0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESPar zemnieku saimniecības dividendēm pielīdzināma ienākuma izmaksas datumu

Par zemnieku saimniecības dividendēm pielīdzināma ienākuma izmaksas datumu

Man ir sasāpējis jautājums par zemnieku saimniecības (ZS) dividendēm pielīdzināma ienākuma izmaksas datumu? ZS ir uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) maksātājs. Apgrozījums gadā vairāk par 800 000 eiro. Zinu, ka īpašnieks gada laikā izņemto naudu personīgajām vajadzībām uzkrāj kontā 23. - pielīdzināma aizdevumiem īpašniekam un grāmato visu gadu. Vai tiešām ZS ir iespēja tikai vienu reizi gadā, apstiprinot gada pārskatu, šo summu pielīdzināt dividendēm un samaksāt 10% valstij? Un uz kura likuma pantu es varu atsaukties? Atbildi sagatavojusi Inguna Leibus, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Finanšu un grāmatvedības institūta profesore. Saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" dividendēm pielīdzināmu ienākumu aprēķina, veicot IU, ZS vai ZvS…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

Inguna-Leibus145mazaMan ir sasāpējis jautājums par zemnieku saimniecības (ZS) dividendēm pielīdzināma ienākuma izmaksas datumu? ZS ir uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) maksātājs. Apgrozījums gadā vairāk par 800 000 eiro. Zinu, ka īpašnieks gada laikā izņemto naudu personīgajām vajadzībām uzkrāj kontā 23. - pielīdzināma aizdevumiem īpašniekam un grāmato visu gadu. Vai tiešām ZS ir iespēja tikai vienu reizi gadā, apstiprinot gada pārskatu, šo summu pielīdzināt dividendēm un samaksāt 10% valstij? Un uz kura likuma pantu es varu atsaukties?

 

Atbildi sagatavojusi Inguna Leibus, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Finanšu un grāmatvedības institūta profesore.

 

Saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" dividendēm pielīdzināmu ienākumu aprēķina, veicot IU, ZS vai ZvS pārskata gada un iepriekšējo gadu nesadalītās peļņas sadali (IIN likuma 8.p. 11.d.). Tas attiecas uz īpašnieka ienākumu, kas tiek ņemts no 2012. gada un turpmāko gadu peļņas. Dividendēm pielīdzināmā ienākuma gūšanas diena ir gada pārskata apstiprināšanas diena. Ja gada pārskats nav apstiprināts normatīvajos aktos noteiktajā termiņā - 120. dienā pēc pārskata gada beigām (IIN likuma 16.1p. 8.1d.). Uzņēmumam, kas ir ienākuma izmaksātājs, jāaprēķina IIN un jāiemaksā budžetā līdz izmaksas mēnesim sekojošā mēneša 5. datumam (IIN likuma 17.p. 10.d.). Tātad, ja gada pārskats apstiprināts aprīlī, tad līdz 5.maijam.

Atšķirībā no kapitālsabiedrībām individuālie uzņēmēji peļņas sadali parasti neveic, bet īpašnieks tērē uzņēmuma līdzekļus arī savām vajadzībām. Tāpēc atšķirībā no kapitālsabiedrībām, individuālo uzņēmēju statusam piemērotāk ir uzskaitīt gada laikā personiskajam patēriņam tērētos līdzekļus un gadu noslēdzot, aprēķināt, cik no tiem atbilst dividendēm pielīdzināmam ienākumam un no tā aprēķināt IIN.

 

large_bb12__pasnodarbinato_gramatvediba_un_nodokli_480pixAtgādinām, ka jau 7.reizi izdevniecībā Lietišķās informācijas dienests izdota Ingunas Leibus grāmata “Pašnodarbināto grāmatvedība un nodokļi”. Grāmatu var iegādāties šeit.