0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

NODOKĻIKādus sodus par nodokļu nemaksāšanu VID var piemērot uzņēmuma valdes locekļiem?

Kādus sodus par nodokļu nemaksāšanu VID var piemērot uzņēmuma valdes locekļiem?

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu kontroles pārvaldes Juridiskās daļas vadītāja Sanita Lukumiete "Bilances Akadēmijas" seminārā maija beigās informēja par svarīgākajiem aspektiem, kas saistīti ar VID nodokļu kontrolēm. Par atklātajiem nodokļu nomaksas pārkāpumiem atbildība pienākas uzņēmuma valdes locekļiem, turklāt šī atbildība ir solidāra. Kā tas izpaužas un kādi ir iespējamie sodi? Skaidro S. Lukumiete: "Ja uzņēmumā ir vairāki valdes locekļi, sods un arī papildsods tiks piemērots katram no viņiem, nevis tikai valdes priekšsēdētājam. Izņēmums ir tie gadījumi, kad uzņēmuma statūtos noteiktas atbildības jomas katram no valdes locekļiem - kurš par ko atbild. Ja statūtos tas ir noteikts, šo informāciju var uzrādīt Valsts ieņēmumu…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

LukumieteValsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu kontroles pārvaldes Juridiskās daļas vadītāja Sanita Lukumiete "Bilances Akadēmijas" seminārā maija beigās informēja par svarīgākajiem aspektiem, kas saistīti ar VID nodokļu kontrolēm. Par atklātajiem nodokļu nomaksas pārkāpumiem atbildība pienākas uzņēmuma valdes locekļiem, turklāt šī atbildība ir solidāra. Kā tas izpaužas un kādi ir iespējamie sodi? Skaidro S. Lukumiete:

"Ja uzņēmumā ir vairāki valdes locekļi, sods un arī papildsods tiks piemērots katram no viņiem, nevis tikai valdes priekšsēdētājam. Izņēmums ir tie gadījumi, kad uzņēmuma statūtos noteiktas atbildības jomas katram no valdes locekļiem - kurš par ko atbild. Ja statūtos tas ir noteikts, šo informāciju var uzrādīt Valsts ieņēmumu dienestam, kurš tad var lemt saukt pie atbildības tikai konkrēto valdes locekli.

Naudas sods valdes loceklim iespējams robežās no 140 līdz 2100 eiro, kā papildsodu var piemērot arī liegumu ieņemt noteiktus amatus (uz laiku no viena līdz trijiem gadiem). Praksē tiesības ieņemt amatus visbiežāk tiek atņemtas gadījumos, kad VID konstatē izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielos apmēros - īpaši tad, ja pārkāpumi konstatēti grāmatvedībā, kā arī par nesadarbošanos ar VID darbiniekiem. Valdes loceklim var atņemt tiesības ieņemt šādus amatus - valdes loceklis turpmāk nevarēs būt ne valdes, ne padomes loceklis, prokūrists, personālsabiedrības lietvedis, parastais komercpilnvarnieks, pārstāvis filiālē, komercsabiedrības likvidators, sabiedrības kontrolieris, revidents, kā arī nedrīkstēs pārstāvēt personālsabiedrībā tiesīgo biedru."