0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

GRĀMATVEDĪBAGrozīti noteikumi par pievienotās vērtības nodokļa deklarācijām

Grozīti noteikumi par pievienotās vērtības nodokļa deklarācijām

Valsts ieņēmumu dienests (VID) informē, ka 2016.gada 26.janvārī ir pieņemti Ministru kabineta noteikumi Nr.65 “Grozījumi Ministru kabineta 2013.gada 15.janvāra noteikumos Nr.40 “Noteikumi par pievienotās vērtības nodokļa deklarācijām”” (turpmāk – Ministru kabineta noteikumi Nr.40). Atbilstoši 2015.gada 30.novembrī Saeimā pieņemtajam likumam “Grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā”, kas stājās spēkā 2016.gada 1.janvārī, Ministru kabineta noteikumos Nr.40 bija nepieciešami tehniski precizējumi par pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – nodoklis) deklarāciju aizpildīšanu. Ņemot vērā, ka Pievienotās vērtības nodokļa likums tika papildināts ar 143.1pantu, ar kuru tiks ieviesta pievienotās vērtības nodokļa apgrieztā maksāšanas kārtība mobilajiem telefoniem, klēpjdatoriem, planšetdatoriem un integrālās shēmas ierīcēm ar 2016.gada 1.aprīli, Ministru kabineta…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

PVNValsts ieņēmumu dienests (VID) informē, ka 2016.gada 26.janvārī ir pieņemti Ministru kabineta noteikumi Nr.65 “Grozījumi Ministru kabineta 2013.gada 15.janvāra noteikumos Nr.40 “Noteikumi par pievienotās vērtības nodokļa deklarācijām”” (turpmāk – Ministru kabineta noteikumi Nr.40).

Atbilstoši 2015.gada 30.novembrī Saeimā pieņemtajam likumam “Grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā”, kas stājās spēkā 2016.gada 1.janvārī, Ministru kabineta noteikumos Nr.40 bija nepieciešami tehniski precizējumi par pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – nodoklis) deklarāciju aizpildīšanu.

Ņemot vērā, ka Pievienotās vērtības nodokļa likums tika papildināts ar 143.1pantu, ar kuru tiks ieviesta pievienotās vērtības nodokļa apgrieztā maksāšanas kārtība mobilajiem telefoniem, klēpjdatoriem, planšetdatoriem un integrālās shēmas ierīcēm ar 2016.gada 1.aprīli, Ministru kabineta noteikumos Nr.40 skaitļi un vārds “141., 142. un 143.” aizstāti ar skaitļiem un vārdu “141., 142., 143. un 143.1”.

Ministru kabineta noteikumos Nr.40 norādītie kodi, kas raksturo darījuma veidu, ir papildināti ar kodu “R4” – nodokļa summas par saņemtajām precēm, kas aprēķinātas saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 143.1pantu.

VID vērš uzmanību, ka abas minētās izmaiņas pievienotās vērtības nodokļa deklarācijas un tās pielikumu aizpildīšanā piemērojamas, sākot ar 2016.gada 1.aprīli, izmantojot aktualizētu pievienotās vērtības nodokļa deklarācijas pārskata par priekšnodokļa un nodokļa summām, kas norādītas nodokļa deklarācijā par taksācijas periodu, veidlapu.

Reģistrētiem nodokļa maksātājiem Pievienotās vērtības nodokļa likuma 143.1pantā minētie darījumi pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā jānorāda, lietojot kodu “R4”, ja brīdis, kad veikta preču piegāde un izrakstīts nodokļa rēķins (vai iestājies nodokļa rēķina izrakstīšanas termiņš) vai saņemta atlīdzība saskaņā ar nodokļa rēķinu, ir, sākot no 2016.gada 1.aprīļa. Savukārt, ja brīdis, kad veikta preču piegāde un izrakstīts nodokļa rēķins (vai iestājies nodokļa rēķina izrakstīšanas termiņš) vai saņemta atlīdzība saskaņā ar nodokļa rēķinu, ir līdz 2016.gada 31.martam, pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā Pievienotās vērtības nodokļa likuma 143.1pantā minētie darījumi jānorāda atbilstoši kārtībai, kas bija spēkā līdz minētajam datumam (proti, nepiemērojot nodokļa apgriezto maksāšanas kārtību).

          Saistībā ar to, ka Pievienotās vērtības nodokļa likuma 100.panta otrajā daļā ir noteiktas tiesības atskaitīt priekšnodokli 50 procentu apmērā par vieglo pasažieru automobiļu iegādes un ekspluatēšanas izdevumiem iepriekšējo 80 procentu vietā, attiecīgajos Ministru kabineta noteikumu Nr.40 apakšpunktos skaitlis “80” aizstāts ar skaitli “50”. Šīs izmaiņas pievienotās vērtības nodokļa deklarācijas un tās pielikumu aizpildīšanā piemērojamas, sākot ar 2016.gada (pirmā mēneša, pirmā ceturkšņa, pirmā pusgada) taksācijas periodu.