0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

NODOKĻIIINStājušies spēkā MK noteikumi par neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru IIN aprēķināšanai

Stājušies spēkā MK noteikumi par neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru IIN aprēķināšanai

Valsts ieņēmumu dienests informē, ka ir izdoti Ministru kabineta 2016.gada 5.janvāra noteikumi Nr.1 “Noteikumi par neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai”, kas piemērojami ar 2016.gada 1.janvāri. Šie noteikumi nosaka: gada diferencētā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamā minimuma aprēķināšanas formulu; gada diferencētā neapliekamā minimuma aprēķināšanas un piemērošanas kārtību par nepilnu taksācijas gadu; minimālo mēneša neapliekamā minimuma apmēru; maksimālo gada neapliekamā minimuma apmēru; gada ienākuma apmēru, līdz kuram piemēro maksimālo gada neapliekamo minimumu; gada ienākuma apmēru, virs kura piemēro tikai minimālo gada neapliekamo minimumu; nodokļa atvieglojuma apmēru par apgādībā esošu personu. Ar 2016.gada 1.janvāri IIN atvieglojums par…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

VID2015Valsts ieņēmumu dienests informē, ka ir izdoti Ministru kabineta 2016.gada 5.janvāra noteikumi Nr.1 “Noteikumi par neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai”, kas piemērojami ar 2016.gada 1.janvāri.

Šie noteikumi nosaka:

  • gada diferencētā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamā minimuma aprēķināšanas formulu;
  • gada diferencētā neapliekamā minimuma aprēķināšanas un piemērošanas kārtību par nepilnu taksācijas gadu;
  • minimālo mēneša neapliekamā minimuma apmēru;
  • maksimālo gada neapliekamā minimuma apmēru;
  • gada ienākuma apmēru, līdz kuram piemēro maksimālo gada neapliekamo minimumu;
  • gada ienākuma apmēru, virs kura piemēro tikai minimālo gada neapliekamo minimumu;
  • nodokļa atvieglojuma apmēru par apgādībā esošu personu.

Ar 2016.gada 1.janvāri IIN atvieglojums par apgādībā esošu personu ir 175 eiro mēnesī.

IIN maksātāja minimālais mēneša neapliekamais minimums ir:

  • 2016.gadā – 75 eiro;
  • 2017.gadā – 60 eiro;
  • 2018.gadā – 40 eiro;
  • 2019.gadā – 20 eiro;
  • no 2020.gada – 0 eiro.

Minimālo mēneša neapliekamo minimumu (2016.gadā – 75 eiro) piemēro gada laikā tajā ienākuma gūšanas vietā, kur iesniegta algas nodokļa grāmatiņa (Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā atzīmēts darba devējs).

Gada diferencēto neapliekamo minimumu aprēķina saskaņā ar īpašu formulu, ņemot vērā nodokļa maksātāja gada ar nodokli apliekamo ienākumu apmēru, kā arī šādus lielumus:

  • minimālo mēneša neapliekamo minimumu (2016.gadā – 75 eiro);
  • maksimālo gada neapliekamo minimumu (2016.gadā – 1200 eiro);
  •  gada apliekamā ienākuma apmēru, līdz kuram piemēro maksimālo gada neapliekamo minimumu (2016.gadā – 4560 eiro);
  • gada apliekamā ienākuma apmēru, virs kura piemēro tikai minimālo gada neapliekamo minimumu (2016.gadā – 12 000 eiro).

Jo lielāks ir nodokļa maksātāja gada apliekamo ienākumu apmērs, jo mazāku diferencēto neapliekamo minimumu piemēro.

Nosakot nodokļa maksātāja gada diferencētā neapliekamā minimuma apmēru, ņem vērā visus nodokļa maksātāja gada laikā gūtos ar nodokli apliekamos ienākumus, izņemot likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9.pantā minētos neapliekamos ienākumus un tos saimnieciskās darbības ieņēmumus, par kuriem maksā patentmaksu vai mikrouzņēmumu nodokli.

Gada diferencēto neapliekamo minimumu aprēķina un piemēro reizi gadā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Ja 2016.gadā nodokļa maksātāja gada apliekamo ienākumu kopējais apmērs ir mazāks vai vienāds ar 4560 eiro, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, piemēro maksimālo gada neapliekamo minimumu, t.i., 1200eiro.

Ja 2016.gadā nodokļa maksātāja gada apliekamo ienākumu kopējais apmērs ir robežās no 4560 eiro līdz 12 000 eiro, pieaugot ienākumam, piemērojamais gada diferencētais neapliekamais minimums pakāpeniski samazinās.

Ja 2016.gadā nodokļa maksātāja gada apliekamo ienākumu kopējais apmērs pārsniedz 12 000 eiro, piemēro tikai minimālo mēneša neapliekamo minimumu, t.i., 75eiro mēnesī jeb 900 eiro gadā.

Ievērībai! Sākot ar 2017.gadu, mēneša minimālais neapliekamais minimums pakāpeniski tiek samazināts, līdz 2020.gadā mēneša neapliekamais minimums vairs netiks piemērots. Savukārt gada apliekamā ienākuma apmērs, virs kura piemēro tikai minimālo gada neapliekamo minimumu, pakāpeniski tiek palielināts, 2020.gadā sasniedzot 18 000 eiro. Tādējādi no 2020.gada nodokļu maksātājam, kura gada apliekamo ienākumu kopējais apmērs pārsniegs 18 000 eiro, neapliekamo minimumu vairs nepiemēros.

Diferencēto neapliekamo minimumu par nepilnu gadu nosaka saskaņā ar īpašu formulu un piemēro proporcionāli laika periodam, par kuru neapliekamais minimums ir piemērojams. Piemēram, neapliekamo minimumu nepiemēro periodā, kad nodokļu maksātājs ir mikrouzņēmuma darbinieks, vai nodokļu maksātājiem, kuriem piemēro pensionāra neapliekamo minimumu, vai periodā, kad nodokļu maksātājs ir citas personas apgādībā.

Ja diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanas periods ietver nepilnu mēnesi, diferencēto neapliekamo minimumu nepilnam taksācijas gadam piemēro proporcionāli laika periodam, kas izteikts gan pilnos mēnešos, gan dienās.