0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

PERSONĀLSDARBA TIESĪBASVai uzņēmums drīkst veikt videonovērošanu noliktavā?

Vai uzņēmums drīkst veikt videonovērošanu noliktavā?

Jautājums: Vai pastāv kādi juridiskie ierobežojumi, veicot videonovērošanu uzņēmuma noliktavā?Datu valsts inspekcija (DVI) informē, ka saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likuma (FPDAL) 10.panta pirmās daļas 2.punktu personas datu apstrādi ir atļauts veikt tādā apjomā, kāds pēc iespējas mazāk ietekmē datu subjektus, un, ja mērķi ir iespējams sasniegt ar mazāk datu subjektu tiesības ierobežojošiem līdzekļiem, tad jāizvēlas šie mazāk ierobežojošie līdzekļi.Savukārt Eiropas Parlamenta un Padomes 1995.gada 24.oktobra Direktīvas 95/46/EK par personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti 29.panta darba grupa sava atzinuma Nr.4/2004 par personas datu apstrādi videonovērošanas veidā 25.lapaspusē norāda, ka videonovērošanas sistēmas, kuru…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

videoJautājums: Vai pastāv kādi juridiskie ierobežojumi, veicot videonovērošanu uzņēmuma noliktavā?

Datu valsts inspekcija (DVI) informē, ka saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likuma (FPDAL) 10.panta pirmās daļas 2.punktu personas datu apstrādi ir atļauts veikt tādā apjomā, kāds pēc iespējas mazāk ietekmē datu subjektus, un, ja mērķi ir iespējams sasniegt ar mazāk datu subjektu tiesības ierobežojošiem līdzekļiem, tad jāizvēlas šie mazāk ierobežojošie līdzekļi.

Savukārt Eiropas Parlamenta un Padomes 1995.gada 24.oktobra Direktīvas 95/46/EK par personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti 29.panta darba grupa sava atzinuma Nr.4/2004 par personas datu apstrādi videonovērošanas veidā 25.lapaspusē norāda, ka videonovērošanas sistēmas, kuru mērķis ir darbinieku darba apjoma un kvalitātes kontrole, ir pieļaujamas tikai atsevišķos izņēmuma gadījumos (atzinums atrodams interneta vietnē).

Eiropas datu aizsardzības uzraugs videonovērošanas vadlīniju 22.lapaspusē norāda, ka darba produktivitātes uzlabošana, darba kvalitātes kontrole un pierādījumu iegūšana strīdu atrisināšanai nepamato un neattaisno darbinieku videonovērošanu (vadlīnijas atrodamas interneta vietnē ).

Arī DVI savā rekomendācijā Personas datu aizsardzība darba vietās norāda, ka videonovērošanas ierīces var būt izvietotas darba vietās, lai nodrošinātu cilvēku dzīvības, veselības aizsardzību un īpašuma aizsardzību, lai identificētu kaitējumu vai zaudējumu nodarītājus. Videonovērošanas ierīču ieraksti nevar tikt izmantoti citiem mērķiem, piemēram, lai kontrolētu darba veikšanas kvalitāti vai kvantitāti (skatīt 14.lpp.).

DVI vērš uzmanību, ka videonovērošana ir jāveic,  ievērojot  samērīgumu. Ierīces nevar tikt uzstādītas, tikai atsaucoties uz vispārēju argumentu par iespējamiem apdraudējumiem personu dzīvībai, veselībai vai īpašuma aizsardzībai.

Ja  uzņēmums veic videonovērošanu noliktavā ievērojot iepriekš minētās un citas FPDAL un citu personas datu aizsardzību regulējošo normatīvo aktu prasības, tad DVI rīcībā nav informācijas par citiem juridiskiem ierobežojumiem videonovērošanas veikšanai uzņēmuma noliktavā.

DVI vērš uzmanību, ka par videonovērošanas veikšanu darbinieki ir jāinformē skaidrā, nepārprotamā un saprotamā veidā, izvietojot vietās, kur notiek videonovērošana, attiecīgas zīmes, kas ietver informāciju:

  • par videonovērošanas ierīces esamību;
  • pārziņa nosaukums vai vārds, uzvārds, adrese un paredzētais videonovērošanas mērķis un pamatojums.

Sniedzot informāciju par videonovērošanu, ir jānodrošina, lai personām būtu skaidrs, kurās vietās videonovērošana tieši tiek veikta, kā arī šīs norādes nevar atrasties tālu no videonovērošanas veikšanas vietas jeb filmētās teritorijas.

Papildus ir ieteicams katru darbinieku informēt individuāli (piemēram, darba līguma pielikumā, darba kārtības noteikumos), tai skaitā norādot, ka darbiniekam ir tiesības piekļūt saviem personas datiem videonovērošanas sistēmas ietvaros.