0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

GRĀMATVEDĪBAKā pareizi norakstīt utilizējamos priekšmetus?

Kā pareizi norakstīt utilizējamos priekšmetus?

Jautājums: Ilgstoši meklēju materiālus par dažāda veida elektropreču (tējkannas, mobilie telefoni, radio aparāti utt.) norakstīšanu un utilizēšanu, zinu, ka virspusēji par to ir rakstīts atkritumu likumdošanā, bet gribētu praktiskākus piemērus redzēt, kā pareizi norakstīt- utilizēt un kādus dokumentus jāsagatavo. Atbilstoši uzņēmuma izstrādātajai grāmatvedības uzskaites metodikai materiāli aktīvi, kurus uzņēmums tur, lai izmantotu preču ražošanai vai pakalpojumu sniegšanai, iznomāšanai vai administratīvām vajadzībām, un kurus tas plāno izmantot mazāk nekā vienu gadu, kuri nav iegādāti pārdošanai un kuru sākotnējā uzskaites vērtība ir mazāka par noteiktu summu (piemēram, 350 eiro), ir mazvērtīgais inventārs. Mazvērtīgais inventārs tiek atzīts par izdevumiem tā iegādes brīdī, turklāt…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

Jautājums: Ilgstoši meklēju materiālus par dažāda veida elektropreču (tējkannas, mobilie telefoni, radio aparāti utt.) norakstīšanu un utilizēšanu, zinu, ka virspusēji par to ir rakstīts atkritumu likumdošanā, bet gribētu praktiskākus piemērus redzēt, kā pareizi norakstīt- utilizēt un kādus dokumentus jāsagatavo.

Atbilstoši uzņēmuma izstrādātajai grāmatvedības uzskaites metodikai materiāli aktīvi, kurus uzņēmums tur, lai izmantotu preču ražošanai vai pakalpojumu sniegšanai, iznomāšanai vai administratīvām vajadzībām, un kurus tas plāno izmantot mazāk nekā vienu gadu, kuri nav iegādāti pārdošanai un kuru sākotnējā uzskaites vērtība ir mazāka par noteiktu summu (piemēram, 350 eiro), ir mazvērtīgais inventārs.

Mazvērtīgais inventārs tiek atzīts par izdevumiem tā iegādes brīdī, turklāt izdevumi jāuzskaita atbilstoši to ekonomiskajai būtībai, kā arī atbilstoši izlietojumam administrācijas, pārdošanas vai ražošanas vajadzībām.

Mazvērtīgo inventāru atbilstoši inventarizācijas komisijas lēmumam drīkst norakstīt:

  • ja tas ir nolietojies;
  •  ja to nodod bez atlīdzības;
  • ja tā tālāka izmantošana nav iespējama nenovēršamu bojājumu dēļ.

Akta par krājumu_norakstīšanu paraugs.

Lēmumu par  mazvērtīgā inventāra norakstīšanu pieņem pamatlīdzekļu un inventāra apsekošanas un novērtēšanas komisija, kura kā pastāvīga komisija tiek izveidota ar uzņēmuma vadītāja lēmumu. Komisijas sastāvā jābūt ne mazāk kā trim komisijas locekļiem.

Kā norāda atkritumu utilizētājs ELECO, kas specializējas lietotu elektrisku un elektronisku iekārtu (EEI) pārstrādē, attiecībā par dokumentu noformēšanu utilizācijas gadījumā pastāv vairākas iespējas: preču pavadzīme–rēķins , akts par nederīgu elektrisko un elektronisko iekārtu pieņemšanu utilizācijai u.c.  Uzņēmuma grāmatvedis var izvēlēties jebkuru no iespējām, piemēru var skatīt ELECO sagatavotajos dokumentu paraugos:

Stingrās uzskaites preču pavadzīme–rēķins (paraugs)

Akts par nederīgu elektrisko un elektronisko iekārtu pieņemšanu utilizācijai (paraugs).

Atgādinām, ka Atkritumu apsaimniekošanas likums paredz, ka mazumtirdzniecības veikalos, kuros ir vismaz 400 kvadrātmetru lielas elektrisko un elektronisko iekārtu tirdzniecības platības, vai tiešā to tuvumā elektrisko un elektronisko iekārtu izplatītājs nodrošina tādu elektrisko un elektronisko iekārtu savākšanu no lietotājiem bez maksas, kurām neviens ārējais izmērs nepārsniedz 25 centimetrus, neprasot iegādāties tāda paša vai līdzīga veida elektrisko vai elektronisko iekārtu.

Atkritumu apsaimniekošanas likums bīstamos atkritumus definē kā atkritumus, kuriem piemīt viena vai vairākas īpašības, kas padara tos bīstamus. Šīs īpašības un sastāvdaļas ir noteiktas Ministru Kabineta 2011. gada 19. aprīļa noteikumos Nr.302 "Noteikumi par atkritumu klasifikatoru un īpašībām, kuras padara atkritumus bīstamus". Bīstamos atkritumus nedrīkst mest vienā konteinerā ar sadzīves atkritumiem.