0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESNODOKĻIVai mikrouzņēmums drīkst izmaksāt algu, ja nav apgrozījuma?

Vai mikrouzņēmums drīkst izmaksāt algu, ja nav apgrozījuma?

Valsts ieņēmumu dienests (VID) sniedzis atbildes uz jautājumiem saistībā ar mikrouzņēmumu nodokli (MUN) maksājošiem uzņēmumiem, kas varētu būt īpaši aktuāli šogad. Vai komersants zaudē MUN maksātāja statusu, ja apgrozījums gada vidū pārsniedz 40 000 eiro? Ja kalendāra gada vidū komersanta apgrozījums pārsniedz 40 000 eiro  un kļūst vai tam jākļūst par reģistrētu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju, mikrouzņēmums maksā MUN līdz gada beigām. Šādā gadījumā komersants zaudē MUN maksātāja statusu ar nākamā gada 1.janvāri un atkārtoti var kļūt par mikrouzņēmumu, vienu gadu maksājot nodokļus vispārējā kārtībā. Jāpiebilst, ka MUN maksātāja statusā jau reģistrētās SIA no 2022. gada vairs nevarēs būt…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

Valsts ieņēmumu dienests (VID) sniedzis atbildes uz jautājumiem saistībā ar mikrouzņēmumu nodokli (MUN) maksājošiem uzņēmumiem, kas varētu būt īpaši aktuāli šogad.

Vai komersants zaudē MUN maksātāja statusu, ja apgrozījums gada vidū pārsniedz 40 000 eiro?

Ja kalendāra gada vidū komersanta apgrozījums pārsniedz 40 000 eiro  un kļūst vai tam jākļūst par reģistrētu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju, mikrouzņēmums maksā MUN līdz gada beigām. Šādā gadījumā komersants zaudē MUN maksātāja statusu ar nākamā gada 1.janvāri un atkārtoti var kļūt par mikrouzņēmumu, vienu gadu maksājot nodokļus vispārējā kārtībā.

Jāpiebilst, ka MUN maksātāja statusā jau reģistrētās SIA no 2022. gada vairs nevarēs būt MUN maksātājs, bet šogad jaundibinātas SIA kā MUN maksātājus vairs nereģistrē.

Kā mikrouzņēmumam (SIA) pareizi aprēķināt atlīdzību valdes loceklim, kas nav mikrouzņēmuma īpašnieks?

Mikrouzņēmuma (SIA) valdes loceklis, kas nav SIA dalībnieks, var būt tikai tāda persona, ar kuru noslēgts darba līgums, tādējādi šai personai aprēķina darba algu atbilstoši Darba likumam un visi aprēķinātie darba ienākumi ir mikrouzņēmuma darbinieka ienākums. Darbu šādā statusā drīkst turpināt līdz 2021.gada 30.jūnijam.

Savukārt ar 2021. gada 1. jūliju ienākumus, ko gūs jau reģistrētā MUN maksātāja darbinieks (izņemot mikrouzņēmuma īpašnieku), kurš pieņemts darbā līdz 2020. gada 31. decembrim, apliek ar darbaspēka nodokļiem vispārējā kārtībā – proti, darbinieku ienākumiem piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) pilnā apmērā.

Vai mikrouzņēmums, kam no iepriekšējiem periodiem ir peļņa, drīkst izmaksāt darba algu, kaut gan mikrouzņēmumam nav apgrozījuma par šo laika periodu?

Mikrouzņēmums drīkst izmaksāt mikrouzņēmuma darbiniekiem algu arī tad, ja mikrouzņēmumam attiecīgajā ceturksnī nav gūti ieņēmumi.

Ja MUN maksātājam taksācijas periodā nav apgrozījuma, tas zaudē MUN maksātāja statusu pēctaksācijas periodā. Šo nosacījumu nepiemēro, ja MUN maksātājs ir reģistrēts kā MUN maksātājs pēc taksācijas perioda pirmā ceturkšņa.

Ja mikrouzņēmums ir reģistrēts kā MUN maksātājs, sākot ar pirmstaksācijas perioda otro ceturksni, un tam nav apgrozījuma pirmstaksācijas periodā un taksācijas periodā, ar pēctaksācijas periodu tas zaudē MUN maksātāja statusu.

Kas ir mikrouzņēmuma, kurš reģistrēts 2021. gadā, īpašnieka ienākums – individuālajam komersantam, saimnieciskās darbības veicējam, zemnieka vai zvejnieka saimniecībai?

Mikrouzņēmuma īpašnieka ienākums ir ieņēmumi no mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības.