0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

BIZNESSFINANSESLatvijas banka atskatās uz 2017. gada rezultātiem

Latvijas banka atskatās uz 2017. gada rezultātiem

Latvijas Bankas padome apstiprinājusi Latvijas Bankas 2017. gada pārskatu, kas papildus finanšu pārskatiem un pozitīvam neatkarīgu revidentu ziņojumam sniedz pārskatu par Latvijas un eiro zonas ekonomisko vidi un tautsaimniecības attīstību, kā arī informāciju par nacionālās centrālās bankas darbību un tās atbildības jomās paveikto – līdzdalību Eirosistēmas monetārās politikas veidošanā un īstenošanā, ekonomisko analīzi un izpēti, ārējo rezervju un citu finanšu ieguldījumu pārvaldīšanu, skaidrās naudas aprites nodrošināšanu, starpbanku maksājumu sistēmu infrastruktūras uzturēšanu, statistiskās informācijas sagatavošanu un publicēšanu, Kredītu reģistra uzturēšanu u.c. Latvijas Bankas 2017. gada pārskats pieejams interneta vietnē www.bank.lv, turpat pieejami arī atsevišķi publiskoti Latvijas Bankas 2017. gada finanšu pārskati ar neatkarīgu revidentu…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

Latvijas Bankas padome apstiprinājusi Latvijas Bankas 2017. gada pārskatu, kas papildus finanšu pārskatiem un pozitīvam neatkarīgu revidentu ziņojumam sniedz pārskatu par Latvijas un eiro zonas ekonomisko vidi un tautsaimniecības attīstību, kā arī informāciju par nacionālās centrālās bankas darbību un tās atbildības jomās paveikto – līdzdalību Eirosistēmas monetārās politikas veidošanā un īstenošanā, ekonomisko analīzi un izpēti, ārējo rezervju un citu finanšu ieguldījumu pārvaldīšanu, skaidrās naudas aprites nodrošināšanu, starpbanku maksājumu sistēmu infrastruktūras uzturēšanu, statistiskās informācijas sagatavošanu un publicēšanu, Kredītu reģistra uzturēšanu u.c.

Latvijas Bankas 2017. gada pārskats pieejams interneta vietnē www.bank.lv, turpat pieejami arī atsevišķi publiskoti Latvijas Bankas 2017. gada finanšu pārskati ar neatkarīgu revidentu ziņojumu.

Pārskatā norādīts, ka pasaules ekonomiskā izaugsme 2017. gadā kļuva straujāka, turklāt tās tempa kāpums bija vērojams lielākajā daļā pasaules tautsaimniecību. Izaugsmi veicināja finanšu līdzekļu pieejamība, ko nodrošināja stimulējoša centrālo banku monetārā politika, kā arī pasaules tirdzniecības atveseļošanās.

Īpaši labvēlīgs 2017. gads bija eiro zonai un Latvijai. Eiro zonas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums sasniedza 2.5% – spēcīgāko kāpumu pēdējo 10 gadu laikā.

Latvijas IKP palielinājās par 5.0%  - tas ir straujākais kāpuma temps pēdējos sešos gados.

Nozīmīgs atbalsts izaugsmei bija Eirosistēmas īstenotā atbalstošā monetārā politika. Pārliecība, ka inflācija vidējā termiņā tuvojas mērķa līmenim – cenu kāpumam, kas ir zemāks par 2%, bet tuvu tam, – pieaugusi, bet nenoteiktība saglabājas. Vienlaikus būtiski uzsvērt, ka straujākas izaugsmes un zemu procentu likmju laikā īstenojama ekonomiskā politika, kas vērsta uz tautsaimniecības potenciāla palielināšanu, lai spētu nodrošināt tās sabalansētu izaugsmi ilgtermiņā. Šajā laikā ir būtiski veidot rezerves un uzkrājumus, īpaši ņemot vērā, ka zemo procentu likmju periods reiz beigsies.

Latvijas Bankai 2017. gads bija lielu projektu īstenošanas gads. Latvija kā pirmā eiro zonā ieviesa zibmaksājumus – starpbanku maksājumus, kuru izpilde notiek dažu sekunžu laikā 24/7/365 režīmā.

Latvija ir pievienojusies Eirosistēmas izveidotajai TARGET2 vērtspapīriem platformai. Tā ļauj integrētā tehniskajā vidē nodrošināt saskaņotus un standartizētus vērtspapīru un naudas norēķinu pakalpojumus Eiropas centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem un to klientiem saskaņā ar piegādes pret samaksu principu. Latvijas Banka sniedza būtisku atbalstu, lai tieši Latvijā darbu veiksmīgi uzsāktu Baltijas centrālais vērtspapīru depozitārijs Nasdaq CSD SE, kas apvieno visu triju Baltijas valstu vērtspapīru tirgus un novērtēts kā pilnībā atbilstošs Eirosistēmas monetārās politikas darījumu veikšanai.

Nozīmīgs darbs paveikts skaidrās naudas apstrādes jomā. Latvijas Bankā sācis darboties Baltijas reģionālais skaidrās naudas apstrādes centrs, kurā 2017. gadā apstrādāts aptuveni 140 milj. banknošu un 40 milj. monētu.

Viena no nozīmīgām iniciatīvām 2017. gadā bija Latvijas Bankas līdzdalība valsts fondēto pensiju shēmas pilnveides priekšlikumu izstrādē. Ar pensiju fondu tiesiskā regulējuma pārmaiņām tiek salāgotas pārvaldītāju un ieguldītāju intereses, ar mazākām pensiju fondu pārvaldīšanas komisijas maksām gadā ietaupot vismaz 20 milj. eiro jeb aptuveni 16 eiro katram esošajam pensiju sistēmas 2. līmeņa dalībniekam.

Latvijas Bankas 2017. gada peļņa bija 23.9 milj. eiro. Saskaņā ar likumu "Par Latvijas Banku" 65% jeb 15.5 milj. eiro no Latvijas Bankas 2017. gada peļņas ieskaitīti valsts ieņēmumos un pārējā peļņas daļa – Latvijas Bankas rezerves kapitālā. Latvijas Bankas kopējā peļņa pēdējos 5 gados sasniegusi 161.5 milj. eiro, t.sk. ieskaitījumi valsts ieņēmumos – 104.9 milj. eiro.