0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

E-ŽURNĀLS BILANCEBILANCES RAKSTIKādos gadījumos iepakojums jāuzskaita kā dabas resursu nodokļa objekts?

Kādos gadījumos iepakojums jāuzskaita kā dabas resursu nodokļa objekts?

Latvijas Zaļais punkts skaidro jautājumus, kas saistīti ar preču iepakojuma uzskaiti. Viens no aspektiem- kad komersantam ir jāuzskaita iepakojums kā dabas resursu nodokļa objekts? Dabas resursu nodokļa likuma 3. pants nosaka, ka dabas resursu nodokļa maksātājs ir persona, kura pirmā Latvijas realizē preces iepakojumā (arī kopā ar preci ievesto precei pievienoto primāro, sekundāro un terciāro iepakojumu), kā arī pircēja ērtības vai reklāmas noformējuma dēļ iepakotu vai neiepakotu preču vai produktu kopumam (pirkumam) pievieno iepakojumu, kā arī  savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai izmanto ārvalstīs iepakojumā iegādātas preces. Šo likuma prasību piemērošanu Latvijas Zaļais punkts iesaka sadalīt pa posmiem. Vispirms var identificēt preču…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

E-BILANCE par 12 € / mēnesī



ABONĒT


Izmēģini 30 dienas tikai par 1€ vai pērc komplektu esošā abonementa papildināšanai

Jau ir E-BILANCE abonements?

Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

Latvijas Zaļais punkts skaidro jautājumus, kas saistīti ar preču iepakojuma uzskaiti. Viens no aspektiem- kad komersantam ir jāuzskaita iepakojums kā dabas resursu nodokļa objekts?

Dabas resursu nodokļa likuma 3. pants nosaka, ka dabas resursu nodokļa maksātājs ir persona, kura pirmā Latvijas realizē preces iepakojumā (arī kopā ar preci ievesto precei pievienoto primāro, sekundāro un terciāro iepakojumu), kā arī pircēja ērtības vai reklāmas noformējuma dēļ iepakotu vai neiepakotu preču vai produktu kopumam (pirkumam) pievieno iepakojumu, kā arī  savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai izmanto ārvalstīs iepakojumā iegādātas preces.

Šo likuma prasību piemērošanu Latvijas Zaļais punkts iesaka sadalīt pa posmiem. Vispirms var identificēt preču ievedumus no ārzemēm. Pirmais gadījums - ja uzņēmums ieved Latvijā iepakotas preces un tās pārdod tālāk klientiem Latvijā, tam jāaprēķina dabas resursu nodoklis par šo preču iepakojumu. Ja uzņēmums iepērk preces iepakojumā no Latvijas piegādātāja, tad dabas resursu nodoklis par iepakojumu tam nav jāaprēķina.

Otrais gadījums, kad ir jāaprēķina dabas resursu nodoklis par iepakojumu, ir tad, kad uzņēmums ieved no ārzemēm preces nevis pārdošanai, bet citām savām ar saimniecisko darbību saistītām vajadzībām. Piemēram, ieved pamatlīdzekļus, darba apģērbu, reprezentācijas un reklāmas materiālus, rezerves daļas iekārtām. Šo preču iepakojums arī ir dabas resursu nodokļa objekts.

Nākamais posms, lai konstatētu, vai ir jāaprēķina dabas resursu nodoklis par iepakojumu, ir jāmeklē situācijas, kad uzņēmums iepērk tukšus iepakojuma izstrādājums, kuros pats iepako vai pārpako preces vai tos pievieno kā papildu iepakojumu preču transportēšanai. Arī šajā gadījumā uzņēmums būs pirmais, kas realizēs paša iepakotās preces Latvijā un precēm pievienotie iepakojuma izstrādājumi būs nodokļa objekti.

Tāpat arī jāpārliecinās, vai, sniedzot pakalpojumus, uzņēmums izstrādājumiem nepievieno iepakojumu, jo pakalpojumu sniegšanas rezultātā izstrādājumiem pievienotais iepakojums arī ir dabas resursu nodokļa objekts.

Rakstu "Turpinām uzskaitīt preču iepakojumu!" pilnā apjomā iespējams lasīt žurnāla "Bilance" 2015. gada 21. (369.) numurā.