaunā Gada pārskatu likuma virzība Saeimā iekavējusies

Saeimas Budžeta un Finanšu (nodokļu) komisija līdz šim nav skatījusi otrajā lasījumā likumprojektu "Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likums". Minētā likumprojekta pirmais lasījums Saeimā tika atbalstīts 21. maijā, un bija plānots, ka jūnijā to varētu apstiprināt otrajā lasījumā, bet likums stātos spēkā jau 20. jūlijā (līdz ar to uzņēmumiem, kuru finanšu gads beidzas pēc 2016.gada 1.janvāra, sagatavojot gada pārskatus un konsolidētus gada pārskatus, būtu jāpielieto jau jaunā Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma normas), taču tā izskatīšana pagaidām iekavējusies. Jaunais likums paredzēs tiesību normas par noteiktu veidu uzņēmumu gada finanšu pārskatiem, konsolidētajiem finanšu pārskatiem un saistītiem ziņojumiem, iestrādājot…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
GramatvedibaSaeimas Budžeta un Finanšu (nodokļu) komisija līdz šim nav skatījusi otrajā lasījumā likumprojektu "Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likums". Minētā likumprojekta pirmais lasījums Saeimā tika atbalstīts 21. maijā, un bija plānots, ka jūnijā to varētu apstiprināt otrajā lasījumā, bet likums stātos spēkā jau 20. jūlijā (līdz ar to uzņēmumiem, kuru finanšu gads beidzas pēc 2016.gada 1.janvāra, sagatavojot gada pārskatus un konsolidētus gada pārskatus, būtu jāpielieto jau jaunā Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma normas), taču tā izskatīšana pagaidām iekavējusies. Jaunais likums paredzēs tiesību normas par noteiktu veidu uzņēmumu gada finanšu pārskatiem, konsolidētajiem finanšu pārskatiem un saistītiem ziņojumiem, iestrādājot Latvijas normatīvajos aktos Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu 2013/34/ES. Likumu papildinās arī Ministru kabineta noteikumi (tie jāizdod ne vēlāk kā līdz 2016.gada 1.janvārim), pie kuru izstrādes jau aprīlī ķērusies darba grupa. Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijas izpilddirektore Svetlana Šemele informē, ka, izstrādājot MK noteikumu projekta nodaļas, par pamatu tiek ņemti pašreiz spēkā esošie 21.07.2011. MK noteikumi Nr.488 “Gada pārskatu likuma piemērošanas noteikumi” un 15.06.2004. MK noteikumi Nr. 537 “Kārtība, kādā finanšu pārskatos atspoguļojams valsts, pašvaldību, ārvalstu, Eiropas Kopienas, citu starptautisko organizāciju un institūciju finansiālais atbalsts (finanšu palīdzība), ziedojumi un dāvinājumi naudā vai natūrā”. Tomēr atsevišķas MK noteikumu projekta nodaļas, piemēram, tās, kas regulē uzskaites kārtības prasības, tiks rakstītas pilnīgi no jauna. Kā informē S. Šemele, jūnija sākumā vēl nebija panākta gala vienošanās par tādiem MK noteikumos paredzamiem jautājumiem, kā:
  • 1) summu par neizmantotajiem atvaļinājumiem atspoguļošanas vienotas prakses noteikšanu. Galvenokārt tiek atbalstīta ideja par vienotu pieeju šādu summu klasifikācijai bilances īstermiņa kreditoru postenī “Uzkrātās saistības”, taču tajā pašā laikā paredzot prasības šo summu (turpmākos gados – summas korekciju) obligātai atjaunošanai uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarācijā.
  • 2) nodaļā par ieņēmumiem paredzēt normas vienotai praksei par lojalitātes programmu ietvaros (uzkrājamie bonusa punkti uz klienta kartēm) gūtajiem ieņēmumiem un ar to saistīto izdevumu atspoguļošanas brīdi lojalitātes programmas organizātora grāmatvedības uzskaitē.
  • 3) Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu auditu ietvaros par neatzīto darījumu veicamās korekcijas grāmatvedības uzskaitē un informācijas atspoguļošana finanšu pārskatā. Galvenokārt nav vienotas pieejas, vai šīs korekcijas jāatspoguļo un jālabo kā iepriekšējo periodu kļūdas atbilstoši MK noteikumu projekta 2.nodaļas prasībām.
  • 4) nodaļā par pamatlīdzekļiem precizēt gadījumus, kuros pie pamatlīdzekļu vērtības pārvērtēšanas uz augšu vai novērtēšanas uz leju būtu jāpiesaista sertificēts vērtētājs.
Iecerēts, ka daļa no MK noteikumu prasībām tiks atvieglotas tieši attiecībā uz mikrosabiedrību finanšu pārskatā atspoguļojamo informāciju, piemēram, plānots, ka mikrosabiedrībām tiks atļauts iepriekšējo gadu kļūdas labot un finanšu pārskatā atspoguļot tekošajā pārskata periodā, nevis labojot finanšu pārskata salīdzināmos rādītājus, tāpat plānots atļaut tām neuzskaitīt aplēstās saistību summas pret darbiniekiem par neizmantotām atvaļinājumu dienām pārskata gadā uz bilances datumu.