0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESVai apdrošināšanas atlīdzība par ugunsgrēkā nopostītu firmai piederošu ēku tiks uzskatīta par uzņēmuma apliekamajiem ieņēmumiem?

Vai apdrošināšanas atlīdzība par ugunsgrēkā nopostītu firmai piederošu ēku tiks uzskatīta par uzņēmuma apliekamajiem ieņēmumiem?

Jautājums: Ugunsgrēka rezultātā tika nopostīta uzņēmumam piederoša ēka. Tā kā ēka bija apdrošināta, plānojam par apdrošināšanas atlīdzību to atjaunot. Vai apdrošināšanas atlīdzība tiks uzskatīta par uzņēmuma apliekamajiem ieņēmumiem? Uz jautājumu atbild Aija Kalniņa, “Zvērināta revidenta A.Kalniņas birojs” SIA valdes locekle, zvērināta revidente. Stihiskas nelaimes rezultātā vai citādā piespiedu kārtā ciests pamatlīdzekļu zaudējums tiek uzskatīts par šo pamatlīdzekļu nomaiņu pret naudas summu, kas ir vienāda ar kompensāciju par attiecīgo pamatlīdzekli. Nosakot apliekamo ienākumu, ienākumus no kompensācijas par stihiskas nelaimes rezultātā vai citādā piespiedu kārtā zaudētu zemi, ēku, to daļām un būvēm neņem vērā, ja 12 mēnešu laikā no kompensācijas saņemšanas dienas,…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Aija KalniņaJautājums: Ugunsgrēka rezultātā tika nopostīta uzņēmumam piederoša ēka. Tā kā ēka bija apdrošināta, plānojam par apdrošināšanas atlīdzību to atjaunot. Vai apdrošināšanas atlīdzība tiks uzskatīta par uzņēmuma apliekamajiem ieņēmumiem? Uz jautājumu atbild Aija Kalniņa, “Zvērināta revidenta A.Kalniņas birojs” SIA valdes locekle, zvērināta revidente. Stihiskas nelaimes rezultātā vai citādā piespiedu kārtā ciests pamatlīdzekļu zaudējums tiek uzskatīts par šo pamatlīdzekļu nomaiņu pret naudas summu, kas ir vienāda ar kompensāciju par attiecīgo pamatlīdzekli. Nosakot apliekamo ienākumu, ienākumus no kompensācijas par stihiskas nelaimes rezultātā vai citādā piespiedu kārtā zaudētu zemi, ēku, to daļām un būvēm neņem vērā, ja 12 mēnešu laikā no kompensācijas saņemšanas dienas, saņemtā kompensācijas summa tiek reinvestēta tādos pašos vai līdzīgos pamatlīdzekļos. Tāpat neņem vērā ienākumu no katras kompensācijas daļas, kas 12 mēnešu laikā ir reinvestēta tādos pašos vai līdzīgos pamatlīdzekļos, ja minētā kompensācija ir izmaksāta pa daļām. Ja tiek izpildīti iepriekš minētie nosacījumi, pamatlīdzekļa uzskaites vērtība ir vienāda ar zaudētā pamatlīdzekļa uzskaites vērtību, kurai pieskaitīta summa, par kādu jauniegādātā pamatlīdzekļa vērtība pārsniedz kompensāciju par zaudēto pamatlīdzekli. Piemērs: Piespiedu kārtā zaudētas ēkas vērtība finanšu grāmatvedībā ir 30000 latu, kompensācijas summa par zaudēto ēku 25000 latu, minēto summu pēc 7 mēnešiem reinvestē līdzīgā ēkā. Jauniegādātās ēkas vērtība 35000 latu. Jauniegādātās ēkas vērtība, kas jāizmanto nolietojuma aprēķinos, saskaņā ar likuma „Par uzņēmuma ienākuma nodokli” 13.pantu, ir 40000 latu (30000 + (35000-25000)=40000.)