0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

PERSONĀLSDARBA TIESĪBASIkvienam darba ņēmējam būtu jāizlasa Darba likums

Ikvienam darba ņēmējam būtu jāizlasa Darba likums

Latvijas Darba devēju konfederācijas jurists un darba tiesību eksperts, Biznesa augstskolas Turība absolvents Andris Alksnis konsultē Latvijas lielākos darba devējus darba tiesību jautājumos. Viņš skaidro, kāpēc gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem ir būtiski zināt savas tiesības, kā arī to, kāpēc nepieciešams veidot atsevišķas Darba tiesas. Darba ņēmēji Latvijā pārzina savas tiesības Viens no maniem tiešajiem pienākumiem ietver Latvijas lielāko darba devēju konsultēšanu darba tiesību jautājumos, un nereti nākas saskarties ar gadījumiem, kad darba ņēmēji savas tiesības interpretē visdažādākajos veidos, radot problēmas darba devējam. Ir gadījumi, kad darba ņēmēji savas tiesības…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Foto no sociālajiem tīkliem
Foto no sociālajiem tīkliem twitter.com
Latvijas Darba devēju konfederācijas jurists un darba tiesību eksperts, Biznesa augstskolas Turība absolvents Andris Alksnis konsultē Latvijas lielākos darba devējus darba tiesību jautājumos. Viņš skaidro, kāpēc gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem ir būtiski zināt savas tiesības, kā arī to, kāpēc nepieciešams veidot atsevišķas Darba tiesas.

Darba ņēmēji Latvijā pārzina savas tiesības

Viens no maniem tiešajiem pienākumiem ietver Latvijas lielāko darba devēju konsultēšanu darba tiesību jautājumos, un nereti nākas saskarties ar gadījumiem, kad darba ņēmēji savas tiesības interpretē visdažādākajos veidos, radot problēmas darba devējam. Ir gadījumi, kad darba ņēmēji savas tiesības izmanto ļaunprātīgi. Tiem darbiniekiem, kuri nezina savas tiesības, ir iespēja iesaistīties arodbiedrībā, tāpēc uzskatu, ka darba ņēmējiem nevajadzētu būt problēmām ar informētību par viņu tiesībām.

Lai gan virkne aptauju un pētījumu atspoguļo, ka darba ņēmēji Latvijā visbiežāk necīnās par savām tiesībām, piemēram, gadījumos, kad darba devējs savlaicīgi neizmaksā algu vai nepiešķir atvaļinājumu, jāmin, ka šāda situācija daļēji veidojusies tāpēc, ka mūsu valsts birokrātiskā sistēma joprojām ir ļoti smagnēja, īpaši, raugoties no darba ņēmēja pozīcijām. Lielākoties darba ņēmējus biedē smagnējais birokrātiskais process, kā mēs zinām, tiesvedība var ilgt pat gadiem. Manā pieredzē ir kāda tiesvedība par atjaunošanu darbā, kas ilga septiņus gadus. Ne visi darba ņēmēji ir gatavi iziet šo garo, birokrātisko ceļu, īpaši, ja viņiem pašiem nav minimālas juridiskās zināšanas.

Darba ņēmējus neattur bailes no iespējamām darba devēju sankcijām. Darba attiecības ir divpusējs līgums - ja ir tāda situācija, ka darbiniekam jābaidās no sava darba devēja, tad prātīgāk ir meklēt citu darbu. Protams, ir atšķirība starp lielajiem darba devējiem un viņu sociālās atbildības līmeni, un mazākajiem uzņēmumiem. Visi Latvijas lielākie uzņēmumi ir sociāli atbildīgi darba devēji. Mazākajos uzņēmumus, atkal jāuzsver, ka es nevispārinu, ir gadījumi, kad tiek fiksēti darba tiesību pārkāpumi vai t.s. aplokšņu algas. Situācijas ir dažādas!

Nepieciešams veidot Darba tiesas

Gadījumā, ja tiek pārkāptas tiesības, pierādīt savu taisnību Latvijas tiesu sistēmas ietvaros nav viegls uzdevums ne darba ņēmējam, ne darba devējam - mūsu tiesu sistēma pati par sevi izslēdz operatīvu lietu izskatīšanu. Patiesībā LDDK jau ļoti ilgi runā par nepieciešamību ieviest t.s. Darba tiesas, kādas pastāv, piemēram, Francijā. Tās ir tiesas, kas specializējas tikai uz darba strīdiem. Tas noteikti būtu risinājums, kas šādu lietu izskatīšanu padarītu efektīvāku un operatīvāku. Nenoliedzami, šobrīd tiesnešu darbu apgrūtina tas, ka viena lieta ir saistīta ar intelektuālo īpašumu, nākamā jau ar pavisam citu jomu u.tml. Ir nepieciešama tiesnešu specializācija.

Darba ņēmēji mēdz negodprātīgi izmantot savas tiesības, diemžēl, ir arī medaļas otra puse - arī atsevišķi darba devēji mēdz ļaunprātīgi izmantot to, ka darbinieks nezina savas tiesības, taču jāmin, ka tie vairāk tiek fiksēti tieši mazo uzņēmumu sektorā. Ar darba attiecībām ir tā - es kā LDDK pārstāvis varu stundām stāstīt par to, cik negodprātīgi mēdz būt daži darba ņēmēji, savukārt, mani kolēģi no arodbiedrībām var stundām stāstīt par negodprātīgiem darba devējiem. Neapšaubāmi, abās pusēs ir cilvēki, kuri ne vienmēr rīkojas godprātīgi. Vienīgais variants, kā panākt uzlabojumus, ir sociālais dialogs! Visos līmeņos!

Ja jāvērtē darba tiesību pārkāpumu līmenis Latvijā, tad jāsaka, ka LDDK sadarbojas ar Valsts Darba inspekciju, tāpēc mēs redzam, ka viņiem darba pietiek, taču no otras puses, jāmin, ka Latvijā noteikti nav kritiska situācija. Mums, protams, ir jānodala darba tiesības no darba aizsardzības, bet ir skaidrs, ka šajos jautājumos Latvijā ir vidējā ES līmenī. Darba aizsardzībā ir vairāk problēmu, bet arī tas nav vairāk par vidējo Eiropas statistiku.

Pušu strīdi darba tiesību jautājumos visbiežāk ir saistīti ar darba attiecību izbeigšanu - attiecīgi tām ir pakārtota darba samaksas piedziņa u.tml. jautājumi. Neapšaubāmi, darba devēja uzteikums ir tā tēma, par kuru visbiežāk nākas sniegt konsultācijas.

Primāri jāizlasa Darba likums

Darba ņēmējam, kurš tikko ienācis darba tirgū, piemēram, pēc vidusskolas absolvēšanas, pirmkārt, noteikti būtu jāizlasa Darba likums. Protams, ne visi orientējas likumdošanā, un, iespējams, daudzi likuma panti būs neskaidri, bet savas tiesības ir jāzina ikvienam. Gadījumos, ja kaut kas ir neskaidrs, noteikti var vērsties, piemēram, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībā, kas darba ņēmējiem sniedz bezmaksas konsultācijas dažādos ar darba tiesībām saistītos jautājumos. Savukārt LDDK tādas pašas bezmaksas konsultācijas sniedz darba devējiem.

Mūsdienu interneta laikmetā ir dažādas iespējas atrast sev interesējošo informāciju, protams, neviens uz paplātes neatnesīs darba tiesību apkopojumu un skaidrojumu populārzinātniskā valodā - darba ņēmējam pašam jāinteresējas par to. Nereti darbinieki saka - neizlasīju līgumu - tādos gadījumos, diemžēl, pašam vien jāuzņemas atbildība par to, ka nezini, ko paraksti.

Nevajag noslinkot ar informācijas vākšanu un līgumu vai citu juridisku dokumentu rūpīgu izlasīšanu! Jāmeklē, jārosās un pašam jāatbild par sevi! Esiet aktīvi un turiet rūpi par savu dzīvi!