0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESKas jāņem vērā, noslēdzot uzņēmuma līgumu ar priekšlaicīgi pensionējušos darbinieku

Kas jāņem vērā, noslēdzot uzņēmuma līgumu ar priekšlaicīgi pensionējušos darbinieku

Jautājums: Vai var noslēgt uzņēmuma līgumu ar pensionāru (priekšlaicīga pensija), kurš grib mūsu uzņēmumam meklēt un sniegt informāciju par lauksaimniecības pārdodamu produkciju. Viņš strādās pie sevis (laukos), kad grib, vai pa tālruni, vai personiski sazinoties ar lauksaimniekiem. Mums informāciju sniegs pa tālruni. Plānojam mēneša beigās sastādīt pieņemšanas-nodošanas aktu par sniegtas informācijas apjomu un maksāt par vienību. (Piemēram 1 gab - 5 EUR, mēnesī kopā 100 gb x5). Sadarboties plānojam ilgāku laiku. Atbildi sagatavoja GITA OŠKĀJA, zvērināta advokāte, Latvijas Dzelzceļnieku un satiksmes nozares arodbiedrības Juridiskās daļas vadītāja Ņemot vērā to, ka pēdējā laikā Valsts Darba Inspekcija īpaši pievērš uzmanību tam, vai…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

OskajaJautājums: Vai var noslēgt uzņēmuma līgumu ar pensionāru (priekšlaicīga pensija), kurš grib mūsu uzņēmumam meklēt un sniegt informāciju par lauksaimniecības pārdodamu produkciju. Viņš strādās pie sevis (laukos), kad grib, vai pa tālruni, vai personiski sazinoties ar lauksaimniekiem. Mums informāciju sniegs pa tālruni. Plānojam mēneša beigās sastādīt pieņemšanas-nodošanas aktu par sniegtas informācijas apjomu un maksāt par vienību. (Piemēram 1 gab - 5 EUR, mēnesī kopā 100 gb x5). Sadarboties plānojam ilgāku laiku.

Atbildi sagatavoja GITA OŠKĀJA, zvērināta advokāte, Latvijas Dzelzceļnieku un satiksmes nozares arodbiedrības Juridiskās daļas vadītāja

Ņemot vērā to, ka pēdējā laikā Valsts Darba Inspekcija īpaši pievērš uzmanību tam, vai uzņēmuma līgums ir tiesiski noslēgts, pirmkārt, ir jāsaprot, kas ir uzņēmuma līgums, otrkārt, ar ko tas atšķiras no darba līguma un, visbeidzot, vai uzņēmuma līguma slēgšana atbilst faktiskajiem apstākļiem. Turklāt būtisks apstāklis ir tas, ka persona ir priekšlaicīgi pensionējusies.

Civillikuma 2212.pants nosaka, ka ar uzņēmuma līgumu viena puse uzņemas izpildīt otrai par zināmu atlīdzību ar saviem darba rīkiem un ierīcēm kādu pasūtījumu, izgatavot kādu lietu vai izvest galā kādu pasākumu.

Attiecīgais Civillikuma pants arī noteic būtiskās uzņēmuma līguma pazīmes, t.i.: 1) uzņēmuma līgum ā darba rezultāts noteikts konkrēti (piemēram, ziņot par lauksaimnieku pārdodamo produkciju, lauksaimnieku jaunajiem produktiem). 2) uzņēmuma līguma priekšmets nevar būt vispārīga darba veikšana; Līguma izpildes rezultātu nodod ar pieņemšanas – nodošanas aktu (piemēram, katra mēneša beigās, pamatojoties uz kuru uzņēmējs izraksta rēķinu); 3) uzņēmuma līguma izpildi fiziska persona veic, izmantojot savus resursus (telpas, iekārtas un rīkus – mobilais telefons, dators, interneta pieslēgums u.c.), patstāvīgi veic pakalpojumu ārpus darba tiesiskajām attiecībām, pamatojoties uz uzņēmuma līguma nosacījumiem.

Tādējādi, izvērtējot darba līguma un uzņēmuma līguma kopīgās un atšķirīgās pazīmes attiecībā uz fiziskām personām, jāsecina, ka: a. galvenā kopīgā pazīme ir personas darbs citas personas labā; b. galvenās atšķirības ir, ka pēc uzņēmuma līguma ir jāsniedz konkrēts līgumā norādīts rezultāts; atbilstoši uzņēmuma līgumam darba izpildītājam nav jāpakļaujas pasūtītāja rīkojumiem un darba kārtībai un līguma puses tiek atzītas par līdzvērtīgām; c. atšķirībā no uzņēmēja, darbinieks tiek atzīts par neaizsargātāku līguma pusi. Darba tiesiskās attiecībās darbojas pakļautības princips, t.i. darbinieks ir pakļauts darba devējam.

Līdztekus vēršu uzmanību uz Likums par Valsts pensijām 32.panta divpadsmitā daļa nosaka, ka vecuma pensiju, kas saskaņā ar šā likuma 11.panta sesto daļu (Personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem, divus gadus pirms šā panta pirmajā daļā noteiktā vecuma sasniegšanas ir tiesības vecuma pensiju pieprasīt priekšlaicīgi) piešķirta priekšlaicīgi, līdz šā likuma 11.panta pirmajā daļā (Tiesības uz vecuma pensiju ir sievietēm un vīriešiem, kuri sasnieguši 65 gadu vecumu un kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 20 gadiem) noteiktā vecuma sasniegšanai izmaksā 50 procentu apmērā. Ja persona, kurai vecuma pensija piešķirta priekšlaicīgi, laika periodā līdz 11.panta pirmajā daļā noteiktā vecuma sasniegšanai kļūst par obligāti sociāli apdrošināmu personu (darba ņēmēju, pašnodarbināto vai personu, kas piedalās algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos), tai uz šo laiku vecuma pensijas izmaksu pārtrauc. Ņemot vērā augstāk minēto, ar personu, kurai vecuma pensija piešķirta priekšlaicīgi, var slēgt uzņēmuma līgumu, taču persona nevarēs vienlaicīgi saņemt atlīdzību par darbu un vecuma pensiju, t.i. pensijas izmaksa tiks pārtraukta. Tādējādi personai (potenciālajam uzņēmējam) ir rūpīgi jāizvērtē, vai tai ir finansiāli izdevīgi slēgt uzņēmuma līgumu ar attiecīgo norēķinu kārtību.