0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

GRĀMATVEDĪBAVID informē par PVN piemērošanu dalības maksai biedrību, nodibinājumu un sabiedrisko organizāciju rīkotajos sporta pasākumos

VID informē par PVN piemērošanu dalības maksai biedrību, nodibinājumu un sabiedrisko organizāciju rīkotajos sporta pasākumos

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir sagatavojis informatīvo materiālu "Pievienotās vērtības nodokļa piemērošana dalības maksai biedrību, nodibinājumu un sabiedrisko organizāciju rīkotajos sporta pasākumos". Tajā skaidrots, ka pievienotās vērtības nodokli  (PVN) dalības maksai biedrību vai nodibinājumu rīkotajos pasākumos piemēro atkarībā no pasākuma rīkošanas mērķa. Biedrība ir brīvprātīga personu apvienība, kas nodibināta, lai sasniegtu statūtos noteikto mērķi, kam nav peļņas gūšanas rakstura. Savukārt nodibinājums (arī fonds) ir mantas kopums, kurš nodalīts dibinātāja noteiktā mērķa sasniegšanai, kam nav peļņas gūšanas rakstura. Biedrībai un nodibinājumam ir tiesības papilddarbības veidā veikt saimniecisko darbību, kas saistīta ar sava īpašuma uzturēšanu vai izmantošanu, kā arī veikt citu saimniecisko…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

VID2015Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir sagatavojis informatīvo materiālu "Pievienotās vērtības nodokļa piemērošana dalības maksai biedrību, nodibinājumu un sabiedrisko organizāciju rīkotajos sporta pasākumos". Tajā skaidrots, ka pievienotās vērtības nodokli  (PVN) dalības maksai biedrību vai nodibinājumu rīkotajos pasākumos piemēro atkarībā no pasākuma rīkošanas mērķa.

Biedrība ir brīvprātīga personu apvienība, kas nodibināta, lai sasniegtu statūtos noteikto mērķi, kam nav peļņas gūšanas rakstura. Savukārt nodibinājums (arī fonds) ir mantas kopums, kurš nodalīts dibinātāja noteiktā mērķa sasniegšanai, kam nav peļņas gūšanas rakstura. Biedrībai un nodibinājumam ir tiesības papilddarbības veidā veikt saimniecisko darbību, kas saistīta ar sava īpašuma uzturēšanu vai izmantošanu, kā arī veikt citu saimniecisko darbību, lai sasniegtu biedrības un nodibinājuma mērķus.

Saimnieciskā darbība Pievienotās vērtības nodokļa likuma izpratnē ir jebkura sistemātiska, patstāvīga darbība par atlīdzību (tai skaitā jebkuru ražotāju, tirgotāju vai pakalpojumu sniedzēju darbība, lauksaimnieciska darbība). Pakalpojumu sniegšana par atlīdzību saimnieciskās darbības ietvaros iekšzemē ir ar nodokli apliekams darījums. Tādējādi biedrību vai nodibinājumu veikto darbību, kas saistīta ar sportu, tā attīstības veicināšanu un popularizēšanu, vērtē pēc konkrētu darījumu ekonomiskās būtības.

Biedrība vai nodibinājums, veicot darbību, nodala:

  • darbību, kuru tā veic statūtos noteiktā mērķa sasniegšanai bez peļņas gūšanas rakstura;
  • saimniecisko darbību, kuru tā veic par atlīdzību, gūstot peļņu.

1.piemērs

Biedrība, kas ir reģistrēts nodokļa maksātājs, rīko sporta sacensības, kurās piedalās komandas no Latvijas. Ir noteikta dalības maksa, kas komandai ir jāiemaksā par piedalīšanos turnīrā. Vai dalības maksai ir piemērojamas Pievienotās vērtības nodokļa likuma normas?

Ja dalības maksa ir noteikta tādā apmērā, ka biedrība negūst peļņu no pasākuma organizēšanas, uzskata, ka tā nav atlīdzība par pakalpojuma sniegšanu, un Pievienotās vērtības nodokļa likuma normas nepiemēro.

Savukārt, ja, organizējot sporta sacensības, biedrība gūst peļņu, dalības maksu Pievienotās vērtības nodokļa likuma izpratnē uzskata par atlīdzību, kas saņemta par sniegtajiem pakalpojumiem saimnieciskās darbības ietvaros, kurai piemēro Pievienotās vērtības nodokļa likuma normas. Tātad šajā gadījumā dalības maksu uzskata par atlīdzību, kas saņemta par sniegto pakalpojumu, un minēto pakalpojumu apliek ar pievienotās vērtības nodokli.

 

2.piemērs

Sporta biedrība, kas ir reģistrēts nodokļa maksātājs, veic sacensību organizēšanu un spēlētāju licencēšanu. Biedrība izraksta rēķinus par:

  • “gada maksu” par katra konkrēta Latvijas sportista spēlēšanu ārvalstu klubos;
  • reģistrācijas maksu par piedalīšanos turnīros;
  • licences maksu par sportistu.

Vai minētajiem darījumiem ir piemērojamas Pievienotās vērtības nodokļa likuma normas un tie ir apliekami ar pievienotās vērtības nodokli?

Pēc šo darījumu ekonomiskās būtības “gada maksu” par katra konkrēta Latvijas sportista spēlēšanu ārvalstu klubos, reģistrācijas maksu par piedalīšanos turnīros un licences maksu par sportistiem uzskata par pakalpojumu, kas sniegts par atlīdzību, un šiem pakalpojumiem piemēro Pievienotās vērtības nodokļa likuma normas, tātad minētos darījumus apliek ar pievienotās vērtības nodokli.

Iepriekš minētais jāņem vērā arī biedrībām vai nodibinājumiem, kas ir nereģistrēti nodokļa maksātāji, lai tās varētu pareizi noteikt brīdi reģistrācijai Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā (sasniedzot 50 000 euro ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo darījumu vērtību iepriekšējo 12 mēnešu laikā).

Vienlaikus VID vērš uzmanību: ja par biedrības vai nodibinājuma galveno ienākumu gūšanas avotu ir kļuvusi saimnieciskā darbība, kas tiek veikta pamatdarbības veidā, biedrībai vai nodibinājumam ir jāizvērtē, vai tai ir jāizbeidz sava darbība biedrības vai nodibinājuma statusā un jāreģistrējas kā komersantam atbilstoši Komerclikuma prasībām.