0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

BIZNESSTuvojas termiņš pamatkapitāla pārreģistrācijai uz eiro

Tuvojas termiņš pamatkapitāla pārreģistrācijai uz eiro

Uzņēmumu reģistrs jau no 2014. gada sākuma iesaistījās aktīvā sabiedrības informēšanā par pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro. Apkopotie statistikas dati liecina, ka tomēr daudzi uzņēmēji joprojām to nav paveikuši. Termiņš pamatkapitāla izteikšanai eiro ir līdz šā gada 30. jūnijam, norāda Indra Aužele, Uzņēmumu reģistra Juridiskās nodaļas vadītāja.Atgādinu, ka kopš iestāšanās Eiropas Savienībā Latvijas uzņēmējiem palicis atklāts jautājums par pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro. 2013. gada 9. jūlijā Eiropas Savienības Finanšu ministru padome apstiprināja Latvijas dalību eirozonā, un eiro maiņas kurss tika fiksēts. No 2013. gada 9. jūlija komercsabiedrības varēja sākt dibināt ar pamatkapitālu eiro valūtā. Savukārt no 2014. gada 1. janvāra esošie…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

AuzeleUzņēmumu reģistrs jau no 2014. gada sākuma iesaistījās aktīvā sabiedrības informēšanā par pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro. Apkopotie statistikas dati liecina, ka tomēr daudzi uzņēmēji joprojām to nav paveikuši. Termiņš pamatkapitāla izteikšanai eiro ir līdz šā gada 30. jūnijam, norāda Indra Aužele, Uzņēmumu reģistra Juridiskās nodaļas vadītāja.

Atgādinu, ka kopš iestāšanās Eiropas Savienībā Latvijas uzņēmējiem palicis atklāts jautājums par pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro. 2013. gada 9. jūlijā Eiropas Savienības Finanšu ministru padome apstiprināja Latvijas dalību eirozonā, un eiro maiņas kurss tika fiksēts. No 2013. gada 9. jūlija komercsabiedrības varēja sākt dibināt ar pamatkapitālu eiro valūtā. Savukārt no 2014. gada 1. janvāra esošie komersanti sāka izteikt pamatkapitālu eiro.

Pamatkapitāla denomināciju nepieciešams veikt kapitālsabiedrībām (SIA un AS) un kooperatīvajām sabiedrībām. Ja kapitālsabiedrības līdz noteiktam termiņam nebūs iesniegušas dokumentus pamatkapitāla denominācijai, Uzņēmumu reģistrs pamatkapitālu konvertēs pēc noteiktā maiņas kursa 1 EUR = 0,702804 lati. Tas nozīmē, ka pamatkapitāls tiks pārreģistrēts uz eiro, taču uzņēmuma dokumentācija paliks nesakārtota. Pēc 2016. gada 30. jūnija kapitālsabiedrībām, piesakot Uzņēmumu reģistrā izmaiņas komercreģistra ierakstos vai piesakot dokumentu reģistrāciju (pievienošanu reģistrācijas lietai), vienlaikus būs jāveic pamatkapitāla un pamatkapitāla daļas denominācija. Piemēram, pēc 2016. gada 1. jūlija nebūs iespējams reģistrēt izmaiņas kapitālsabiedrības valdē vai dalībnieku sastāvā, ja nebūs veikta pamatkapitāla denominācija uz eiro. Turklāt pēc 2016. gada 30. jūnija nebūs vairs spēkā Komerclikuma pārejas noteikumos paredzētie atvieglojumi – atbrīvojums no valsts nodevas samaksas, no maksas par publikāciju oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis, kā arī atbrīvojums no nepieciešamības parakstus Uzņēmumu reģistrā iesniedzamajos dokumentos apliecināt notariāli. Tas nozīmē, ka, pēc 30. jūnija iesniedzot dokumentus Uzņēmumu reģistrā, tiks piemērota valsts nodevas un publikācijas maksa, tāpat būs nepieciešams notariāli apliecināt personas parakstus ne tikai uz pirmā dalībnieku reģistra nodalījuma, bet arī statūtiem, dalībnieka lēmuma vai sapulces protokola. Ja dokumenti tiek parakstīti ar drošu elektronisko parakstu, notariāls apliecinājums papildus nav nepieciešams.

Pamatkapitāla pāreja uz eiro nav iespējams veikt automātiski, jo tas nozīmētu valstij iejaukties sabiedrības iekšējās lietās - lemt par daļu skaita un nominālvērtības maiņu. Komerclikums paredz sapulcē dalībniekiem/akcionāriem pieņemt lēmumu par grozījumiem statūtos, kā arī lemt par to vai vērtību, kas paliek pāri pēc pamatkapitāla izteikšanas eiro, izmaksāt dalībniekiem vai ieskaitīt sabiedrības rezervēs.

Kādi dokumenti jāiesniedz?

Lai izteiktu pamatkapitālu eiro, nepieciešams sagatavot šādus dokumentus:

  • Pieteikums (18.veidlapa).
  • Dalībnieku (akcionāru) sapulces protokola izraksts ar attiecīgo lēmumu vai dalībnieka lēmums.
  • Pilna statūtu teksta jaunā redakcija - 1 eksemplārs.
  • Statūtu grozījumu teksts - 1 eksemplārs. 
  • SIA jāiesniedz arī dalībnieku reģistra nodalījums, kurā pamatkapitāla daļas nominālvērtība izteikta eiro. SIA dalībnieku reģistra nodalījumam jābūt noformētam atbilstoši grozījumiem Komerclikumā, kas stājās spēkā 2013. gada 1. jūlijā. Ja SIA vienlaikus iesniedz arī atbilstoši grozījumiem precizētu aktuālo dalībnieku reģistra nodalījumu, paraksti uz dalībnieku reģistra nodalījuma jāapliecina notariāli. Paraksta notariālas apliecināšanas prasības izpilde ir nodrošināta arī, ja parakstu apliecina Uzņēmumu reģistra amatpersona vai dokuments sastādīts elektroniskā formā un parakstīts ar drošu elektronisko parakstu.

Dokumentu paraugi atrodami Uzņēmumu reģistra mājaslapā www.ur.gov.lv, sadaļā – noderīgi/dokumentu paraugi. Tiek piedāvāti arī aizpildīti dokumentu paraugi, kā arī dokumentu paraugi ar komentāriem, kuros tiek vērsta uzmanība uz dokumentu aizpildīšanas niansēm, lai samazinātu kļūdīšanās iespēju. Papildu informāciju par pamatkapitāla pārreģistrāciju var meklēt www.sakartopapirus.lv vai www.ur.gov.lv sadaļā - eiro ieviešana.

Dokumentu iesniegšanas procedūru atvieglo iespēja iesniegt dokumentus elektroniski ar drošu elektronisko parakstu. Elektroniski dokumentus iespējams iesniegt divos veidos – izmantojot portālu www.latvija.lv vai izmantojot e-pastu: [email protected].

Cik maksās papīru sakārtošana pēc termiņa beigām?

Elektronisko dokumentu iesniegšanas procedūru atvieglo fakts, ka, iesniedzot dokumentus līdz 2016. gada 30. jūnijam, nav jādodas pie notāra apliecināt parakstus dokumentos. Ja SIA, kurā ir viens dalībnieks un valdes loceklis, izvēlas dokumentus Uzņēmumu reģistrā iesniegt papīra formā, tad no 2016. gada 1. jūlija paraksti dokumentos – dalībnieka lēmumā, statūtos jaunā redakcijā, dalībnieku reģistra nodalījumā - ir jāapliecina notariāli. Ja vienas personas paraksta apliecināšana dokumentā Uzņēmumu reģistrā maksā 7,11 EUR, tad pamatkapitāla izteikšanai eiro kopā nepieciešami trīs paraksta apliecinājumi, kas izmaksās 7,11 x 3 = 21,33 EUR. Izmantojot virtuālo elektronisko parakstu, viena personas paraksta izmaksas dokumentā ir 0,41 EUR. Iesniedzot visus dokumentus elektroniski Uzņēmumu reģistrā, ir jāparaksta pieci dokumenti, kas izmaksā 5 x 0,41 = 2,05 EUR.

Februāra vidū pamatkapitāla denomināciju bija veikušas 32% jeb 32567 sabiedrības ar ierobežotu atbildību, 81% jeb 633 akciju sabiedrības, 36% jeb 367 kooperatīvās sabiedrības.

Kapitālsabiedrībām, kas dokumentus pamatkapitāla denominācijai iesniegs reģistrā pēc 2016. gada 30. jūnija, valsts nodeva un publikācija tiks piemērota pilnā apmērā:

  • SIA par ieraksta izdarīšanu par izmaiņām pamatkapitālā + statūtu grozījumu reģistrēšana + dalībnieku reģistra reģistrēšana (pievienošana lietai) + publikācija oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis = 14,23 + 14,23 + 14,23 + 9,25 = 51,94 EUR.
  • AS par ieraksta izdarīšanu par izmaiņām pamatkapitālā + statūtu grozījumu reģistrēšana + publikācija oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis = 14,23 + 14,23 + 9,25 = 37,71 EUR.
  • Kooperatīvā sabiedrība par ieraksta izdarīšanu par izmaiņām pamatkapitālā + statūtu grozījumu reģistrēšana + publikācija oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis = 7,11 + 14,23 + 9,25 = 30,59 EUR.

Lai viena dalībnieka un valdes locekļa SIA veiktu pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro, iesniedzot dokumentus personīgi, kopējās izmaksas veidos 21,33 + 51,94 = 73,27 EUR vai elektroniski 2,05 + 51,94 = 53,99 EUR.

Uzņēmumu reģistrs aicina nekavēties iesniegt dokumentus pamatkapitāla pārreģistrācijai uz eiro, lai termiņa beigās neveidojas rindas uz dokumentu iesniegšanu un valsts notārs var laikus pieņemt lēmumu. Iepriekšējā gada prakse liecina, ka pēdējā brīdī iesniegtos dokumentus valsts notārs nav spējīgs izskatīt likuma noteiktā termiņā, tāpēc tiek pieņemts lēmums pagarināt dokumentu izskatīšanas termiņu uz mēnesi.

Raksts publicēts žurnāla BILANCES JURIDISKIE PADOMI 2016. gada marta numurā.

Abonēt žurnālu var šeit.

Abonenti var lasīt žurnāla numuru arhīva elektroniskās versijas.