0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESVirsstundu skaita ierobežojums - kā veikt aprēķinu?

Virsstundu skaita ierobežojums – kā veikt aprēķinu?

Darba likums (DL) ierobežo virsstundu darbu ne vien dienas un nedēļas laikā, bet arī ilgākā periodā (DL 136. panta 5. daļa), un tam  ir nepieciešams veikt speciālu aprēķinu, norāda MAIJA GREBENKO, praktiskās grāmatvedības speciāliste un konsultante, žurnāla BILANCE galvenā redaktore, ISO sertificēto grāmatvežu asociācijas valdes locekle, Bilances bibliotēka sērijā izdotās grāmatas „Darba likums un grāmatvedība” autore, rakstā "Kas ir pārskata periods summētā darba laika uzskaites gadījumā?" žurnāla BILANCE jūlija numurā. 136.pants. Virsstundu darbs(..) (5) Virsstundu darbs nedrīkst pārsniegt vidēji astoņas stundas septiņu dienu periodā, ko aprēķina pārskata periodā, kas nepārsniedz četrus mēnešus.Nekur nav sniegts oficiāls padoms, kā veikt šādu aprēķinu, tādēļ…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

grebenko_150x100Darba likums (DL) ierobežo virsstundu darbu ne vien dienas un nedēļas laikā, bet arī ilgākā periodā (DL 136. panta 5. daļa), un tam  ir nepieciešams veikt speciālu aprēķinu, norāda MAIJA GREBENKO, praktiskās grāmatvedības speciāliste un konsultante, žurnāla BILANCE galvenā redaktore, ISO sertificēto grāmatvežu asociācijas valdes locekle, Bilances bibliotēka sērijā izdotās grāmatas „Darba likums un grāmatvedība” autore, rakstā "Kas ir pārskata periods summētā darba laika uzskaites gadījumā?" žurnāla BILANCE jūlija numurā.

 

136.pants. Virsstundu darbs

(..) (5) Virsstundu darbs nedrīkst pārsniegt vidēji astoņas stundas septiņu dienu periodā, ko aprēķina pārskata periodā, kas nepārsniedz četrus mēnešus.

Nekur nav sniegts oficiāls padoms, kā veikt šādu aprēķinu, tādēļ jātiek galā pašiem.

Vispirms tiksim galā ar riskiem, kas pastāv šā panta saturā:

  • nedomājiet, ka septiņu dienu periods ir nedēļa; pārbaudes laikā var ņemt jebkuras 7 dienas pēc kārtas;
  • nav DL tekstā teikts arī tas, ka četri mēneši ir kalendāra mēneši; tātad iespējams, ka grāmatvežiem atkal tiks skaidrots, ka periods ir jāskatās no datuma līdz datumam.

Riskēsim un pieņemsim savā grāmatvedības politikā, ka 7 dienas ir kalendāra nedēļa, un par 4 mēnešiem uzskatīsim, ka tie ir jebkuri četri kalendāra mēneši pēc kārtas. Tad, lai noteiktu pieļaujamo virsstundu skaitu periodā marts-aprīlis-maijs-jūnijs (122 kalendāra dienas = 31+30+31+30), jāveic šādi aprēķini:

  • 122/7 = 17,43 – septiņu dienu (nevis nedēļu) periodu skaits;
  • 17,43 × 8 = 139,44 – maksimālais virsstundu skaits.

Ja šajā periodā darbiniekam bijusi kāda attaisnota prombūtne (slimība, atvaļinājums, 74. panta 1. un 6. daļas gadījumi), tad no 122 kalendāra dienām jāizslēdz prombūtnes kalendāra dienas, starpība jādala ar 7, jāreizina ar 8, tādējādi iegūstot pieļaujamo virsstundu skaitu. Šādā veidā jāveic aprēķini, katru mēnesi pavirzoties par vienu uz priekšu.

 

Žurnālu BILANCE tiešsaistē abonēt var šeit.

Iegādāties konkrēto žurnāla numuru var izdevniecībā Graudu iela 68, Rīga,

Tālr.: (+371) 67 606 110, E-pasts: [email protected].