0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

GRĀMATVEDĪBAKāds dokuments jānoformē, piegādājot preci?

Kāds dokuments jānoformē, piegādājot preci?

Jautājums: kāds dokuments (pavadzīme) jānoformē, ja pārdevējs piegādā pircējam preci?   Kā norādīts Valsts ieņēmumu dienesta metodiskajā materiālā "Preču piegādes dokumenta lietošanas kārtība", preču piegādes dokumenta lietošanas, noformēšanas un reģistrēšanas kārtību, preču piegādes dokumentā norādāmos rekvizītus reglamentē Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumi Nr.585 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju". Preču piegādes dokuments ir dokuments, kurš apliecina preču piegādes un saņemšanas faktu. Preču piegādes dokumentu izmanto, lai apliecinātu preču piegādes un saņemšanas faktu un noteiktu preču izcelsmi un piederību preču saņemšanas un izsniegšanas vietā. Preču piegādes dokumentu arī izmanto, lai pamatotu preču nodošanu citam uzņēmumam arī gadījumos, kad īpašuma tiesības uz…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Jautajums2Jautājums: kāds dokuments (pavadzīme) jānoformē, ja pārdevējs piegādā pircējam preci?  

Kā norādīts Valsts ieņēmumu dienesta metodiskajā materiālā "Preču piegādes dokumenta lietošanas kārtība", preču piegādes dokumenta lietošanas, noformēšanas un reģistrēšanas kārtību, preču piegādes dokumentā norādāmos rekvizītus reglamentē Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumi Nr.585 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju".

Preču piegādes dokuments ir dokuments, kurš apliecina preču piegādes un saņemšanas faktu. Preču piegādes dokumentu izmanto, lai apliecinātu preču piegādes un saņemšanas faktu un noteiktu preču izcelsmi un piederību preču saņemšanas un izsniegšanas vietā. Preču piegādes dokumentu arī izmanto, lai pamatotu preču nodošanu citam uzņēmumam arī gadījumos, kad īpašuma tiesības uz preci nenodod, bet preces nodod uz laiku, piemēram, pārstrādei, glabāšanai, arī izsniedzot nomas objektu. Tāpat preču piegādes dokumentu izmanto, lai pamatotu preču atrašanās vietas maiņu uzņēmumā, t.i., gadījumos, kad preces no vienas uzņēmuma pastāvīgās darbības vietas (struktūrvienības) nodod citai uzņēmuma pastāvīgajai darbības vietai (struktūrvienībai),piemēram, preces no uzņēmuma noliktavas nodod tirdzniecībai veikalā. 

Grāmatvedības reģistros drīkst izdarīt ierakstus, tikai pamatojoties uz attaisnojuma dokumentu, kas noformēts atbilstoši likumā "Par grāmatvedību" noteiktajām prasībām. Ja preču piegādes dokumentā nav norādīti visi likumā "Par grāmatvedību" noteiktie rekvizīti, šo dokumentu nevar izmantot par attaisnojuma dokumentu. Lai saimniecisko darījumu iegrāmatotu grāmatvedības reģistros, papildus šādam preču piegādes dokumentam nepieciešams preču nosūtītāja (izsniedzēja) sagatavots attaisnojuma dokuments, kurā norāda attiecīgā preču piegādes dokumenta reģistrācijas numuru un datumu vai, ja preču piegāde veikta starp uzņēmuma struktūrvienībām vai personām, kas atbild par konkrētu preču saglabāšanu, – citas ziņas, kas nepārprotami ļauj identificēt konkrēto preču piegādi.

Ja preču piegādes veic nepārtraukti ilgstošā laika periodā, pamatojoties uz preču piegādes dokumentiem par laika periodu, kas nav ilgāks par kalendāra mēnesi, var sagatavot vienu attaisnojuma dokumentu.

Preču piegādes dokumentu preču izsniegšanas vietā paraksta preču nosūtītājs (izsniedzējs), bet preču saņemšanas vietā paraksta preču saņēmējs. Atbildīgās personas par preču nosūtīšanu (izsniegšanu) un saņemšanu nosaka uzņēmuma vadītājs.  Preču piegādes dokumentu var neparakstīt, ja tas sagatavots elektroniski un darījuma puses (preču nosūtītājs un preču saņēmējs) to apliecinājušas (autorizējušas) kārtībā, kāda noteikta preču nosūtītāja un preču saņēmēja noslēgtajā līgumā par elektronisko datu apmaiņu un tās formātu. Sagatavojot preču piegādes dokumentus elektroniskā formā, ievēro grāmatvedības jomu reglamentējošo normatīvo aktu un Elektronisko dokumentu likuma prasības.

Preču piegādes dokumenta eksemplāru skaitu nosaka uzņēmuma vadītājs, ievērojot, ka vienam preču piegādes dokumenta eksemplāram jāatrodas katrā preču izsniegšanas un saņemšanas vietas adresē saskaņā ar preču saņēmēja norādījumiem līdz pārskata gada slēguma inventarizācijai kopā ar dokumentu reģistru vai analogu uzskaites reģistru.

Preču piegādes dokumentu var nesagatavot:

- lauksaimniecības produkcijas ražotāji par preču izsniegšanu citai uzņēmuma struktūrvienībai vai atbildīgajai personai, vai vietai, kur saskaņā ar uzņēmuma vadītāja noteikto kārtību veic preču glabāšanu un uzskaiti;

- ja samaksu apliecina kases čeks, kas sagatavots atbilstoši Ministru kabineta 2007.gada 2.maija noteikumu Nr.282 "Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtību" prasībām un atbilst attaisnojuma dokumentam noteiktajām prasībām;

- ja preču pārvietošana (transportēšana) starptautiskajos vai iekšzemes darījumos notiek, pamatojoties uz starptautiskajiem vai iekšzemes pārvadājumu dokumentiem, kuri noformēti atbilstoši attiecīgiem autopārvadājumu, dzelzceļa vai pasta darbību reglamentējošiem normatīvajiem aktiem vai konvencijām (pārvadājumu dokuments), piemēram:

  • par preču pārvietošanu iekšzemē noformē pavadzīmi atbilstoši Autopārvadājumu likuma 9.pantā noteiktajām prasībām;
  • par preču pārvietošanu starptautiskajos darījumos noformē pavadzīmi atbilstoši Konvencijas par kravu starptautisko autopārvadājumu līgumu (CMR) 6.pantā noteiktajām prasībām.

Šajos dokumentos norāda tikai tos rekvizītus, kas noteikti normatīvajos aktos, kas reglamentē šo dokumentu noformēšanas kārtību, vai noformēti atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

PARAUGI

Preču piegādes dokuments

Attaisnojuma dokuments

Plašāka informācija par preču piegādes un attaisnojuma dokumenta noformēšanu VID mājaslapā sadaļā Tiesību akti/Darījumu apliecinoši dokumenti/Metodiskais materiāls „Preču piegādes dokumentu lietošanas kārtība” un  Tiesību akti / Latvijas Republikas normatīvie akti / Grāmatvedības organizēšana.

Lasiet arī:

VID skaidrojums par preču piegādes dokumenta rekvizītiem