0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

PERSONĀLSVeidos konceptuāli jaunu pedagogu izglītības sistēmu

Veidos konceptuāli jaunu pedagogu izglītības sistēmu

Valdībā 9. janvārī apstiprināti Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iesniegtie priekšlikumi konceptuāli jaunas pedagogu izglītības sistēmas veidošanai Latvijā. To paredz Informatīvais ziņojums "Priekšlikumi konceptuāli jaunas kompetencēs balstītas izglītības prasībām atbilstošas skolotāju izglītības nodrošināšanai Latvijā" Jaunā sistēma balstīta sabiedrībai svarīgās vērtībās un atbilst jaunajam mācību saturam. Tā integrēs pedagogu izglītību ar pētniecību, padarīs to elastīgāku, spējīgu ātri reaģēt un skolotāju pielāgoties darba tirgus prasībām un tehnoloģiju attīstībai. Priekšlikumi paredz pedagoģijas studiju programmu struktūras un satura jaunveidi atbilstoši mūsdienīgas kompetenču izglītības prasībām visos augstākās izglītības līmeņos. Tajā skaitā tiks veidotas studiju programmas pedagoga profesionālās kvalifikācijas iegūšanai pēc iepriekš iegūtas augstākās izglītības, kā…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

Valdībā 9. janvārī apstiprināti Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iesniegtie priekšlikumi konceptuāli jaunas pedagogu izglītības sistēmas veidošanai Latvijā. To paredz Informatīvais ziņojums "Priekšlikumi konceptuāli jaunas kompetencēs balstītas izglītības prasībām atbilstošas skolotāju izglītības nodrošināšanai Latvijā"

Jaunā sistēma balstīta sabiedrībai svarīgās vērtībās un atbilst jaunajam mācību saturam. Tā integrēs pedagogu izglītību ar pētniecību, padarīs to elastīgāku, spējīgu ātri reaģēt un skolotāju pielāgoties darba tirgus prasībām un tehnoloģiju attīstībai.

Priekšlikumi paredz pedagoģijas studiju programmu struktūras un satura jaunveidi atbilstoši mūsdienīgas kompetenču izglītības prasībām visos augstākās izglītības līmeņos. Tajā skaitā tiks veidotas studiju programmas pedagoga profesionālās kvalifikācijas iegūšanai pēc iepriekš iegūtas augstākās izglītības, kā arī atbilstošas tālākizglītības un profesionālās pilnveides iespēju nodrošināšanai.

Lai nodrošinātu studiju programmu jaunveidi un pedagogu sagatavošanas, akadēmiskā personāla un pārvaldības attīstību, IZM ir paredzējusi investīcijas vairāku ES struktūrfondu aktivitāšu ietvaros - "Samazināt studiju programmu fragmentāciju un stiprināt resursu koplietošanu", "Stiprināt augstākās izglītības iestāžu akadēmisko personālu stratēģiskās specializācijas jomās" un "Nodrošināt labāku pārvaldību augstākās izglītības iestādēs".

Ar darba grupas kopīgi izveidoto redzējumu par mūsdienu skolotāja lomu, vērtībām un kompetencēm var iepazīties vietnē superskolotajs.lv. IZM aicina arī ikvienu Latvijas iedzīvotāju piedalīties aptaujā un izteikt savu viedokli par to, kādam jābūt mūsdienu skolotājam.

2018. gada 23. februārī augstskolas prezentēs plānotos pasākumus pedagogu izglītības jaunveidei konferencē "Augstskolu plānotie pasākumi pedagogu izglītības modernizācijai un sagatavošanai konceptuāli jaunā kvalitātē Latvijas ilgtspējīgai attīstībai", ko organizē IZM kopā ar Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisiju.

Vienlaikus 9. janvāra valdības sēdē skatīts  rīkojuma projekts "Par pedagogu darba samaksas pieauguma grafiku laika periodam no 2018.gada 1.septembra līdz 2022.gada 31.decembrim" . Grafiks paredz pakāpeniski palielināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes vispārējā izglītībā, pirmsskolā, profesionālajā izglītībā, interešu izglītībā, kā arī augstskolās un koledžās. Grafika īstenošanai nepieciešamais valsts finansējums būs jārod, efektīvi un racionāli izlietojot esošo valsts finansējumu. Savukārt papildu finansējuma pieprasījums turpmāk skatāms kopā ar visu ministriju jaunajām politikas iniciatīvām. Plānots, ka līdz 2022.gada 1.septembrim pedagogu zemākā mēneša darba algas likme indikatīvi varētu pieaugt līdz 900 eiro.