0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESVai ar nodokli apliekama kompensācija par zaudējumiem, kas piedzīta tiesas ceļā?

Vai ar nodokli apliekama kompensācija par zaudējumiem, kas piedzīta tiesas ceļā?

Jautājums: Esam noslēguši trīspusēju līgumu, lai palīdzētu piedzīt zaudējumus biedrības biedriem (lauksaimnieku nepareizas rīcības dēļ - miglojot sējumus - cietušas bites (gājušas bojā). Tiesas ceļā veiksmīgi piedzīti zaudējumi, kuri izmaksāti cietušajām personām - gan fiziskām, kuras nav reģistrējušās kā saimnieciskās darbības veicējas, gan juridiskām. Vai kompensāciju saņēmējiem šīs summas ir jāiekļauj ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), mikrouzņēmumu nodokli (MUN) vai uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN) apliekamajā ienākumā? Vai šai kompensācijai var piemērot IIN likuma 9. panta 36.2 punktu? Atbildi sagatavoja Aina Okseņuka, zvērinātu advokātu biroja SORAINEN nodokļu menedžere, kura  jautājumu analizēja katram nodokļu maksātāja veidam atsevišķi. IIN fiziskām personām Personām, kas…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

tiesaJautājums: Esam noslēguši trīspusēju līgumu, lai palīdzētu piedzīt zaudējumus biedrības biedriem (lauksaimnieku nepareizas rīcības dēļ - miglojot sējumus - cietušas bites (gājušas bojā). Tiesas ceļā veiksmīgi piedzīti zaudējumi, kuri izmaksāti cietušajām personām - gan fiziskām, kuras nav reģistrējušās kā saimnieciskās darbības veicējas, gan juridiskām.

Vai kompensāciju saņēmējiem šīs summas ir jāiekļauj ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), mikrouzņēmumu nodokli (MUN) vai uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN) apliekamajā ienākumā? Vai šai kompensācijai var piemērot IIN likuma 9. panta 36.2 punktu?

Atbildi sagatavoja Aina Okseņuka, zvērinātu advokātu biroja SORAINEN nodokļu menedžere, kura  jautājumu analizēja katram nodokļu maksātāja veidam atsevišķi.

IIN fiziskām personām

Personām, kas nav reģistrējušas saimniecisko darbību

Saskaņā ar IIN likuma 9. panta 36.2 punktu, kompensācija, kas samaksāta cietušajam par radīto kaitējumu, pamatojoties uz tiesas nolēmumu, nav apliekama ar IIN.

Savukārt, saskaņā ar attiecīgo likuma grozījumu (2014. gada 17. decembra grozījumi IIN likumā) anotāciju, ja tiek atlīdzināti nesaņemtie darba ienākumi vai, piemēram, negūtā peļņa, minētais ienākums kā darba ienākums vai saimnieciskās darbības ienākums ir IIN objekts.

Tādējādi, lai izvērtētu, vai IIN ir piemērojams, katrā gadījumā ir jāizvērtē, par ko tieši tiek izmaksāta kompensācija.

Saimnieciskās darbības veicējiem

Savukārt attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, ar IIN tiek aplikta starpība starp gūtajiem ieņēmumiem un ar tiem saistītajiem izdevumiem (11. panta 1. daļa). Tādējādi saimnieciskās darbības veicējiem ieņēmumos iekļautās kompensācijas būs apliekamas ar IIN.

UIN maksātāji

Saskaņā ar UIN likumu nodokļa maksātāja apliekamais ienākums ir taksācijas perioda peļņa, kurai tiek piemērotas noteiktas korekcijas (UIN likuma 4. pants). UIN normatīvie akti neparedz atbrīvojumu no nodokļa tiesas ceļā piedzītajām kompensācijām. Tāpēc UIN maksātājiem šīs kompensācijas būs apliekamas ar nodokli.

MUN maksātāji

Saskaņā ar MUN likuma 5. panta otro daļu ar MUN tiek aplikts mikrouzņēmuma taksācijas perioda apgrozījums. MUN normatīvie akti neparedz atbrīvojumu no nodokļa tiesas ceļā piedzītajām kompensācijām. Tāpēc MUN maksātājiem šīs kompensācijas būs apliekamas ar nodokli.