0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

NODOKĻIPVNPVN samazinātās likmes piemērošana, ja daudzdzīvokļu mājas dzīvokļus izīrē tūristu izmitināšanai

PVN samazinātās likmes piemērošana, ja daudzdzīvokļu mājas dzīvokļus izīrē tūristu izmitināšanai

Valsts ieņēmumu dienests (VID) sniedzis uzziņu par šādu situācijas aprakstu. Iesniedzējs lūdz VID sniegt uzziņu par samazinātas pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN) normas 12 % piemērošanas pareizību. Uzziņas pieprasījuma iesniedzēja darbības veids ir ārvalstu tūristu izmitināšanas pakalpojumu sniegšana. Pakalpojumu sniegšana tiek organizēta caur portālu „Booking.com”, kur tūristi iepriekš rezervē mēbelētas un aprīkotas naktsmītnes īslaicīgas uzturēšanās mērķiem – no 1-30 diennaktīm. Iesniedzēja īpašumā ir daudzdzīvokļu māja un apsaimniekošanā nodoti dzīvokļi, kuri tiek izmantoti ārvalstu tūristu izmitināšanas pakalpojumu nodrošināšanai. PVN reģistrācijas dokumentos Iesniedzējs ir norādījis savus pamatdarbības veidus saskaņā ar NACE klasifikatora kodiem: 55.10 izmitināšana viesnīcās un līdzīgās apmešanās vietās, 68.20…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

VID2015Valsts ieņēmumu dienests (VID) sniedzis uzziņu par šādu situācijas aprakstu.

Iesniedzējs lūdz VID sniegt uzziņu par samazinātas pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN) normas 12 % piemērošanas pareizību. Uzziņas pieprasījuma iesniedzēja darbības veids ir ārvalstu tūristu izmitināšanas pakalpojumu sniegšana. Pakalpojumu sniegšana tiek organizēta caur portālu „Booking.com”, kur tūristi iepriekš rezervē mēbelētas un aprīkotas naktsmītnes īslaicīgas uzturēšanās mērķiem – no 1-30 diennaktīm.

Iesniedzēja īpašumā ir daudzdzīvokļu māja un apsaimniekošanā nodoti dzīvokļi, kuri tiek izmantoti ārvalstu tūristu izmitināšanas pakalpojumu nodrošināšanai.

PVN reģistrācijas dokumentos Iesniedzējs ir norādījis savus pamatdarbības veidus saskaņā ar NACE klasifikatora kodiem:

  • 55.10 izmitināšana viesnīcās un līdzīgās apmešanās vietās,
  • 68.20 sava un nomāta nekustamā īpašuma izīrēšana vai pārvaldīšana.

Saskaņā ar minēto, kā arī ņemot vērā, ka tam šobrīd šis ir vienīgais darbības veids, Iesniedzējs lūdz VID sniegt uzziņu par šādiem jautājumiem:

  1. Saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 42.panta desmito daļu izmitināšanas pakalpojumiem tūristu mītnēs piemēro samazināto nodokļa likmi 12 %. Ņemot vērā minēto, vai Iesniedzējs drīkst piemērot šiem pakalpojumiem samazināto PVN likmi 12 %?
  2. Ja nē, tad kāda likme Iesniedzējam ir jāpiemēro saviem pakalpojumiem?
  3. Vai Iesniedzējam ir jāveic kādas papildus darbības, lai drīkstētu piemērot samazināto PVN likmi?
  4.  Ja jā, tad kādas konkrēti?

VID, par iesniegumā uzdoto 1.jautājumu, paskaidro, ka,  atbilstoši VID rīcībā esošai informācijai, Iesniedzējs ir reģistrēts VID Pievienotās vērtības nodokļa (PVNP maksātāju reģistrā. Iesniedzēja pamatdarbības veids ir izmitināšana viesnīcās un līdzīgās apmešanās vietās un sava un nomāta nekustamā īpašuma izīrēšana vai pārvaldīšana.

Saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 5.panta pirmo daļu ar PVN apliekamie darījumi ir šādi saimnieciskās darbības ietvaros iekšzemē veikti darījumi:

  • 1) preču piegāde (tai skaitā preču piegāde Eiropas Savienības teritorijā un preču eksports) par atlīdzību;
  • 2) pakalpojumu sniegšana par atlīdzību;
  • 3) preču iegāde Eiropas Savienības teritorijā par atlīdzību.

Turklāt Pievienotās vērtības nodokļa likuma 1.panta 6.punktā noteikts, ka iekšzeme ir Latvijas Republikas teritorija.

Viesu izmitināšana Pievienotās vērtības nodokļa likuma izpratnē ir pakalpojumu sniegšana, kas ir ar pievienotās vērtības nodokli (turpmāk – PVN) apliekams darījums. Pievienotās vērtības nodokļa 41.panta pirmās daļas 2.punktā noteikts, ka ar nodokli apliekamiem darījumiem piemēro nodokļa samazināto likmi 12 procentu apmērā (turpmāk – nodokļa samazinātā likme) saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 42.pantu. Atbilstoši Pievienotās vērtības nodokļa likuma 42.panta desmitajā daļā noteiktajam nodokļa samazināto likmi piemēro izmitināšanas pakalpojumiem tūristu mītnēs.

Saskaņā ar Tūrisma likuma 1.panta 17.punktu tūristu mītne ir ēka, ēku grupa vai labiekārtota vieta (teritorija), kurā komersants vai saimnieciskās darbības veicējs nodrošina tūristu diennakts izmitināšanu un apkalpošanu.

Tādējādi, ja iesniegumā minētie daudzdzīvokļu mājas dzīvokļi Tūrisma likuma izpratnē ir uzskatāmi par tūristu mītnēm, tad iesniegumā izklāstītajā konkrētajā tiesiskajā situācijā Iesniedzējs, veicot ārvalstu tūristu izmitināšanu tūristu mītnēs šiem pakalpojumiem piemēro nodokļa samazināto pievienotās vērtības nodokļa likmi – 12 procentu apmērā.

Ņemot vērā sniegto atbildi uz iesniegumā uzdoto 1.jautājumu, atbildes sniegšana uz iesniegumā uzdotajiem 2., 3. un 4.jautājumu nav nepieciešama.