0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

BIZNESSPrognozē, ka šogad liels brīvo biroju telpu īpatsvara kritums nav gaidāms

Prognozē, ka šogad liels brīvo biroju telpu īpatsvara kritums nav gaidāms

Saskaņā ar CBRE jaunāko Rīgas biroju tirgus pārskatu par šī gada 2.ceturksni, biroju tirgus turpināja būt aktīvs pieprasījuma ziņā, lai gan jaunu biroja ēku būvniecības uzsākšana ir aizkavējusies vai ir atlikta. 2016.gada otrajā ceturksnī netika uzsākta biroju būvniecība, bet gan turpinājās jau iesākto projektu pabeigšana. Šāds attīstītāju lēmums bieži vien ir pamatots uz priekšlīgumu neesamību, jo kompānijas ir piesardzīgas uz ilgtermiņa saistībām jaunajos projektos, kuru prasītā nomas maksa ir - sākot no 12 eiro uz vienu iznomājamo kvadrātmetru mēnesī, neieskaitot apsaimniekošanas izmaksas, komunālos maksājumus un PVN.Brīvo telpu īpatsvars šī gada pirmajā pusgadā ir samazinājies, sasniedzot 4.1% no visiem modernajiem A…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

birojsSaskaņā ar CBRE jaunāko Rīgas biroju tirgus pārskatu par šī gada 2.ceturksni, biroju tirgus turpināja būt aktīvs pieprasījuma ziņā, lai gan jaunu biroja ēku būvniecības uzsākšana ir aizkavējusies vai ir atlikta. 2016.gada otrajā ceturksnī netika uzsākta biroju būvniecība, bet gan turpinājās jau iesākto projektu pabeigšana. Šāds attīstītāju lēmums bieži vien ir pamatots uz priekšlīgumu neesamību, jo kompānijas ir piesardzīgas uz ilgtermiņa saistībām jaunajos projektos, kuru prasītā nomas maksa ir - sākot no 12 eiro uz vienu iznomājamo kvadrātmetru mēnesī, neieskaitot apsaimniekošanas izmaksas, komunālos maksājumus un PVN.

Brīvo telpu īpatsvars šī gada pirmajā pusgadā ir samazinājies, sasniedzot 4.1% no visiem modernajiem A un B klases birojiem Rīgā; dažos biroju centros ir palielinājusies vakance, galvenokārt tāpēc, ka kompānijas ir pārcēlušās uz citu biroju. CBRE uzskata, ka šogad liels brīvo telpu īpatsvara kritums nav gaidāms, lai gan tas turpinās samazināties. Izmaiņas plānojas 2017.gadā, kad jaunās biroju ēkas tiks nodotas ekspluatācijā (Place 11, Z-Towers).

Rīgas moderno biroju tirgus galvenokārt sastāv no ēkām, kas uzbūvētas pirms krīzes perioda, un tuvojas brīdis, kad daudzām no tām ir jāveic renovācija. 2016.gada sākumā CBRE izņēma no modernā Rīgas biroju fonda vairākas ēkas, kurām pašlaik tiek saskaņoti biroju renovācijas projekti. Šī tendence turpināsies, kad nomnieki pamazām nomainīs savas esošās biroja telpas un pārcelsies uz jaunākiem, modernākiem birojiem, kas piedāvās augstākas kvalitātes tehniskos risinājumus, energoefektivitāti un modernāku iekšējo apdari.

Šī gada pirmajā pusgadā ekspluatācijā tika nodotas divas ēkas: Air Baltic Corporation galvenais birojs un Tēraudlietuves biroju 1.kārta, kas atrodas Mūkusalas Biznesa Centra teritorijā, kopā pievienojot nedaudz vairāk par 6,000 kvadrātmetriem iznomājamās biroju platības. Šogad ir plānots pabeigt arī Tēraudlietuves biroju 2.kārtu.

Nomas maksas šī gada pirmajā pusgadā nav mainījušās, prasītās nomas maksas A klases birojiem ir sākot no 14-17 eiro/kv m/mēn. (neieskaitot papildus maksājumus un nodokļus), B klases biroji tiek iznomāti, sākot no 7 līdz 13.5 eiro/kv m/mēn. Ir novērots neliels nomas maksas samazinājums vai labāks piedāvājums telpām, kurās ir izveidojusies ilgtermiņa vakance.

CBRE paredz pozitīvas tendences Rīgas biroju tirgū: pieprasījums ir aktīvs un, turpinoties ekonomikas izaugsmei, kompānijas pieņems lēmumus arī par labu priekšlīgumu noslēgšanai.

Fakti par 2016.gada 2.ceturksni

Modernais biroju tirgus: 959,000 kv m, šī gada 2.ceturksnī reģistrēts 0.3% pieaugums

Brīvo telpu īpatsvars: 4.1% (samazinājums par 0.3 procentu punktiem, salīdzinot ar 2016.gada janvāri)

Noslēgti jauni līgumi par biroju telpām (neieskaitot pārjaunojumus vai līguma termiņa pagarinājumus): 6,900 kv m