0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESVai iegūstošā sabiedrība pēc reorganizācijas ir tiesīga pārņemt pirmās sabiedrības zaudējumus ?

Vai iegūstošā sabiedrība pēc reorganizācijas ir tiesīga pārņemt pirmās sabiedrības zaudējumus ?

Jautājums: Kā iegūstošai sabiedrībai B bilancē atspoguļot pievienojamās sabiedrības A pamatkapitālu un pievienojamās sabiedrības A pārskata gada un iepriekšējo gadu nesadalīto peļņu? Vai UIN deklarācijā iegūstošai sabiedrībai B ir tiesības pārņemt pievienojamās sabiedrības A pirmstaksācijas periodu zaudējumus un tos segt noteiktajā kārtībā, ja iegūstošās sabiedrības B pamatkapitāls tiek proporcionāli sadalīts starp pievienojamās un iegūstošās sabiedrības dalībniekiem, katram no visa pamatkapitāla 25%? Atbildi sniedz Valsts ieņēmumu dienests. Jautājumā ietvertais situācijas faktu izklāsts ir pretrunīgs (vienlaikus minēts, ka B ir pievienojamā un arī iegūstošā sabiedrība), un nesniedz pilnu informāciju par reorganizācijas nosacījumiem un faktiskajiem apstākļiem. Tādēļ sniedzam teorētisku atbildi. Attiecībā uz 2015.gadā…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

VID2015Jautājums: Kā iegūstošai sabiedrībai B bilancē atspoguļot pievienojamās sabiedrības A pamatkapitālu un pievienojamās sabiedrības A pārskata gada un iepriekšējo gadu nesadalīto peļņu? Vai UIN deklarācijā iegūstošai sabiedrībai B ir tiesības pārņemt pievienojamās sabiedrības A pirmstaksācijas periodu zaudējumus un tos segt noteiktajā kārtībā, ja iegūstošās sabiedrības B pamatkapitāls tiek proporcionāli sadalīts starp pievienojamās un iegūstošās sabiedrības dalībniekiem, katram no visa pamatkapitāla 25%?

Atbildi sniedz Valsts ieņēmumu dienests.

Jautājumā ietvertais situācijas faktu izklāsts ir pretrunīgs (vienlaikus minēts, ka B ir pievienojamā un arī iegūstošā sabiedrība), un nesniedz pilnu informāciju par reorganizācijas nosacījumiem un faktiskajiem apstākļiem. Tādēļ sniedzam teorētisku atbildi.

Attiecībā uz 2015.gadā notikušā reorganizācijas procesa atspoguļošanu grāmatvedībā, jāņem vērā, ka sabiedrības gada pārskatam ir jāsniedz patiess un skaidrs priekšstats par sabiedrības līdzekļiem, saistībām, finansiālo stāvokli, peļņu vai zaudējumiem un naudas plūsmu, kā arī sabiedrības saimnieciskie darījumi jāiegrāmato un jāatspoguļo gada pārskatā, ņemot vērā to ekonomisko saturu un būtību, nevis tikai juridisko formu. Veicot reorganizācijas procesu, kurā sabiedrības apvienojas, viena sabiedrība pārņem otras sabiedrības aktīvus un pasīvus ar tiesībām un saistībām. Apvienojot abu sabiedrību bilances datus, iegūstošajai sabiedrībai jāpārņem pievienojamās sabiedrības aktīvi un saistības tādā vērtībā, kādā tie uzrādīti pievienojamās sabiedrības grāmatvedības reģistros uz reorganizācijas brīdi, uzskaitot tos ekonomiskajam saturam un grāmatvedības uzskaites politikai atbilstošā bilances postenī.

Uzņēmumu ienākuma nodokļa aprēķināšanas vajadzībām, ja viena sabiedrība tiek reorganizēta, pievienojot to otrai sabiedrībai, tad šī iegūstošā sabiedrība pēc reorganizācijas ir tiesīga pārņemt pirmās sabiedrības zaudējumus un tos segt turpmākajos taksācijas periodos. Izvērtējot zaudējumu segšanas iespējas, kapitālsabiedrībai jāņem vērā likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" 14.panta pirmās un vienpadsmitās daļas nosacījumus:

14.pants. Iepriekšējo gadu zaudējumu segšana

(1) Ja saskaņā ar šo likumu izdarītās nodokļa maksātāja taksācijas perioda peļņas vai zaudējumu koriģēšanas rezultāts ir zaudējumi, kas radušies līdz 2007.gadam, tos var segt hronoloģiskā secībā no nākamo astoņu taksācijas periodu apliekamā ienākuma. Ja saskaņā ar šo likumu izdarītās nodokļa maksātāja taksācijas perioda peļņas vai zaudējumu koriģēšanas rezultāts ir zaudējumi, kas radušies taksācijas periodā, kas sākās 2008.gadā, vai pēc tam, tos var segt hronoloģiskā secībā no nākamo taksācijas periodu apliekamā ienākuma.

(11) Ja viena kapitālsabiedrība tiek reorganizēta, pievienojot to otrai kapitālsabiedrībai, un pirmo un otro kapitālsabiedrību pirms reorganizācijas, bet otro kapitālsabiedrību pēc reorganizācijas kontrolē viena un tā pati persona vai personu grupa, otrā kapitālsabiedrība pēc reorganizācijas ir tiesīga pārņemt pirmās kapitālsabiedrības pirmstaksācijas periodu zaudējumus un tos segt taksācijas periodā un turpmākajos taksācijas periodos šā panta pirmajā daļā noteiktajā kārtībā.