0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESVai ir tiesības uz priekšnodokļa atskaitījumu, ja preces ir zudušas?

Vai ir tiesības uz priekšnodokļa atskaitījumu, ja preces ir zudušas?

Jautājums: Uzņēmums ir noslēdzis līgumu ar pārvadātāju firmu par preču piegādi. Kādā no šīm piegādēm preču pārvadātājs ir avarējis un sabojājis kravu, līdz ar to preces ir zudušas. Saskaņā ar noslēgto līgumu, pārvadātājs uzņemas pilnu atbildību kravas sabojāšanas gadījumā, uzņēmums izraksta kompensācijas rēķinu par zaudētām precēm. Vai izrakstītais rēķins ar tekstu "kompensācija par zaudētām precēm" ir ar PVN vai bez PVN? Vai ir jāveic priekšnodokļa korekcija saskaņā ar PVN likuma 106.pantu (preces zudušas ne ražošanas rezultātā, bet "citādā piespiedu kārtā")? Atbildi sagatavoja ŅINA PODVINSKA, Price Waterhouse Coopers SIA menedžere, Latvijas Nodokļu konsultantu asociācijas valdes locekle   Tā kā preču īpašnieks nav…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

Jautājums: Uzņēmums ir noslēdzis līgumu ar pārvadātāju firmu par preču piegādi. Kādā no šīm piegādēm preču pārvadātājs ir avarējis un sabojājis kravu, līdz ar to preces ir zudušas. Saskaņā ar noslēgto līgumu, pārvadātājs uzņemas pilnu atbildību kravas sabojāšanas gadījumā, uzņēmums izraksta kompensācijas rēķinu par zaudētām precēm.

Vai izrakstītais rēķins ar tekstu "kompensācija par zaudētām precēm" ir ar PVN vai bez PVN? Vai ir jāveic priekšnodokļa korekcija saskaņā ar PVN likuma 106.pantu (preces zudušas ne ražošanas rezultātā, bet "citādā piespiedu kārtā")?



podvinskaAtbildi sagatavoja ŅINA PODVINSKA, Price Waterhouse Coopers SIA menedžere, Latvijas Nodokļu konsultantu asociācijas valdes locekle

 

Tā kā preču īpašnieks nav izmantojis iegādātās preces savu ar PVN apliekamo darījumu nodrošināšanai, tad tam zūd tiesības uz priekšnodokļa atskaitījumu. Līdz ar to, ja īpašnieks jau bija atskaitījis priekšnodokli, tad tam ir saistība atmaksāt to valsts budžetā, veicot attiecīgas korekcijas savā PVN deklarācijā. Tādējādi, kompensējamais zaudējums būs preču vērtība (iegādes) plus atpakaļ atmaksātais priekšnodoklis, piemēram, ja preču vērtība bija 1000 EUR un PVN 210 EUR, tad kompensējamais zaudējums būs 1210 EUR. Rēķinā tā arī jānorāda - kompensācija par zaudētām precēm - 1210 EUR, PVN deklarācijā šo darījumu neuzrāda. Arī rēķina saņēmējam - transporta uzņēmumam - šāds rēķins PVN deklarācijā nav jāuzrāda un priekšnodoklis no šī darījuma nav.

 

Atgādinām, ka rīt, 9. jūnijā, Ņ.Podvinska vadīs BILANCES AKADĒMIJAS semināru  "Aktualitātes PVN piemērošanā, tipiskākie problemātiskie jautājumi un to risināšana. PVN likuma grozījumi 2016. gadā", kurā arī atbildēs uz semināra dalībnieku jautājumiem.