0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

BIZNESSĀrvalstu investoru padome vērtēs ēnu ekonomiku Latvijā un diskutēs par uzņēmējdarbības un investīciju riskiem

Ārvalstu investoru padome vērtēs ēnu ekonomiku Latvijā un diskutēs par uzņēmējdarbības un investīciju riskiem

Ārvalstu investoru padome Latvijā 26. maijā no plkst. 10:00 līdz 12:00 viesnīcā "Radisson Blu Hotel Latvija" prezentēs pētījumu par ārvalstu investoru skatījumu uz ēnu ekonomiku Latvijā. Pētījums tapis ciešā sadarbībā starp Ārvalstu investoru padomi Latvijā (FICIL), konsultāciju uzņēmuma "KPMG" speciālistiem un Rīgas Ekonomikas augstskolu (Stockholm School of Economics in Riga, SSER). Tā pamatu veido kvalitatīvas intervijas ar lielāko ārvalstu uzņēmumu Latvijā augstākās vadības pārstāvjiem, kuri atklāti dalās ar saviem vērojumiem par to, kāpēc, viņuprāt, uzņēmumi Latvijā iesaistās ēnu ekonomikā, par kādām plašākām problēmām valsts tautsaimniecībā tas liecina, kā arī, balstoties uz savu pieredzi Latvijā un ārvalstīs, sniedz idejas par to,…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Arvalstu investoriĀrvalstu investoru padome Latvijā 26. maijā no plkst. 10:00 līdz 12:00 viesnīcā "Radisson Blu Hotel Latvija" prezentēs pētījumu par ārvalstu investoru skatījumu uz ēnu ekonomiku Latvijā. Pētījums tapis ciešā sadarbībā starp Ārvalstu investoru padomi Latvijā (FICIL), konsultāciju uzņēmuma "KPMG" speciālistiem un Rīgas Ekonomikas augstskolu (Stockholm School of Economics in Riga, SSER). Tā pamatu veido kvalitatīvas intervijas ar lielāko ārvalstu uzņēmumu Latvijā augstākās vadības pārstāvjiem, kuri atklāti dalās ar saviem vērojumiem par to, kāpēc, viņuprāt, uzņēmumi Latvijā iesaistās ēnu ekonomikā, par kādām plašākām problēmām valsts tautsaimniecībā tas liecina, kā arī, balstoties uz savu pieredzi Latvijā un ārvalstīs, sniedz idejas par to, kā mazināt ēnu ekonomikas apjomus valstī.

"Nākot no citas valsts, uzņēmējiem un investoriem sākotnēji ir ļoti grūti aprast ar milzīgo ēnu ekonomiku Latvijā - it kā normatīvais regulējums ir līdzīgs kā citās ES valstīs, taču realitātē darbojas citi likumi un tikumi," skaidro FICIL izpilddirektors Ģirts Greiškalns. "Maldīgs ir priekšstats, ka ēnu ekonomika ir tikai VID problēma, jo godīgas konkurences uzraudzība nozīmē arī pārvadājumu noteikumu ievērošanu, virsstundas, būvniecības kontroli un materiālu sertificēšanu, kā arī patērētāju tiesību ievērošanu. Kā vienu no pārsteigumiem ārvalstu uzņēmēji bieži min milzīgo skaidrās naudas apjomu, kas aizvien apgrozās ekonomikā un to, ka tik informācijas tehnoloģiju ziņā attīstītā valstī kā Latvija, vēl joprojām ierobežoti izmanto elektroniskās norēķinu sistēmas. Tajā pašā laikā intervijās bieži dzirdējām arī saprotošus vārdus un aicinājumu vairāk domāt par sadarbību, stimuliem, kā palīdzēt uzņēmumiem darboties legāli, un atbalsta shēmām jauniem un maziem uzņēmējiem", par dzirdēto stāsta Greiškalns.

Interesenti reģistrēties apmeklējumam var šeit.

 

Savukārt pēc pētījuma prezentācijas notiks diskusija "Atpakaļ uz nākotni" - par riskiem un risinājumiem, veidojot pievilcīgu uzņēmējdarbības un investīciju vidi Latvijā. Tās sākums paredzēts plkst. 13:00.

Pasākuma laikā FICIL darba grupu vadītāji kopā ar ekspertiem un politikas veidotājiem izvērtēs kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas paveikto uzņēmējdarbības vides attīstībā, kā arī pārrunās riskus un neatliekamos darbus, kas veicami, lai novērstu investīciju apjoma kritumu.

Ārvalstu investīciju apjoms Latvijā turpina samazināties un ir skaidri zināmi būtiskākie problēmjautājumi, kas ir nekavējoties jārisina, lai atjaunotu stabilas un uzticamas valsts tēlu potenciālo investoru un uzņēmēju acīs. Diskusijā tiks analizētas problēmas, kas saistās ar tiesiskumu un investīciju drošību Latvijas uzņēmējdarbības vidē, kā arī līdz šim nepietiekami aktualizētais darbaspēka pieejamības un kvalifikācijas jautājums.

Minēto izaicinājumu kontekstā tiks skatīts arī saņemtais uzaicinājums Latvijai iestāties Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), analizējot to, vai Latvija ir sasniegusi reālu konverģenci ar attīstītāko valstu ekonomikām un vai tā ir gatava apgūt šīs organizācijas sniegtās iespējas. Eksperti pārrunās arī to, kāda ir vīzija par Latvijas tālāko attīstību šī brīža ģeopolitisko izaicinājumu kontekstā.

Pasākums notiks 20. ikgadējās FICIL un Latvijas valdības augsta līmeņa tikšanās ietvaros. Tās notiek kopš 1999.gada un to mērķis ir nodrošināt strukturētu informācijas un viedokļu apmaiņu starp investoriem un vietējiem politikas veidotājiem, lai uzlabotu uzņēmējdarbības vidi un sekmētu ārvalstu investīciju ieplūdi Latvijā.
Diskusijas apmeklējumam reģistrēties šeit.