0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

PERSONĀLSSOCIĀLĀ AIZSARDZĪBANo 2018. gada par 3,20 eiro pieaugs garantētais minimālais ienākuma līmenis

No 2018. gada par 3,20 eiro pieaugs garantētais minimālais ienākuma līmenis

Valdības sēdē 12. decembrī izskatīti un akceptēts noteikumu projekts "Grozījums Ministru kabineta 2012.gada 18.decembra noteikumos Nr.913 "Noteikumi par garantēto minimālo ienākumu līmeni"", kas paredz, ka no 2018. gada par 3,20 eiro pieaugs garantētais minimālais ienākuma (turpmāk – GMI) līmenis un attiecīgi no patlaban esošā 49,80 eiro personai mēnesī, tiks palielināts līdz 53 eiro. Ņemot vērā, ka GMI pabalsta mērķis galvenokārt ir nodrošināt vajadzību pēc pārtikas, tad tika ņemts vērā inflācijas pieaugums pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem. GMI līmenis tiek izmantots GMI pabalsta apmēra aprēķināšanai katrai ģimenei (personai) atbilstoši Ministru kabineta 2009.gada 17.jūnija noteikumos Nr.550 „Kārtība, kādā aprēķināms, piešķirams, izmaksājams pabalsts garantētā…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

Valdības sēdē 12. decembrī izskatīti un akceptēts noteikumu projekts "Grozījums Ministru kabineta 2012.gada 18.decembra noteikumos Nr.913 "Noteikumi par garantēto minimālo ienākumu līmeni"", kas paredz, ka no 2018. gada par 3,20 eiro pieaugs garantētais minimālais ienākuma (turpmāk – GMI) līmenis un attiecīgi no patlaban esošā 49,80 eiro personai mēnesī, tiks palielināts līdz 53 eiro. Ņemot vērā, ka GMI pabalsta mērķis galvenokārt ir nodrošināt vajadzību pēc pārtikas, tad tika ņemts vērā inflācijas pieaugums pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem.

GMI līmenis tiek izmantots GMI pabalsta apmēra aprēķināšanai katrai ģimenei (personai) atbilstoši Ministru kabineta 2009.gada 17.jūnija noteikumos Nr.550 „Kārtība, kādā aprēķināms, piešķirams, izmaksājams pabalsts garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai un slēdzama vienošanās par līdzdarbību”. GMI pabalstu piešķir par laikaposmu, kurā ģimenei (personai) noteikts trūcīgas ģimenes (personas) statuss.

Kā norāda Labklājības ministrija, pašvaldības dome ir tiesīga noteikt citu GMI līmeni dažādām iedzīvotāju grupām. Nākamgad pašvaldību sociālajiem dienestiem tiks nodrošināta pieeja Kontu reģistra informācijai, kas ļaus precīzāk novērtēt pabalsta pieprasītāju patiesos ienākumus un materiālo stāvokli, kas savukārt palīdzēs novērst pabalsta izmaksu no pašvaldību budžeta līdzekļiem ģimenēm (personām), kuras nav tiesīgas to saņemt.

Tāpat tiek virzīti priekšlikumi grozījumiem likumā, palielinot darbspējīgo klientu, kuri saņem sociālo palīdzību vismaz trīs mēnešus pēdējo divpadsmit mēnešu periodā, iesaisti darba un sociālo prasmju saglabāšanas, atjaunošanas un apgūšanas pasākumos no divpadsmit stundām nedēļā līdz piecpadsmit stundām nedēļā.

Jāatgādina, ka no 2017.gada 9.februāra, novērtējot ģimenes atbilstību trūcīgā statusam un aprēķinot GMI pabalsta apmēru, ienākumos netiek ņemts vērā ģimenes valsts pabalsts.