0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

GRĀMATVEDĪBAVai pēc 1. jūlija ir ieviestas darbnespējas lapas tikai elektroniskā formā?

Vai pēc 1. jūlija ir ieviestas darbnespējas lapas tikai elektroniskā formā?

Jautājums: Lasīju, ka darbnespējas lapas tāpat kā algas nodokļu grāmatiņas būs tikai elektroniskā formā, vai pēc 1. jūlija ārsti tās vēl izsniedz arī papīra formā?   Kā norāda Labklājības ministrija, Ministru kabineta 2014.gada 11.marta noteikumi Nr.134 „Noteikumi par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu” paredz, ka darbnespējas lapas līdz 2015.gada 31.decembrim ārstniecības iestādēs izsniedz pacientam papīra veidā. Pēc šā termiņa beigām darbnespējas lapas tiks sagatavotas tikai elektroniski, bet, pēc personas lūguma, tās būs iespējams arī izdrukāt. Patlaban spēkā stājusies norma, ka darba devēja apstiprinājums par darba ņēmēja neierašanos darbā darba nespējas periodā nav nepieciešams darbnespējas lapām B, kas tiks izsniegtas…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
slimsJautājums: Lasīju, ka darbnespējas lapas tāpat kā algas nodokļu grāmatiņas būs tikai elektroniskā formā, vai pēc 1. jūlija ārsti tās vēl izsniedz arī papīra formā?  

Kā norāda Labklājības ministrija, Ministru kabineta 2014.gada 11.marta noteikumi Nr.134 „Noteikumi par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu” paredz, ka darbnespējas lapas līdz 2015.gada 31.decembrim ārstniecības iestādēs izsniedz pacientam papīra veidā. Pēc šā termiņa beigām darbnespējas lapas tiks sagatavotas tikai elektroniski, bet, pēc personas lūguma, tās būs iespējams arī izdrukāt.

Patlaban spēkā stājusies norma, ka darba devēja apstiprinājums par darba ņēmēja neierašanos darbā darba nespējas periodā nav nepieciešams darbnespējas lapām B, kas tiks izsniegtas sākot ar 2015.gada 1.jūliju.

Ņemot vērā, ka Nacionālais veselības dienests vēl nav nodrošinājis Valsts ieņēmumu dienestam automatizētu piekļuvi Nacionālā veselības dienesta e-veselības sistēmas datiem par darbiniekiem noslēgtajām darbnespējas lapām,  no 1.jūlija VID EDS saistībā ar darbnespējas lapām nekādas darbības elektroniski veikt vēl nav iespējams un darba devējiem nav pieejama informācija par darbnespējas lapām.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) atgādina, ka darbnespējas lapa joprojām ir dokuments, kas attaisno darbinieka neierašanos darbā. Darba devējam ir tiesības iekšējās kārtības noteikumos vai citā iekšējā normatīvajā aktā paredzēt kārtību, kādā darbiniekam jāiesniedz informācija par viņam izsniegtajām darbnespējas lapām, lai varētu veikt faktiski nostrādātā darba laika uzskaiti.

Atgādinām, ka arī pēc 1.jūlija darbnespējas lapa A tāpat kā līdz šim ir jāiesniedz darba devējam un darba devējs maksā slimības naudu. Grozījumi attiecas tikai uz slimības lapu B, ko apmaksā

Pēc grozījumu likumā "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām" pieņemšanas bija jāizstrādā grozījumi arī Ministru kabineta 2001.gada 3.aprīļa noteikumos Nr.152 „Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība” un Ministru kabineta 1999.gada 16.februāra noteikumos Nr.50 „Obligātās sociālās apdrošināšanas pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām apdrošināšanas atlīdzības piešķiršanas un aprēķināšanas kārtība", lai svītrotu tiesību normas saistībā ar darba devēja apstiprinājumu par apdrošinātās personas neierašanos darbā. Minētajiem noteikumu projektiem bija jāstājas spēkā 2015.gada 1.jūlijā. MK noteikumi Nr. 50 ir grozīti un stājās spēkā 2. jūlijā, bet MK noteikumi Nr. 152 līdz šim nav grozīti.  MK noteikumos Nr.152 paredzēti grozījumi un to projekts izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē 28.maijā. Projekta anotācijā norādīts, ka no 2015.gada 1.oktobra līdz 2015.gada 31.decembrim norisināsies elektronisko darbnespējas lapu ieviešanas pilotprojekts, kurā piedalīsies tās ārstniecības iestādes, kuras vēlēsies izmantot elektroniskās darbnespējas lapas funkcionalitāti jau pirms 2016.gada 1.janvāra.

Lasiet arī:

VSAA atgādina par izmaiņām darbnespējas lapu iesniegšanas nosacījumos

Rosina ieviest elektroniskas darbnespējas lapas