0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

NODOKĻILIKUMDOŠANAPlāno ieviest jaunu nodevu - uzņēmējiem, kas neefektīvi tērē elektrību

Plāno ieviest jaunu nodevu – uzņēmējiem, kas neefektīvi tērē elektrību

Ar mērķi atbalstīt energoefektivitātes iniciatīvas un finansēt valsts atbalsta programmu īstenošanu energoefektivitātes jomā Ekonomikas ministrija rosina veidot Valsts energoefektivitātes fondu (turpmāk – fonds). Plānots, ka fonda pārvaldītājs būs akciju sabiedrība “Attīstības finanšu institūcija Altum”. Kā viens no fonda finanšu avotiem paredzēti ieņēmumi no energoefektivitātes nodevas. Paredzēts, ka energoefektivitātes nodevu maksās tikai tie komersanti, kuru elektroenerģijas patēriņš ir lielāks par 500 MWh/gadā un kuri nav ieviesuši energopārvaldības sistēmu uzņēmumā efektīvai energoresursu izmantošanai. Energoefektivitātes nodevu plānots noteikt 7% apmērā no uzņēmuma iepriekšējā kalendāra mēnesī patērētās elektroenerģijas, kas aprēķināta piemērojot  Eurostat publicēto Latvijas vidējo elektroenerģijas cenu rūpniecībā par iepriekšējo gadu. Minētā nodeva neattieksies uz…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

elektribaAr mērķi atbalstīt energoefektivitātes iniciatīvas un finansēt valsts atbalsta programmu īstenošanu energoefektivitātes jomā Ekonomikas ministrija rosina veidot Valsts energoefektivitātes fondu (turpmāk – fonds). Plānots, ka fonda pārvaldītājs būs akciju sabiedrība “Attīstības finanšu institūcija Altum”. Kā viens no fonda finanšu avotiem paredzēti ieņēmumi no energoefektivitātes nodevas.

Paredzēts, ka energoefektivitātes nodevu maksās tikai tie komersanti, kuru elektroenerģijas patēriņš ir lielāks par 500 MWh/gadā un kuri nav ieviesuši energopārvaldības sistēmu uzņēmumā efektīvai energoresursu izmantošanai. Energoefektivitātes nodevu plānots noteikt 7% apmērā no uzņēmuma iepriekšējā kalendāra mēnesī patērētās elektroenerģijas, kas aprēķināta piemērojot  Eurostat publicēto Latvijas vidējo elektroenerģijas cenu rūpniecībā par iepriekšējo gadu.

Minētā nodeva neattieksies uz uzņēmumiem, kuri būs ieviesuši sertificētas energopārvaldības sistēmas vai sertificētas un papildinātas vides pārvaldības sistēmas, vai arī veikuši energoauditu, kas nodrošinās nepārtrauktu enerģijas patēriņa izvērtēšanas procesu, kā arī ziņos Ekonomikas ministrijai par ieviestajiem energoefektivitātes uzlabošanas pasākumiem.

Tādejādi komersanti tiks mudināti īstenot energoefektivitātes pasākumus uzņēmumā. Efektīvāka energoresursu izmantošana sniegs ilgtermiņa ieguvumus kā konkrētam uzņēmumam, tā arī sekmēs Latvijas tautsaimniecības konkurētspēju kopumā.

Lielajiem uzņēmumiem energoefektivitātes nodevu plānots sākt piemērot no 2017.gada 1.aprīļa. Savukārt mazajiem un vidējiem komersantiem, kuri ir uzskatāmi par lielajiem elektroenerģijas patērētājiem, energoefektivitātes nodevu plānots sākt piemērot no 2018.gada 1.maija.

Paredzēts, ka Ekonomikas ministrija īstenos energoefektivitātes nodevas administrēšanu - veiks nodevas aprēķinu un pieņems lēmumu par energoefektivitātes nodevas piemērošanu.

Sagatavoto noteikumu projektu "Noteikumi par valsts nodevu par energoefektivitātes veicināšanu un energopārvaldības sistēmas ieviešanas kontroles nodrošināšanu" šā gada 21.jūlijā Ekonomikas ministrija nodeva starpinstitūciju saskaņošanai. Pēc saskaņošanas ar visām ieinteresētajām pusēm, noteikumu projekts būs jāapstiprina Ministru kabineta sēdē.