0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESKā likvidēt sabiedrību, ja nav iespējas sadzīt rokā vēl divus tās dibinātājus?

Kā likvidēt sabiedrību, ja nav iespējas sadzīt rokā vēl divus tās dibinātājus?

Jautājums: Kā likvidēt uzņēmumu (SIA), ja tas sen nedarbojas, taču nav iespējas sadzīt rokā vēl divus dibinātājus, lai pieņemtu lēmumu par likvidāciju?    Atbildi* sagatavojis Jānis Jurkāns, zvērināts advokāts, zvērinātu advokātu biroja O. Cers un J. Jurkāns partneris   Likvidācijas procedūra jāiedala divos posmos: 1) sabiedrības izbeigšana un 2) sabiedrības likvidācija. Tradicionālākais sabiedrības izbeigšanās pamats ir dalībnieku sapulces lēmums. Attiecīgi – valde sasauc dalībnieku sapulci, iepriekš informējot par darba kārtību. Dalībnieku sapulce ir lemttiesīga, ja tajā piedalās dalībnieki, kuri kopā pārstāv vairāk par pusi no balsstiesīgā pamatkapitāla, ja statūti neparedz lielāku pārstāvības normu. Tomēr, ja likumā noteiktajā kārtībā sasauktā dalībnieku…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

jautajumsJautājums: Kā likvidēt uzņēmumu (SIA), ja tas sen nedarbojas, taču nav iespējas sadzīt rokā vēl divus dibinātājus, lai pieņemtu lēmumu par likvidāciju?

 

 Atbildi* sagatavojis Jānis Jurkāns, zvērināts advokāts, zvērinātu advokātu biroja O. Cers un J. Jurkāns partneris

 

Likvidācijas procedūra jāiedala divos posmos:

  • 1) sabiedrības izbeigšana un
  • 2) sabiedrības likvidācija.

Tradicionālākais sabiedrības izbeigšanās pamats ir dalībnieku sapulces lēmums. Attiecīgi – valde sasauc dalībnieku sapulci, iepriekš informējot par darba kārtību. Dalībnieku sapulce ir lemttiesīga, ja tajā piedalās dalībnieki, kuri kopā pārstāv vairāk par pusi no balsstiesīgā pamatkapitāla, ja statūti neparedz lielāku pārstāvības normu. Tomēr, ja likumā noteiktajā kārtībā sasauktā dalībnieku sapulce nav lemttiesīga tāpēc, ka tajā nav noteiktā kvoruma, atkārtoti sasauktā sapulce ar to pašu darba kārtību ir lemttiesīga neatkarīgi no tajā pārstāvēto balsu skaita. Līdz ar to, ja pārējie dalībnieki neierodas uz izsludināto dalībnieku sapulci, dalībnieku sapulce ir jāizsludina no jauna, kurā dalībnieku lēmumu var pieņemt neatkarīgi no ieradušos dalībnieku skaita.

Pēc sabiedrības izbeigšanās notiek sabiedrības likvidācija. Dalībnieki vienlaikus ar lēmumu par sabiedrības izbeigšanu pieņem arī lēmumu par likvidatora iecelšanu. Likvidatoram ir visas valdes un tiesības un pienākumi, kas nav pretrunā ar likvidācijas mērķi. Likvidators piesakāms ierakstīšanai komercreģistrā. Pēc likvidācijas pabeigšanas likvidatoram ir pienākums pieteikt sabiedrības izslēgšanu no komercreģistra.

Kā norāda Uzņēmumu reģistrs, paziņojumu par sabiedrības darbības izbeigšanu izsludina Uzņēmumu reģistrs. Publikācija laikrakstā Latvijas Vēstnesis ir bezmaksas. Kreditoru prasības jāpiesaka 3 mēnešu laikā pēc paziņojuma publicēšanas. Ja sabiedrībai nav zināmu kreditoru, to prasījumu pieteikšanas termiņu nosaka ne īsāku kā vienu mēnesi pēc paziņojuma publicēšanas dienas.

Pirms iesniedz pieteikumu sabiedrības izslēgšanai no reģistra, jāpārliecinās, vai ir nokārtotas visas saistības ar Valsts ieņēmumu dienestu. Uzņēmumu reģistrs pirms tiesību subjekta izslēgšanas elektroniski pieprasa no Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgu izziņu. Ja Valsts ieņēmumu dienests sniegs atbildi, ka visas parādsaistības nav nokārtotas vai nav iesniegti visi nepieciešamie pārskati vai atskaites, Uzņēmumu reģistrs atliks izslēgšanu no reģistra un noteiks termiņu trūkumu novēršanai.

  *Jautājums un atbilde publicēti žurnāla BILNCES JURIDISKIE PADOMI augusta numurā. Ja arī jums ir jautājumi, ko vēlētos uzdot zvērinātam advokātam, rakstiet: [email protected]. Žurnāla augusta numuru var iegādāties izdevniecībā, kā arī iesakām žurnālu nākamajiem mēnešiem ABONĒT ŠEIT.