0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

BIZNESSLūdz nekavējoties veikt izmaiņas noteikumos par kases aparātiem un sistēmām

Lūdz nekavējoties veikt izmaiņas noteikumos par kases aparātiem un sistēmām

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) (turpmāk biedrības) vērsušās pie ministru prezidentes Laimdotas Straujumas ar lūgumu nekavējoties iesaistīties maksājumu reģistrēšanas iekārtu un to servisa pakalpojumu tirgus sakārtošanā, lai nodrošinātu tūlītēju valsts nodokļu ieņēmumu palielinājumu un procesu sakārtošanos tirdzniecības nozarē. Biedrības iebilst pret jau pieņemto Ministru kabineta noteikumu Nr.95 "Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām" (Noteikumi) un to grozījumu ieviešanu, jo to prasību īstenošana ir neadekvāti dārga, šim risinājumam nebūs gaidītā efekta nodokļu ieņēmumu palielinājuma ziņā, kā arī tas negarantē informācijas iegūšanu par praksē…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

kases aparatsLatvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) (turpmāk biedrības) vērsušās pie ministru prezidentes Laimdotas Straujumas ar lūgumu nekavējoties iesaistīties maksājumu reģistrēšanas iekārtu un to servisa pakalpojumu tirgus sakārtošanā, lai nodrošinātu tūlītēju valsts nodokļu ieņēmumu palielinājumu un procesu sakārtošanos tirdzniecības nozarē.

Biedrības iebilst pret jau pieņemto Ministru kabineta noteikumu Nr.95 "Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām" (Noteikumi) un to grozījumu ieviešanu, jo to prasību īstenošana ir neadekvāti dārga, šim risinājumam nebūs gaidītā efekta nodokļu ieņēmumu palielinājuma ziņā, kā arī tas negarantē informācijas iegūšanu par praksē notikušajiem darījumiem.

Biedrības vērš uzmanību un aicina izvērtēt to, ka izstrādātajiem noteikumiem nepieciešams pārejas periods ar saprātīgiem pārejas noteikumiem vismaz trīs gadu garumā pēc kases aparātu un sistēmu nonākšanas tirdzniecībā Latvijā, taču, ja Finanšu ministrija uzskata, ka jauno iekārtu ieviešana nepieciešama īsākā laikā, finansējums kases aparātu un sistēmu nomaiņai un pilnveidošanai ir jārod no valsts budžeta līdzekļiem.

Jau pašlaik ir iespējams veikt vairākas darbības, lai nekavējoties uzlabotu situāciju tirdzniecības jomā:

  1. nepieciešams revidēt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā publicēto iekārtu sarakstu, saglabājot tajā tikai kases aparātus un sistēmas ar fiskālās atmiņas blokiem.
  2. Noteikt atbildību par manipulācijām ar darījumu oriģinālo informāciju kases aparātos un sistēmās un to fiskālajos blokos.
  3. Licencēt servisa dienestus un paredzēt licenču anulēšanu par pārkāpumiem.
  4. Sertificēt kases aparātus un sistēmas.
  5. Stiprināt VID analītiskās spējas.
  6. Valstiskā līmenī veicināt bezskaidras naudas norēķinus Latvijā.

Pēc LTRK aprēķiniem, lai īstenotu noteikumus, varētu būt nepieciešami vairāki desmiti miljoni eiro, savukārt vismaz tik pat liela summa paredzama, lai pielāgotu grāmatvedības un citas programmas, uzstādītu iekārtas un veiktu citus nepieciešamos priekšdarbus. Latvijā patlaban tirgotāji un pakalpojumu sniedzēji kopumā lieto vairāk nekā 52 tūkstošus kases aparātu un aptuveni 10 tūkstošus kases sistēmu. Lai arī VID apgalvo, ka jaunie noteikumi neskars visus, plānotās izmaksas tāpat sasniedz vairākus desmitus miljonus eiro.

"Mūsuprāt, ne noteikumi, ne to grozījumi nedos cerēto pozitīvo ietekmi uz ēnu ekonomiku. Čeku neizsniegšanas problēmu reforma nerisinās, savukārt attiecībā uz iejaukšanos kases aparātos - tie, kuri to nedarīja, to nedarīs arī pēc reformas, un tie, kuri krāpās līdz šim, visdrīzāk centīsies to darīt arī turpmāk - noteikumi paši par sevi šo vēlmi nemazinās," sacīja LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Vēstulē ministru prezidentei Laimdotai Straujumai biedrības aicina nekavējoties veikt piedāvātos pasākumus, kas nodrošinātu tūlītēju valsts nodokļu ieņēmumu palielinājumu un procesu sakārtošanu tirdzniecības nozarē, kā arī meklēt efektīvus un uz attīstību vērstus tehniskos un informācijas plūsmas risinājumus maksājumu reģistrēšanas iekārtu pilnveidošanai.