0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

PERSONĀLSIesaka uzņēmuma efektivizācijā motivēt un iesaistīt visu līmeņu darbiniekus

Iesaka uzņēmuma efektivizācijā motivēt un iesaistīt visu līmeņu darbiniekus

Vismaz katrs otrais Latvijas uzņēmējs ir mēģinājis paaugstināt sava uzņēmuma efektivitāti, taču dažiem tas neizdodas, jo tiek pieļautas divas būtiskas kļūdas, konstatēts pēc Lean.lv pasūtījuma veiktajā pētījumā Kopumā Latvijas uzņēmēji atzīst, ka uzņēmuma efektivitātes paaugstināšanas procesā ir svarīgi optimizēt neefektīvus procesus un paaugstināt darbinieku motivāciju, un ir gatavi veltīt šim nolūkam savus finansiālos resursus. Diemžēl rezultāti ne vienmēr ir iepriecinoši :  11 % aptaujāto samazina darbinieku algas un 22 % izslēdz zemākā līmeņa darbiniekus no lēmumu pieņemšanas procesiem. Lean.lv vadītājs Vids Petraitis (Vidas Petraitis) norāda, ka uzņēmuma efektivitāte ir atkarīga no tā procesiem un cilvēkiem, tātad ir svarīgi ieguldīt naudas…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

Vismaz katrs otrais Latvijas uzņēmējs ir mēģinājis paaugstināt sava uzņēmuma efektivitāti, taču dažiem tas neizdodas, jo tiek pieļautas divas būtiskas kļūdas, konstatēts pēc Lean.lv pasūtījuma veiktajā pētījumā

Kopumā Latvijas uzņēmēji atzīst, ka uzņēmuma efektivitātes paaugstināšanas procesā ir svarīgi optimizēt neefektīvus procesus un paaugstināt darbinieku motivāciju, un ir gatavi veltīt šim nolūkam savus finansiālos resursus. Diemžēl rezultāti ne vienmēr ir iepriecinoši :  11 % aptaujāto samazina darbinieku algas un 22 % izslēdz zemākā līmeņa darbiniekus no lēmumu pieņemšanas procesiem.

Lean.lv vadītājs Vids Petraitis (Vidas Petraitis) norāda, ka uzņēmuma efektivitāte ir atkarīga no tā procesiem un cilvēkiem, tātad ir svarīgi ieguldīt naudas resursus darbinieku motivēšanā: "Ideju apmaiņa darbinieku un uzņēmuma vadības starpā ir ļoti spēcīgs nepārtrauktās attīstības rīks. Katrs darbinieks vislabāk pārzina savas ikdienas darbības un darba procesus, tāpēc viņš labāk par citiem spēj sniegt precīzus un vērtīgus ieteikumus, kā uzlabot darba procesu. Darbinieku idejas var izmantot, lai uzlabotu darba drošību, paaugstinātu preces vai pakalpojuma kvalitāti un veicinātu kāda procesa efektivitāti. Darbinieki redz pašreizējo situāciju no unikāla skatpunkta, ko augstākā vadība dažkārt nespēj izprast un saskatīt. Visu darbinieku iesaistīšana lēmumu pieņemšanas procesā ir vērtīga arī organizācijas kultūrai: ja darbinieks jūt, ka viņa viedoklim ir nozīme, un redz, ka viņa idejas īsteno darba procesos, paaugstinās darbinieka motivācija, lojalitāte uzņēmumam un atbalsts augstākās vadības lēmumiem. Efektivitātes paaugstināšanas paraugprakse paredz, ka realizētām darbinieku idejām ir jābūt atalgotām ar lielāku algu, dāvanu kartēm vai citiem motivējošajiem rīkiem."

Lean eksperts uzskata, ka atalgojuma samazināšana nav piemērots rīks efektivitātes paaugstināšanai. "Pirmkārt, atalgojuma samazināšana attiecīgi samazina darbinieka motivāciju strādāt, taču, ja uzņēmums vēlas strādāt efektīvi, motivācija ir jāuztur augstā līmenī. Otrkārt, vienmēr var atrast citus veidus, kā ietaupīt naudu, piemēram, optimizējot neefektīvus procesus, kas prasa ļoti daudz naudas un darba laika, vai iemācoties efektīvāk risināt ikdienas problēmas,” piebilst V. Petraitis.

Eksperts pievērš uzmanību, ka bieži vien kļūdas efektivitātes paaugstināšanā izraisa tas, ka uzņēmums nevis rūpīgi seko izvēlētajai efektivitātes paaugstināšanas sistēmai no A līdz Z, bet izrauj idejas no kopējā konteksta un izmanto tās atsevišķi vai daļēji. Šādi efektivitāte var tikai kristies.

Pētījums atklāja, ka iepriekšminētās kļūdas visbiežāk pieļauj uzņēmumi, kuros strādā no 10 līdz 50 darbinieku. Pētījums tika veikts 2017. gada maijā. Tas aptvēra 312 uzņēmējus, no kuriem 27 % ir maza uzņēmuma īpašnieki.

Lean.lv ir 13 ekspertu grupa, kas jau vairāk nekā desmit gadus palīdz daudzām komerciālām organizācijām visā Baltijā palielināt uzņēmuma procesu efektivitāti.