0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESVai dzēstā PVN pārmaksas summa uzskatāma par saistītu ar saimniecisko darbību izdevumiem?

Vai dzēstā PVN pārmaksas summa uzskatāma par saistītu ar saimniecisko darbību izdevumiem?

Jautājums. Latvijas rezidentam, reģistrētam kā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātājam Valsts ieņēmumu dienests (VID) dzēsa pārmaksāto PVN summu. Grāmatvedības uzskaitē augstāk minētā summa atspoguļota 2012.gada citu izdevumu sastāvā. Vai dzēstā summa uzskatāma par saistītu ar saimniecisko darbību izdevumiem?   Valsts ieņēmumu dienests sniedz atbildi uzziņā, ko publicējam saīsināti. Likuma “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” 1.panta devītajā daļā noteikts, ka saimnieciskā darbība ir darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību, pakalpojumu sniegšanu un cita veida darbību par atlīdzību. Atbilstoši likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” (redakcijā, kas bija spēkā līdz 2012.gada 31.decembrim) 2.panta otrajai daļai saimnieciskās darbības ietvaros iekšzemē veiktie ar…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Jautājums. Latvijas rezidentam, reģistrētam kā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātājam Valsts ieņēmumu dienests (VID) dzēsa pārmaksāto PVN summu. Grāmatvedības uzskaitē augstāk minētā summa atspoguļota 2012.gada citu izdevumu sastāvā. Vai dzēstā summa uzskatāma par saistītu ar saimniecisko darbību izdevumiem?   Valsts ieņēmumu dienests sniedz atbildi uzziņā, ko publicējam saīsināti. Likuma “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” 1.panta devītajā daļā noteikts, ka saimnieciskā darbība ir darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību, pakalpojumu sniegšanu un cita veida darbību par atlīdzību. Atbilstoši likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” (redakcijā, kas bija spēkā līdz 2012.gada 31.decembrim) 2.panta otrajai daļai saimnieciskās darbības ietvaros iekšzemē veiktie ar pievienotās vērtības nodokli (turpmāk — nodoklis) apliekamie darījumi (turpmāk — apliekamie darījumi) ir:
  • 1) preču piegāde par atlīdzību, arī pašpatēriņš;
  • 2) pakalpojumu sniegšana par atlīdzību, arī pašpatēriņš.
Saskaņā ar likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” (redakcijā, kas bija spēkā līdz 2012.gada 31.decembrim) 12.panta 12.2daļu pārmaksātā nodokļa summa ir maksāšanai valsts budžetā aprēķinātās nodokļa summas un atskaitāmā priekšnodokļa starpība. Likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” (redakcijā, kas bija spēkā līdz 2012.gada 31.decembrim) 1.panta 9.punkta ”a” apakšpunktā ir noteikts, ka priekšnodoklis ir pievienotās vērtības nodokļa summa, kas norādīta apliekamajai personai izrakstītajā pievienotās vērtības nodokļa rēķinā par iegādātajām precēm vai saņemtajiem pakalpojumiem tās saimnieciskās darbības nodrošināšanai. Tādējādi atbilstoši likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 12.panta 12.2daļā (redakcijā, kas bija spēkā līdz 2012.gada 31.decembrim) noteiktajam nodokļa pārmaksa izveidojas kā starpība starp Iesniedzēja par apliekamajiem darījumiem maksāšanai budžetā aprēķinātajām nodokļa summām un atskaitāmajām nodokļa summām, kas norādītas Iesniedzējam izrakstītajos rēķinos par iegādātajām precēm un pakalpojumiem tā saimnieciskās darbības nodrošināšanai. Līdz ar to saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 25.1panta 1.punktu dzēstā pārmaksātā nodokļa summa, kas atbilstoši likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 12.panta 12.2daļai (redakcijā, kas bija spēkā līdz 2012.gada 31.decembrim) izveidojusies Iesniedzēja saimnieciskās darbības ietvaros, pēc ekonomiskās būtības ir uzskatāma par izdevumiem, kas ir saistīti ar Iesniedzēja saimniecisko darbību. Ņemot vērā iepriekš minēto Iesniedzējam ir tiesības iesniegumā norādīto dzēsto nodokļa summu norakstīt 2012.gada saimnieciskās darbības izmaksās, nepalielinot ar uzņēmumu ienākuma nodokli apliekamo ienākumu.