0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESVai uzņēmums var patapināt arī citam SIA piederošu automašīnu?

Vai uzņēmums var patapināt arī citam SIA piederošu automašīnu?

Jautājums. Vai uzņēmums var patapināt arī citam SIA piederošu automašīnu? Kā pareizāk noformēt, ja patapināšana notiek uz noteiktām nedēļas dienām un noteiktu laiku (piemēram, katru pirmdienu un trešdienu no plkst.  8 līdz  17). Ja ir šāds līgums, bet nav navigācija , vai šādā gadījumā var nemaksāt auto nodokli? Uz jautājumu atbild Ņina Vasiļevska, ekonomikas zinātņu maģistre, jurista palīgs, SIA “DATE V” valdes locekle, Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijas biedre. 1) Patapinājumā automašīnu varat ņemt , tikai   SIA,   kas ir  automašīnas  īpašniece,   nav izdevīgi patapināt, jo tas nozīmē,  ka  iznomātājs  savu pamatlīdzekli neizmantos saimnieciskajā darbībā (jo netiek gūta atlīdzība), attiecīgi iznomātājs  nevarēs…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

1 komentārs

Pierakstīties
Paziņot par
1 Komentārs
jaunākie
vecāki populārakie
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
***
***
11 gadi atpakaļ

Vispār jau uzņēmums nedrīkst nevienam neko PATAPINĀT, jo patapinājums ir bezmaksas noma, bet uzņēmuma mērķis – peļņas gūšana. Tāpēc patapinājums ir pretrunā ar uzņēmuma dibināšanas mērķa būtību.

Ņina VasiļevskaJautājums. Vai uzņēmums var patapināt arī citam SIA piederošu automašīnu? Kā pareizāk noformēt, ja patapināšana notiek uz noteiktām nedēļas dienām un noteiktu laiku (piemēram, katru pirmdienu un trešdienu no plkst.  8 līdz  17). Ja ir šāds līgums, bet nav navigācija , vai šādā gadījumā var nemaksāt auto nodokli? Uz jautājumu atbild Ņina Vasiļevska, ekonomikas zinātņu maģistre, jurista palīgs, SIA “DATE V” valdes locekle, Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijas biedre. 1) Patapinājumā automašīnu varat ņemt , tikai   SIA,   kas ir  automašīnas  īpašniece,   nav izdevīgi patapināt, jo tas nozīmē,  ka  iznomātājs  savu pamatlīdzekli neizmantos saimnieciskajā darbībā (jo netiek gūta atlīdzība), attiecīgi iznomātājs  nevarēs rēķināt amortizāciju uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) vajadzībām, jo saskaņā ar likumu par UIN 13.pantu, UIN rēķina tikai tiem pamatlīdzekļiem, kurus izmanto  saimnieciskajā darbībā. 2)  Uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli (UVTN), saskaņā ar likumu,  maksā  automašīnas  īpašnieks (komersants), divas  reizes par vienu   un to pašu automašīnu nodoklis nav jāmaksā. Neatkarīgi no tā, cik bieži automašīna tiek izmantota, auto nodokli automašīnas īpasniekam jāmaksā par pilnu mēnesi (2011. un 2012. gadā ), jo atbilstoši Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma  11.pantam uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli maksā komersants, kuram piešķirts komercreģistra reģistrācijas numurs un kura īpašumā vai turējumā ir šā likuma 10.pantā minētais ar nodokli apliekamais transportlīdzeklis.