0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

BIZNESSLTRK: piedāvātais nozaru saraksts mikrouzņēmumu ierobežošanai nerisinās nodokļu ieņēmumu un sociālās problēmas

LTRK: piedāvātais nozaru saraksts mikrouzņēmumu ierobežošanai nerisinās nodokļu ieņēmumu un sociālās problēmas

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) uzskata, ka Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais saraksts ar nozarēm, kuras turpmāk nevarēs darboties mikrouzņēmuma nodokļa režīmā, ir absurds, nerisinot iepriekš uzstādītos mērķus par uzņēmējdarbības vides sakārtošanu. Paredzams, ka ēnu ekonomika pie šādiem noteikumiem pieaugs, samazinot kopējos valsts nodokļu ieņēmumus, tādējādi turpinot veicināt iedzīvotāju aizplūšanu uz ārzemēm nevis attīstot biznesu. FM piedāvātais saraksts iekļauj 41 nozari, kuras turpmāk nevarēs darboties mikrouzņēmumu nodokļa režīmā, tostarp paredzot, ka atsevišķu jomu uzņēmumi vispār nevarēs veidot mikrouzņēmumus. Pašreiz Latvijā jau ir ļoti mazs kompāniju skaits pret iedzīvotāju īpatsvaru, tāpēc LTRK uzskata, ka šādi ierobežojumi nozīmētu…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

mikro2Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) uzskata, ka Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais saraksts ar nozarēm, kuras turpmāk nevarēs darboties mikrouzņēmuma nodokļa režīmā, ir absurds, nerisinot iepriekš uzstādītos mērķus par uzņēmējdarbības vides sakārtošanu. Paredzams, ka ēnu ekonomika pie šādiem noteikumiem pieaugs, samazinot kopējos valsts nodokļu ieņēmumus, tādējādi turpinot veicināt iedzīvotāju aizplūšanu uz ārzemēm nevis attīstot biznesu.

FM piedāvātais saraksts iekļauj 41 nozari, kuras turpmāk nevarēs darboties mikrouzņēmumu nodokļa režīmā, tostarp paredzot, ka atsevišķu jomu uzņēmumi vispār nevarēs veidot mikrouzņēmumus. Pašreiz Latvijā jau ir ļoti mazs kompāniju skaits pret iedzīvotāju īpatsvaru, tāpēc LTRK uzskata, ka šādi ierobežojumi nozīmētu mērķtiecīgu mazā biznesa iznīcināšanu. "Nozaru saraksts veidots tā, lai aptvertu gandrīz visu uzņēmējdarbību. Ja šāda pieeja tiks īstenota, tad varbūt labāk pateikt, kurās jomās mikrouzņēmumi drīkst darboties, nevis kurās nedrīkst," norāda LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Viņš arī norāda, ka pašreiz trūkst informācijas, cik mikrouzņēmumi ietilpst nosauktajā nozaru sarakstā, kā arī nav skaidrs, vai FM to ir veidojusi veicot izpēti, analizējot biznesa vides darbību, vai tikai "vadoties pēc sajūtām".

Vēl LTRK norāda, ka potenciālie uzņēmēji, kuri varētu dibināt savas kompānijas, bieži vien izvēlas pamest valsti vai strādāt algotu darbu, jo neredz attīstības iespējas. "Pašreiz FM politika ir vērsta uz to, lai emigrāciju paātrinātu, jo neprognozējamas izmaiņas un valstiski lēmumi mēdz kalpot par ļoti nopietniem triecieniem uzņēmējdarbībai," uzskata J.Endziņš.

Paredzams, ka tie uzņēmumi, kuri pašreiz veic saimniecisko darbību kā mikrouzņēmumi, bet iekļauti nozaru sarakstā, meklēs veidus, kā saglabāt oficiālu uzņēmējdarbību, pārreģistrējoties citā jomā, kas savukārt nozīmē, ka Valsts ieņēmumu dienestam (VID) būs vēl papildu jākontrolē darījumu atbilstība realitātei. "Diez vai VID kapacitāte spēs nodrošināt tūkstošiem rēķinu pārbaudi pēc fakta, lai pierādītu, ka konkrētais uzņēmums nodarbojas ar to, kas norādīts. Tāpat domājams, ka daļa mikrouzņēmumu īpašnieki pārtrauks savu darbu, lai atgrieztos ēnu ekonomikas zonā," saka J.Endziņš, "izskatās, ka labi domātais mikronodokļa režīms tiks pilnībā sabojāts, tāpēc aicinām pārējās ministrijas iejaukties un nepieļaut šāda saraksta apstiprināšanu."

LTRK jau vairākkārt norādījis, ka ideja veidot nozaru sarakstu ir kļūda, paredzot daudzu mazo uzņēmumu saimnieciskās darbības apturēšanu vai pat izbeigšanu. Radušās problēmas sociālās drošības jomā iespējams risināt ar citiem mehānismiem, piemēram, paredzot saprātīgas obligātās minimālās sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi.