0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESKas jāievēro darbā ar POS termināli?

Kas jāievēro darbā ar POS termināli?

Jautājums: kādi likumi un normatīvi attiecas uz mobilo POS terminālu lietošanu uzņēmumā? Vai šī ierīce jāreģistrē VID? Vai nepieciešams kases aparāts (līdz šim mēs izsniedzām Tildes Jumja programmā sagatavotas pavadzīmes, vai pietiek ar tām kā darījuma apliecinošu dokumentu)? Kādas atskaites/izdrukas jāveido šādam aparātam? Es vēlētos uzzināt pamatnoteikumus, kas jāievēro grāmatvedim un noliktavas darbiniekiem, darbā ar mobilo POS termināli.POS terminālis jeb pārdošanas punkta terminālis (nosaukums veidots no angļu val: point of sale terminal) ir paredzēts bankas norēķina karšu pieņemšanai.POS termināļa čeks nav darījumu apliecinošs dokuments. Maksājumu karšu apstrādes termināļa čeks tikai apliecina, ka darījums ir…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
POS terminalis
CC: Aurélien Haberstich

Jautājums: kādi likumi un normatīvi attiecas uz mobilo POS terminālu lietošanu uzņēmumā? Vai šī ierīce jāreģistrē VID? Vai nepieciešams kases aparāts (līdz šim mēs izsniedzām Tildes Jumja programmā sagatavotas pavadzīmes, vai pietiek ar tām kā darījuma apliecinošu dokumentu)? Kādas atskaites/izdrukas jāveido šādam aparātam? Es vēlētos uzzināt pamatnoteikumus, kas jāievēro grāmatvedim un noliktavas darbiniekiem, darbā ar mobilo POS termināli.

POS terminālis jeb pārdošanas punkta terminālis (nosaukums veidots no angļu val: point of sale terminal) ir paredzēts bankas norēķina karšu pieņemšanai.

POS termināļa čeks nav darījumu apliecinošs dokuments. Maksājumu karšu apstrādes termināļa čeks tikai apliecina, ka darījums ir veikts ar karti. Saņemot samaksu ar kredītiestādes izdotām maksājumu kartēm, izmantojot POS termināli, saņemtā samaksa ir obligāti reģistrējama kases aparātā. To nosaka Ministru kabineta 2014.gada 11. februāra noteikumi Nr.96 "Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība":

38. punkts: Lietotājs nodrošina darījuma un par to saņemtās samaksas skaidrā naudā, ar maksājumu kartēm vai citiem maksājuma apliecinājumiem (dāvanu kartes, čeki, taloni un tamlīdzīgi apliecinājumi par to, ka tiek veikts norēķins par darījumu) reģistrēšanu, kases čeka (ar rekvizītiem, kas kases čekam noteikti normatīvajos aktos par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām, bet taksometra skaitītājam – normatīvajos aktos par pasažieru pārvadāšanu ar vieglajiem taksometriem) izdrukāšanu un izsniegšanu darījuma partnerim vai klientam (turpmāk – darījuma partneris).

Kā norādījis Valsts ieņēmumu dienests, aizpildot kases žurnālu, norāda šādu informāciju:

  • titullapā – bezskaidras naudas norēķinos – POS termināļa seriālo numuru un POS terminālim piesaistīto (-os) norēķinu kontu (-us);
  • Z pārskata un POS termināļa pārskata (ja tiek veikti bezskaidras naudas norēķini un POS terminālis nodrošina iespēju izdrukāt pārskatu) datumu un numuru;
  • kases aparātam ar papīra kontrollenti – energoneatkarīgajā atmiņā saglabāto reģistrēto darījumu kopsummu skaidrā naudā, bezskaidrā naudā, ar citiem norēķinu apliecinājumiem un POS terminālī (ja veikti bezskaidras naudas norēķini) saglabāto reģistrēto darījumu kopsummu bezskaidras naudas izteiksmē.
Iepriekšminēto paredz Ministru kabineta 2014.gada 11.februāra noteikumu Nr.96 “Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība” 50.punkts.
Attiecīgi POS termināļa pārskata datiem izvirzītas sekojošas prasības:

55.  punkts. Lietotājs žurnālu aizpilda saskaņā ar Z pārskata un POS termināļa pārskata datiem pēc katras Z pārskata un POS termināļa pārskata izdrukāšanas, ielīmējot žurnālā izdrukāto Z pārskatu un POS termināļa pārskatu, vai pēc specializēto ierīču vai iekārtu atmiņas skaitītāju summāro rādītāju datu nolasīšanas.

56. punkts. Ja žurnālu sagatavo elektroniski, lietotājs izdrukātos Z pārskatus un POS termināļa pārskatus ielīmē atsevišķā Z pārskatu un POS termināļu pārskatu reģistrā, kurā norādīts datums un kārtas numurs. Pēc Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas pieprasījuma lietotājs izdrukā kases aparāta ar papīra kontrollenti, specializētās ierīces vai iekārtas žurnāla datus par pārbaudei nepieciešamo laikposmu un izdrukas brošē hronoloģiskā secībā kopā ar pārskata mēneša Z pārskatu reģistru.

56.1 punkts. Kases aparāta ar elektronisko kontrollenti, hibrīda kases aparāta un kases sistēmas lietotājs izdrukātos Z pārskatus un POS termināļa pārskatus ielīmē atsevišķā Z pārskatu un POS termināļu pārskatu reģistrā, kurā norādīts datums un kārtas numurs.

58. punkts. Z pārskata un POS termināļa pārskata izdrukāšanas laiku nosaka lietotājs, bet ne retāk kā reizi katras darbadienas beigās. Ja darbadienas laikā nav notikušas darbības ar kases aparātu, hibrīda kases aparātu, kases sistēmu, specializēto ierīci vai iekārtu, lietotājs Z pārskatu nesagatavo un žurnālā izdara ierakstu, ka attiecīgajā darbadienā darījumu nav.