0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

E-ŽURNĀLS BILANCEBILANCES SATURSBILANCES septembra numurā lasiet

BILANCES septembra numurā lasiet

Bilance Nr. 9 (489), 2022IEVADKOMENTĀRS

Vita Zariņa: Sankcijas, digitalizācija un citi faktori ietekmē dzīvi katru dienu.
Šajā numurā, kā jau tas ir parasti, risinām mums visiem svarīgas tēmas, pārrunājam
ar ekspertiem, dalāmies pieredzē. Nenoliedzami biznesa digitalizācija skar mūs visus. Mainoties biznesa videi, arī speciālistiem jābūt gataviem šādām pārmaiņām, tai skaitā arī grāmatvedības sfērā strādājošajiem. Šobrīd notiek pamatprasmju maiņa, kad daļu no līdzšinējiem darbiem, ko veica cilvēks, pārņem tehnoloģijas. Toties parādīsies jaunas prasmes un iemaņas. Viena no tām — kā saintegrēt ierīces, izdomāt risinājumus jaunas vērtības radīšanai. Grāmatveži ir pieraduši visu laiku mācīties un apgūt jaunas prasmes.

NUMURA INTERVIJA

Ikars Kubliņš sarunājas ar Aigaru Rostovski, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes prezidentu: Galvenie izaicinājumi uzņēmējiem — inflācija un energoresursu pieejamība.
Latvijas, tāpat kā visas Eiropas Savienības, ekonomika atrodas pārmaiņu ziemas priekšā. Covid–19 krīzes un Ukrainas kara radītie sarežģījumi, pakāpeniska atteikšanās no Krievijas energoresursu izmantošanas un straujā inflācija tautsaimniecībā jau aizsākusi pagaidām vēl mērenu «zemestrīci», kuras maksimālais stiprums nav paredzams. Kā ekonomikā notiekošie procesi šobrīd ietekmē Latvijas uzņēmējdarbību, cik liels izaicinājums varētu būt gaidāmā apkures sezona, un kas darāms, lai šos riskus iespējami saprātīgāk pārvaldītu?

NODOKĻI

Katrīna Linarte: Ar saimniecisko darbību saistītie izdevumi UIN likuma izpratnē.
Izdevumi, kas ir saistīti ar uzņēmuma saimniecisko darbību, nav apliekami ar uzņēmumu ienākuma nodokli un nav uzskatāmi par nosacīti sadalīto peļņu UIN likuma ietvaros. Savukārt par izdevumiem, kas nav saistīti ar uzņēmuma saimniecisko darbību, ir jāmaksā UIN.

Inese Helmane: Kā piemēro IIN mežsaimniecības pakalpojumu sniedzējiem un mežu īpašniekiem.
Par fizisko personu veiktajiem darījumiem ar kokmateriāliem piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokli. Kāds ir IIN režīms mežsaimniecības pakalpojumu sniedzējiem un meža īpašniekiem, Meža konsultāciju pakalpojumu centra organizētajā informatīvajā seminārā «Nodokļi mežsaimniecības pakalpojumu sniedzējiem un mežu īpašniekiem» stāstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu pārvaldes Fizisko personu nodokļu daļas Otrās metodikas nodaļas galvenā nodokļu inspektore Maija Lisecka.

Ilvija Ozoliņa: Krājumu zudumu ietekme uz nodokļu aprēķināšanu.
Lielākajā daļā uzņēmumu krājumi veido būtisku apgrozāmo līdzekļu daļu. Atkarībā no uzņēmuma darbības veida krājumu struktūra būs atšķirīga: ražošanai būs iepirktas izejvielas, pārdošanai iegādāta prece un pakalpojumu sniegšanai iepirki materiāli. 

GRĀMATVEDĪBA

Ilvija Ozoliņa: Pamatlīdzekļu izslēgšanas atspoguļojums grāmatvedības uzskaitē.
Šķiet, par pamatlīdzekļiem pietiekami daudz ir runāts semināros, rakstīts publikācijās, taču praksē pārliecinos, ka grāmatvežiem arvien šī tēma sagādā galvassāpes. Mācot jaunos grāmatvežus, tieši pamatlīdzekļi ir visplašākā un vissarežģītākā mācību programmas daļa. Protams, vislabāk var izprast un iemācīties, pildot praktiskus piemērus. Šajā rakstā apskatīšu ar pamatlīdzekļu izslēgšanu saistīto saimniecisko notikumu atspoguļošanu grāmatvedības uzskaitē.

FINANSES

Jeļena Marjasova: Sankciju riska pārvaldīšana.
Ikdienas darbā grāmatvedībā nākas apstrādāt dažādus darījumu dokumentus. Droši vien daudziem šķiet, ka tas ir vienmuļš darbs — katru mēnesi vienas un tās pašas dokumentu plūsmas, vieni un tie paši darījumi. Tā tas ir, jāpiekrīt. Ikvienā uzņēmumā viss rit mierīgi, pat garlaicīgi, kamēr atgadās neparedzamais.

ATTĪSTĪBA

Anda Ziemele: Prasmes digitālajā laikmetā.
Cilvēks piedzimst kā balta lapa. Augot mācās staigāt, runāt, lasīt, rakstīt, rēķināt. Iegūst zināšanas, izglītību, apgūst profesiju. Visu, ko cilvēks iemācās, var nosaukt vienā vārdā — apgūst prasmes. Katrā gadsimtā ir nepieciešamas noteiktas prasmes. Pirmatnējam cilvēkam svarīgi bija prast nomedīt meža zvēru, iekurt uguni ar diviem akmeņiem. Tās, kas bija svarīgas pirms pieciem tūkstošiem gadu, vairs nav aktuālas patlaban. Mūsdienu cilvēkam jāapgūst pavisam citas prasmes, turklāt katram amatam, katrai profesijai tās ir atšķirīgas. Tomēr ir arī tādas prasmes, kas nepieciešamas katram, neskatoties uz profesiju un ieņemamo amatu.

ATBILDES UZ JAUTĀJUMIEM

Ilvija Ozoliņa: Reprezentatīvais auto un ar to saistītie nodokļi. Vai dotācija jāuzrāda PVN deklarācijā?

Linda Puriņa: Gatavās produkcijas krājumu vērtības izmaiņas.

Katrīna Linarte: Dāvanu kartes uzskaite.

Vita Zariņa: Dividendes skaidrā naudā.

Diemžēl atbildes uz lasītāju jautājumiem ne vienmēr ir atrodamas vienuviet kādā normatīvajā aktā. Grāmatvežiem bez attiecīgas pieredzes dažreiz ir grūti pieņemt lēmumu jautājumā, ar kuru viņš vēl nebija sastapies. Īpaši tas izpaužas brīžos, kad notiek kārtējā nodokļu reforma un problēmas atrisināšana saistīta ar grozījumiem dažādos normatīvajos aktos.

NODERĪGI

Laila Kelmere: Tiesiskās aizsardzības process — soli pa solim.
Ārkārtējās situācijas laikā bija pieejami valsts pabalsti, tika ierobežotas iespējas kreditoriem iesniegt maksātnespējas procesa pieteikumu pret parādnieku debitoru, tomēr dzīvē daudzi uzņēmumi dažādu faktoru ietekmē ir nonākuši finansiālās grūtībās, un apņēmīgākie uzņēmēji risina jautājumus, kā saglabāt biznesu, kā turpināt darboties, un meklē iespējas izkļūt no parādiem un stabilizēt finanšu plūsmu.

Maija Grebenko: Pensiju indeksācijas nianses 2022. gadā.
Gaidot kārtējo indeksāciju, jāņem vērā, ka daži rādītāji, kas izmantojami aprēķinā, kļūst zināmi pēdējā brīdī, nevis gada sākumā vai pāris mēnešu pirms termiņa. Par to nav jāuztraucas, jo saņēmēji tik un tā neko nevar ietekmēt un no tiem arī nekas netiek prasīts. Viss notiks automātiski, jo Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras rīcībā ir pārrēķinam nepieciešamā informācija.

«BILANCES AKADĒMIJA» PIEDĀVĀ

Semināri, e-semināri un kursi septembrī.

Abonenti var lasīt žurnāla nozīmīgākos rakstus arī portālā BilancePLZ, saglabāt tos ar grāmatzīmi savā portāla profilā, sašķirot pa mapēm, kas izveidotas pēc pašu ieskatiem un šķirstīt žurnāla līdz šim izdoto numuru arhīvu.

BILANCES E-žurnāli un ARHĪVS

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

Bilance Nr. 9 (489), 2022IEVADKOMENTĀRS

Vita Zariņa: Sankcijas, digitalizācija un citi faktori ietekmē dzīvi katru dienu. Šajā numurā, kā jau tas ir parasti, risinām mums visiem svarīgas tēmas, pārrunājam ar ekspertiem, dalāmies pieredzē. Nenoliedzami biznesa digitalizācija skar mūs visus. Mainoties biznesa videi, arī speciālistiem jābūt gataviem šādām pārmaiņām, tai skaitā arī grāmatvedības sfērā strādājošajiem. Šobrīd notiek pamatprasmju maiņa, kad daļu no līdzšinējiem darbiem, ko veica cilvēks, pārņem tehnoloģijas. Toties parādīsies jaunas prasmes un iemaņas. Viena no tām — kā saintegrēt ierīces, izdomāt risinājumus jaunas vērtības radīšanai. Grāmatveži ir pieraduši visu laiku mācīties un apgūt jaunas prasmes.

NUMURA INTERVIJA

Ikars Kubliņš sarunājas ar Aigaru Rostovski, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes prezidentu: Galvenie izaicinājumi uzņēmējiem — inflācija un energoresursu pieejamība. Latvijas, tāpat kā visas Eiropas Savienības, ekonomika atrodas pārmaiņu ziemas priekšā. Covid–19 krīzes un Ukrainas kara radītie sarežģījumi, pakāpeniska atteikšanās no Krievijas energoresursu izmantošanas un straujā inflācija tautsaimniecībā jau aizsākusi pagaidām vēl mērenu «zemestrīci», kuras maksimālais stiprums nav paredzams. Kā ekonomikā notiekošie procesi šobrīd ietekmē Latvijas uzņēmējdarbību, cik liels izaicinājums varētu būt gaidāmā apkures sezona, un kas darāms, lai šos riskus iespējami saprātīgāk pārvaldītu?

NODOKĻI

Katrīna Linarte: Ar saimniecisko darbību saistītie izdevumi UIN likuma izpratnē. Izdevumi, kas ir saistīti ar uzņēmuma saimniecisko darbību, nav apliekami ar uzņēmumu ienākuma nodokli un nav uzskatāmi par nosacīti sadalīto peļņu UIN likuma ietvaros. Savukārt par izdevumiem, kas nav saistīti ar uzņēmuma saimniecisko darbību, ir jāmaksā UIN.

Inese Helmane: Kā piemēro IIN mežsaimniecības pakalpojumu sniedzējiem un mežu īpašniekiem. Par fizisko personu veiktajiem darījumiem ar kokmateriāliem piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokli. Kāds ir IIN režīms mežsaimniecības pakalpojumu sniedzējiem un meža īpašniekiem, Meža konsultāciju pakalpojumu centra organizētajā informatīvajā seminārā «Nodokļi mežsaimniecības pakalpojumu sniedzējiem un mežu īpašniekiem» stāstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu pārvaldes Fizisko personu nodokļu daļas Otrās metodikas nodaļas galvenā nodokļu inspektore Maija Lisecka.

Ilvija Ozoliņa: Krājumu zudumu ietekme uz nodokļu aprēķināšanu. Lielākajā daļā uzņēmumu krājumi veido būtisku apgrozāmo līdzekļu daļu. Atkarībā no uzņēmuma darbības veida krājumu struktūra būs atšķirīga: ražošanai būs iepirktas izejvielas, pārdošanai iegādāta prece un pakalpojumu sniegšanai iepirki materiāli. 

GRĀMATVEDĪBA

Ilvija Ozoliņa: Pamatlīdzekļu izslēgšanas atspoguļojums grāmatvedības uzskaitē. Šķiet, par pamatlīdzekļiem pietiekami daudz ir runāts semināros, rakstīts publikācijās, taču praksē pārliecinos, ka grāmatvežiem arvien šī tēma sagādā galvassāpes. Mācot jaunos grāmatvežus, tieši pamatlīdzekļi ir visplašākā un vissarežģītākā mācību programmas daļa. Protams, vislabāk var izprast un iemācīties, pildot praktiskus piemērus. Šajā rakstā apskatīšu ar pamatlīdzekļu izslēgšanu saistīto saimniecisko notikumu atspoguļošanu grāmatvedības uzskaitē.

FINANSES

Jeļena Marjasova: Sankciju riska pārvaldīšana. Ikdienas darbā grāmatvedībā nākas apstrādāt dažādus darījumu dokumentus. Droši vien daudziem šķiet, ka tas ir vienmuļš darbs — katru mēnesi vienas un tās pašas dokumentu plūsmas, vieni un tie paši darījumi. Tā tas ir, jāpiekrīt. Ikvienā uzņēmumā viss rit mierīgi, pat garlaicīgi, kamēr atgadās neparedzamais.

ATTĪSTĪBA

Anda Ziemele: Prasmes digitālajā laikmetā. Cilvēks piedzimst kā balta lapa. Augot mācās staigāt, runāt, lasīt, rakstīt, rēķināt. Iegūst zināšanas, izglītību, apgūst profesiju. Visu, ko cilvēks iemācās, var nosaukt vienā vārdā — apgūst prasmes. Katrā gadsimtā ir nepieciešamas noteiktas prasmes. Pirmatnējam cilvēkam svarīgi bija prast nomedīt meža zvēru, iekurt uguni ar diviem akmeņiem. Tās, kas bija svarīgas pirms pieciem tūkstošiem gadu, vairs nav aktuālas patlaban. Mūsdienu cilvēkam jāapgūst pavisam citas prasmes, turklāt katram amatam, katrai profesijai tās ir atšķirīgas. Tomēr ir arī tādas prasmes, kas nepieciešamas katram, neskatoties uz profesiju un ieņemamo amatu.

ATBILDES UZ JAUTĀJUMIEM

Ilvija Ozoliņa: Reprezentatīvais auto un ar to saistītie nodokļi. Vai dotācija jāuzrāda PVN deklarācijā?

Linda Puriņa: Gatavās produkcijas krājumu vērtības izmaiņas.

Katrīna Linarte: Dāvanu kartes uzskaite.

Vita Zariņa: Dividendes skaidrā naudā.

Diemžēl atbildes uz lasītāju jautājumiem ne vienmēr ir atrodamas vienuviet kādā normatīvajā aktā. Grāmatvežiem bez attiecīgas pieredzes dažreiz ir grūti pieņemt lēmumu jautājumā, ar kuru viņš vēl nebija sastapies. Īpaši tas izpaužas brīžos, kad notiek kārtējā nodokļu reforma un problēmas atrisināšana saistīta ar grozījumiem dažādos normatīvajos aktos.

NODERĪGI

Laila Kelmere: Tiesiskās aizsardzības process — soli pa solim. Ārkārtējās situācijas laikā bija pieejami valsts pabalsti, tika ierobežotas iespējas kreditoriem iesniegt maksātnespējas procesa pieteikumu pret parādnieku debitoru, tomēr dzīvē daudzi uzņēmumi dažādu faktoru ietekmē ir nonākuši finansiālās grūtībās, un apņēmīgākie uzņēmēji risina jautājumus, kā saglabāt biznesu, kā turpināt darboties, un meklē iespējas izkļūt no parādiem un stabilizēt finanšu plūsmu.

Maija Grebenko: Pensiju indeksācijas nianses 2022. gadā. Gaidot kārtējo indeksāciju, jāņem vērā, ka daži rādītāji, kas izmantojami aprēķinā, kļūst zināmi pēdējā brīdī, nevis gada sākumā vai pāris mēnešu pirms termiņa. Par to nav jāuztraucas, jo saņēmēji tik un tā neko nevar ietekmēt un no tiem arī nekas netiek prasīts. Viss notiks automātiski, jo Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras rīcībā ir pārrēķinam nepieciešamā informācija.

«BILANCES AKADĒMIJA» PIEDĀVĀ

Semināri, e-semināri un kursi septembrī.

Abonenti var lasīt žurnāla nozīmīgākos rakstus arī portālā BilancePLZ, saglabāt tos ar grāmatzīmi savā portāla profilā, sašķirot pa mapēm, kas izveidotas pēc pašu ieskatiem un šķirstīt žurnāla līdz šim izdoto numuru arhīvu.

BILANCES E-žurnāli un ARHĪVS