0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESVai jāmaksā nodokļi par naudu, kas paliek pēc MUN maksātāja likvidācijas?

Vai jāmaksā nodokļi par naudu, kas paliek pēc MUN maksātāja likvidācijas?

Jautājums: Ja pašnodarbināta persona - MUN maksātājs - likvidējas un paliek neiztērēta nauda norēķinu kontā, kas notiek ar naudu? Vai var to tērēt personīgajam vajadzībām? Vai tā vairs neapliekas ar nodokļiem? Vai ir kādi ierobežojumi?   Atbildi sagatavoja Inguna Leibus, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Finanšu un grāmatvedības institūta profesore   Mikrouzņēmumu nodokli pašnodarbinātie maksā 9% par ieņēmumiem no saimnieciskās darbības un, ja pašnodarbinātā personīgajām vajadzībām iztērētie līdzekļi nepārsniedz 720 eiro mēnesī, tad papildus nodoklis nav jāaprēķina. Savukārt, ja savām vajadzībām kalendārajā mēnesī iztērēta lielāka summa, tad par pārsniegumu jāmaksā papildus MUN 20% apmērā (Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 6. panta 4. daļa). Piemēram, ja pašnodarbinātais savām…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

2 KOMENTĀRI

Pierakstīties
Paziņot par
2 Komentāri
jaunākie
vecāki populārakie
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Jānis Salaks
ja***@gramesal.lv
7 gadi atpakaļ

Varbūt autore var padalīties ar likuma punktu, kurā teikts, ka “Pārtraucot saimniecisko darbību jeb likvidējot to, visa bankas kontā un kasē atlikusī naudas summa ir uzskatāma par personīgo patēriņu tai mēnesī, kad darbība pārtraukta”?

***
***
7 gadi atpakaļ

Man arī interesē atbilde uz iepriekšējo komentāru.

naudaJautājums: Ja pašnodarbināta persona - MUN maksātājs - likvidējas un paliek neiztērēta nauda norēķinu kontā, kas notiek ar naudu? Vai var to tērēt personīgajam vajadzībām? Vai tā vairs neapliekas ar nodokļiem? Vai ir kādi ierobežojumi?   Inguna Leibus 250Atbildi sagatavoja Inguna Leibus, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Finanšu un grāmatvedības institūta profesore  

Mikrouzņēmumu nodokli pašnodarbinātie maksā 9% par ieņēmumiem no saimnieciskās darbības un, ja pašnodarbinātā personīgajām vajadzībām iztērētie līdzekļi nepārsniedz 720 eiro mēnesī, tad papildus nodoklis nav jāaprēķina. Savukārt, ja savām vajadzībām kalendārajā mēnesī iztērēta lielāka summa, tad par pārsniegumu jāmaksā papildus MUN 20% apmērā (Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 6. panta 4. daļa).

Piemēram, ja pašnodarbinātais savām vajadzībām iztērējis 800 eiro, tad papildus nodoklis ir 16 eiro ((800-720)x20%).

Pārtraucot saimniecisko darbību jeb likvidējot to, visa bankas kontā un kasē atlikusī naudas summa (atbilstoši mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnālam) ir uzskatāma par personīgo patēriņu tai mēnesī, kad darbība pārtraukta. Ja naudas atlikums kontā un kasē kopā ir lielāks par 720 eiro, tad, aizpildot pēdējo MUN deklarāciju, ir jāparēķina papildus MUN.

Piemēram, saimnieciskā darbība pārtraukta ar 1.septembri, ieņēmumu no saimnieciskās darbības 3. ceturksnī, t.i., jūlijā, augustā un septembrī nav, personīgām vajadzībām izņemti jūlijā 720 eiro un augustā 720 eiro, septembrī nekas netiek izņemts, bet atlikums bankas kontā ir 700 eiro un skaidras naudas atlikums 200 eiro, tātad kopā 900 eiro. Šajā situācijā 3. ceturkšņa MUN deklarācijā jāaprēķina MUN 36 eiro ((900-720)x20%).

Ja saimnieciskā darbība būtu pārtraukta jau augustā, tad 3. ceturkšņa MUN deklarācijā jāaprēķina MUN 180 eiro (900x20%), jo augustā jau tika izņemti 720 eiro personīgajām vajadzībām.

Atgādinām, ka vēl ir iegādājama atjaunotā un papildinātā I.Leibus grāmata par pašnodarbināto grāmatvedību.

Grāmatu var iegādāties šeit.