0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESVai saimnieciskās darbības veicējam jāreģistrējas kā PVN maksātājam, ja būvniecības pakalpojumi jāsniedz Latvijas firmai, kuras nekustamais īpašums atrodas Lietuvā?

Vai saimnieciskās darbības veicējam jāreģistrējas kā PVN maksātājam, ja būvniecības pakalpojumi jāsniedz Latvijas firmai, kuras nekustamais īpašums atrodas Lietuvā?

Jautājums: Fiziska persona, reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja (SDV), bet nav reģistrējusies kā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāja, grib sniegt būvniecības pakalpojumu citai Latvijas firmai, PVN maksātājai, taču nekustamais īpašums atrodas Lietuvā. Latvijas firma, kurai tiks sniegts pakalpojums, Lietuvā nav reģistrējusies kā PVN maksātāja. Kā pareizi šādā gadījumā ir jāpiemēro PVN? Un vai fiziskai personai ir obligāti jāreģistrējas kā PVN maksātājai Latvijā pirms pakalpojuma sniegšanas? Atbildi sagatavojusi ŅINA PODVINSKA, PwC  Nodokļu un juridisko konsultāciju nodaļas projektu vadītāja Saskaņā ar Pievienotās vērtības likuma 25.pantu ar nekustamo īpašumu saistītu pakalpojumu, tai skaitā ar nekustamo īpašumu saistīta darījuma starpnieku un ekspertu pakalpojuma,…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

Jautājums: Fiziska persona, reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja (SDV), bet nav reģistrējusies kā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāja, grib sniegt būvniecības pakalpojumu citai Latvijas firmai, PVN maksātājai, taču nekustamais īpašums atrodas Lietuvā. Latvijas firma, kurai tiks sniegts pakalpojums, Lietuvā nav reģistrējusies kā PVN maksātāja. Kā pareizi šādā gadījumā ir jāpiemēro PVN? Un vai fiziskai personai ir obligāti jāreģistrējas kā PVN maksātājai Latvijā pirms pakalpojuma sniegšanas?

nina_podvinska__semAtbildi sagatavojusi ŅINA PODVINSKA, PwC  Nodokļu un juridisko konsultāciju nodaļas projektu vadītāja

Saskaņā ar Pievienotās vērtības likuma 25.pantu ar nekustamo īpašumu saistītu pakalpojumu, tai skaitā ar nekustamo īpašumu saistīta darījuma starpnieku un ekspertu pakalpojuma, viesu izmitināšanas pakalpojuma, nekustamā īpašuma nomas pakalpojuma, būvniecības pakalpojuma, būvdarbu sagatavošanas (tai skaitā arhitektu pakalpojuma), būvdarbu koordinācijas un uzraudzības pakalpojuma sniegšanas vieta ir vieta, kur šis nekustamais īpašums atrodas. Minētā norma atbilst arī PVN direktīvas 2006/112/EK 47.pantā noteiktajam: Pakalpojumiem, kas saistīti ar nekustamo īpašumu, tostarp ekspertu un nekustamā īpašuma aģentu pakalpojumiem, izmitināšana viesnīcu nozarē vai līdzīgas funkcijas nozarēs, piemēram, tūristu nometnēs vai zemesgabalos, kas izveidoti par nometnes vietām, kā arī tiesību piešķiršana nekustamā īpašuma izmantošanai un būvdarbu sagatavošanas un koordinācijas pakalpojumiem, piemēram, arhitektu un būvdarbu uzraudzības uzņēmumu pakalpojumiem, pakalpojumu sniegšanas vieta ir vieta, kur atrodas nekustamais īpašums. Tas nozīmē, ja tiek sniegts būvniecības pakalpojums, kas saistīts ar nekustamo īpašumu, kas atrodas Lietuvas teritorijā, tad šim pakalpojumam piemērojams Lietuvas PVN tiesiskais regulējums. Tā kā pakalpojumu saņēmējs nav reģistrēts Lietuvā, tad visdrīzāk Lietuvā būs jāreģistrējas būvniecības pakalpojuma sniedzējam. Ar šo jautājumu būtu jāvēršas pie Lietuvas nodokļu administrācijas.

Informācija angļu val. par PVN maksātāju reģistru Lietuvas Republikā - www.vmi.lt