0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

NODOKĻIKuri transportlīdzekļi ir atbrīvoti no uzņēmumu vieglo auto nodokļa?

Kuri transportlīdzekļi ir atbrīvoti no uzņēmumu vieglo auto nodokļa?

Šogad uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa piemērošanā salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem izmaiņas nav bijušas, bet vēl aizvien ir aktuāli saprast, kad jāmaksā uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis un kā piemērot atbrīvojumu no nodokļa maksāšanas, žurnāla "Bilance" jūlija (361./362.) numurā raksta Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes Nodokļu un nodevu grāmatvedības metodikas daļas vadītāja Kristīne Ābola. Uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa piemērošanu nosaka Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likums un uz šī likuma pamata izdotie Ministru kabineta noteikumi – Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra noteikumi Nr. 672 „Prasības maršruta kontroles sistēmām” un Ministru kabineta 2012. gada 11. decembra noteikumi Nr. 858…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

Bilance13-14Šogad uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa piemērošanā salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem izmaiņas nav bijušas, bet vēl aizvien ir aktuāli saprast, kad jāmaksā uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis un kā piemērot atbrīvojumu no nodokļa maksāšanas, žurnāla "Bilance" jūlija (361./362.) numurā raksta Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes Nodokļu un nodevu grāmatvedības metodikas daļas vadītāja Kristīne Ābola.

Uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa piemērošanu nosaka Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likums un uz šī likuma pamata izdotie Ministru kabineta noteikumi – Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra noteikumi Nr. 672 „Prasības maršruta kontroles sistēmām” un Ministru kabineta 2012. gada 11. decembra noteikumi Nr. 858 „Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa maksāšanas kārtība”.

Uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa maksātāji

Uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis ir jāmaksā komersantiem – sabiedrībām ar ierobežotu atbildību, akciju sabiedrībām, personālsabiedrībām, individuālajiem komersantiem, zemnieku saimniecībām un ārvalstu komersantu filiālēm par īpašumā vai turējumā esošajām vieglajām automašīnām. Īpašumtiesības vai turējums ir reģistrēts transportlīdzekļa tehniskajā pasē. Ja vieglajai automašīnai ir reģistrēts tehniskajā pasē gan īpašnieks, gan turētājs, tad nodokli maksā turētājs.

Savukārt uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis ir jāmaksā par vieglo transportlīdzekli, ja tas nav reģistrēts tehniskajā pasē komersantam īpašumā vai turējumā un komersants lieto transportlīdzekli uz darba līguma pamata (neatkarīgi no tā, cik dienu kalendāra mēneša laikā tas tiek lietots) vai lieto vairāk nekā 15 dienas viena kalendāra mēneša laikā, pamatojoties uz patapinājuma līgumu, kas noslēgts ar personu, kura nav komersants, ārvalsts komersanta filiāle vai zemnieku saimniecība. Nodoklis šajā gadījumā maksājams līdz nākamā mēneša 15. datumam.

Atbrīvojumi no uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa

No uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa ir atbrīvoti šādi vieglie transportlīdzekļi:

  • 1.    Demonstrācijas transportlīdzekļi - jauni transportlīdzekļi, kas lietoti mazāk par 6 mēnešiem vai nobraukuši mazāk par 6000 km. Ja izbeidzas iepriekš minētie nosacījumi, jāsāk maksāt nodokli
  • 2.    Īstermiņa nomas transportlīdzekļi – piemēro īstermiņa nomā nodotajiem vieglajiem transportlīdzekļiem, ja komersantam 90% no kopējā apgrozījuma ir ieņēmumi no vieglo transportlīdzekļu nomas un tirdzniecības
  • 3.    Tikai saimnieciskā darbībā izmantotie transportlīdzekļi – vieglie transportlīdzekļi, kurus izmanto tikai saimnieciskās darbības nodrošināšanai un kuri aprīkoti ar maršruta kontroles sistēmu, kas fiksē šādus katras dienas faktiski nobrauktā maršruta datus:

3.1.    transportlīdzekļa reģistrācijas numuru, marku, modeli un dzinēja darba tilpumu; 3.2.    maršruta uzskaiti un tā koordinātas laikā, datumu, sākuma un beigu laiku; 3.3.    maršruta grafisko attēlu; 3.4.    nobrauktos kilometrus; 3.5.    odometra rādījumus mēneša pirmajā un pēdējā dienā 3.6.    Informāciju, cik bieži un ilgi nav saņemts signāls no GPS.

Lai piemērotu atbrīvojumus, šie transportlīdzekļi ir jādeklarē, izmantojot Ceļu satiksmes drošības direkcijas e-pakalpojumu reģistru.

Pilnu rakstu iespējams lasīt žurnāla "Bilance" jūlija (361./362.) numurā. Žurnālu abonēt līdz gada beigām iespējams šeit.